Slik skal Bjørgen holde Kowalczyk på avstand

<p>— Hun er i kjempeform for tiden.</p>

Otepää, Estland 20120122.Marit Bjørgen ble nummer to i søndagens klassiske 10 kilometer i verdenscupen.Polske Justyna Kowalczyk vant og Theres Johaug (t.h.) ble nummer tre.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Marit Bjørgen (31) setter alle krefter inn på å forsvare ledelsen på 62 poeng til polske Justyna Kowalczyk (28) i den totale verdenscupen.

Det blir ikke lett i den formen Kowalczyk er i for tiden. Søndag vant hun den klassiske 10-kilometeren i Otepää med 21,9 sekunder ned til Bjørgen på 2.-plass.

— Samle overskudd

Bjørgens ledelse på 102 poeng før helgen ble desimert til 62 poeng etter som Kowalczyk også vant lørdagens sprint foran Kowalczyk.

– Hva er din plan for å ta totalcupen?

– Planen er å gjøre fornuftige ting framover, samle meg overskudd. Det er fortsatt mange renn igjen, og spesielt er det mange poeng å hente i mars. Jeg tror ennå at jeg har litt å gå på, sa Bjørgen til NTB.

Kowalczyk føler seg ikke sikker på at hun tar igjen Bjørgen. Hun mener det er for mange skøyterenn igjen. Kowalczyk har fordelen av at hun går sprinten i Moskva 2. februar. Det gjør ikke Bjørgen.

Bjørgen går bare to renn i NM. Det gjør hun med tanke på den totale verdenscupen. Landslagstrener Egil Kristiansen mener at Bjørgen kan ha godt av å gå et par NM-renn. Det slipper Kowalczyk.

– Det er viktig å slå Kowalczyk i verdenscupen, men det er også viktig å stille i NM, mente Kristiansen.

Godt løp

– Jeg tror at Marit mangler det siste lille overskuddet. Kowalczyk er veldig rå om dagen, like rå som Marit var før jul. Det er det som skiller. Marit ble slått med 21,9 sekunder i dag, men det er ikke mye i en slik løype. Marit gikk dessuten teknisk godt på ski.

– Hva med seieren i den totale verdenscupen?

– Akkurat nå ser det vanskelig ut, men det kan fort snu seg. Marit kan komme seg litt opp, og Kowalczyk kan havne litt ned. Jeg tror Marit har litt å gå på. Vi skal fortsette som vi har gjort. Det er viktig å slå Kowalczyk, og vi skal gjøre det beste ut av det, sa Kristiansen til NTB.

Søndag passerte Bjørgen og Kowalczyk likt etter fem kilometer.

– Hun gikk styggfort på sisterunden, den klarte jeg ikke å utligne. Hun er i kjempeform for tiden og har vist styrke helt siden Touren startet. Men jeg synes at jeg gikk et bra løp jeg også og er i bra form. I dag gikk jeg godt teknisk på ski, og det eneste som skiller er at hun er i hakket bedre form enn meg. Verre er det, sa Bjørgen.

Bjørgen gleder seg til NM-dagene i Voss.

– Det ser jeg fram til. Etter fredagens sprint er planen å samle meg overskudd fram mot verdenscuprennene i Rybinsk, sa 31-åringen.

(©NTB)