Langrenn

Åpenhjertig Northug om de vonde tankene

Ulykken lever fortsatt i hodet hans. — Det kan være like forstyrrende som ikke å få sove.

Petter Northug ble torsdag dømt til 50 dagers fengsel, en bot på 185 000 kroner og tap av førerretten «for alltid». Han angrer og beklager og sier et mest mulig normalt liv er resepten for å komme tilbake til toppen.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): Han har unngått mareritt og søvnløse netter, men tankene som har dukket opp etter ulykken, har vært vanskelige for Petter Northug.

— Jeg har ikke slitt med å få sove. Jeg har fått tilstrekkelig med søvn, men det er noe som ligger i tankeboksen, og det kan være like forstyrrende som ikke å få sove.

Det sier Petter Northug til Adresseavisen inne på et møterom på Rica Nideleven, et par timer etter at han ble dømt til 50 dagers fengsel, en bot på 185 000 kroner og tap av førerretten «for alltid». Det er første gang han stiller opp på denne type intervju siden 5. mai. Det var dagen etter at han hadde krasjet i fylla på Byåsen, forlot den skadde kameraten i passasjersetet og deretter skyldte på kompisen.

En av de verste dagene

Intervjuet den gang fant sted på et kummerlig møterom på et pensjonat på Storlien. Northug var på gråten, møtte opp i en skjorte med rift i og virket svært preget av opplevelsene døgnet i forveien. Aldri hadde han noen gang vært så langt nede.

Også torsdag var den 28 år gamle langrennsstjernen alvorstynget, men samtidig langt mer lik den utgaven av Petter Northug vi vanligvis kjenner. Skikongen som har hatt for vane å beherske enhver arena han opptrer i.

- Er dette den verste dagen i ditt liv?

— Ja, det er i hvert fall en av de verste. Jeg var forberedt på at denne dagen skulle komme og at det kom til å bli en tøff dag. Det ble en ny setting som jeg ikke har vært i tidligere. Da sier det seg selv at det ikke ble enkelt.

Les også

Dette sa Northug i retten

Forstyrrende tanker

Northug godtok dommen umiddelbart. Ett av spørsmålene nå er hvordan soningen vil skje. Det vil han ikke spekulere på.

28-åringen har funnet tilbake til livet som toppidrettsutøver. Testresultatene i høst viser at han trolig er bedre enn noen gang. Men i hodet har det vært vanskelig å legge bort det vonde som skjedde 4. mai. Tankene han selv beskriver som «forstyrrende» har fulgt ham.

— Det har vært ei tøff tid i etterkant, både for meg og mine nærmeste. Det tar litt tid før slike inntrykk synker ordentlig inn. Det tar litt tid å komme seg ovenpå igjen og komme tilbake til en vanlig hverdag.

Kjørte seg fast

Andre spørsmål er hva han har lært og i hvilken grad landets største idrettsprofil har endret seg etter at han ble hentet av politiet i sitt hjem på Dalgård natt til 4. mai. Løgnene som han tidligere har levert i mediene er noe han nærmest har innrømmet med stolthet. Et halvår før krasjen på Byåsen uttalte Northug at han ikke så helt grunnen til å snakke sant og fortalte at han aldri har vært ærlig i et helt intervju.

Ærlig var han heller ikke da han snakket til politiet på formiddagen 4. mai og påsto at kameraten hadde ført den luksuriøse Audien. Dette var et av punktene Northug ble dømt for torsdag. Selv mener han det blir feil å sammenligne løgnen til politiet med bløffene tidligere i karrieren.

— Det som skjedde på politistasjonen var mer en sjokktilstand, kombinert med alkohol. Jeg tenkte ikke klart og kjørte meg litt fast. Alvoret skjønte jeg i ettertid.

Les også

Mild straff for Petter Northug

Fem timer i frihet

Etter avhøret klokken 11.15 ble Northug satt fri. Hva som skjedde de fem timene frem til han la alle kortene på bordet klokken 18.15, er fortsatt uklart.

Northug vil ikke si hvem han snakket med i denne perioden, men gir dette svaret på hva han brukte timene på:

— Først og fremst fikk jeg komme meg ut og møte noen av dem som står meg nærmest. Jeg fikk luftet tankene, og da skjønte jeg selv mer og mer av alvoret i saken. At det handlet om å få rettet opp det som ble sagt først og så være ærlig og komme seg ut av det.

Et normalt liv

- Hva er din tanker om promillekjøring etter det du nå har opplevd?

— Både før dette skjedde og fortsatt etterpå skal det være totalforbud mot å sette seg i en bil når man er beruset. Det er slike ting som ikke skal skje. Det er forferdelig når man setter seg i en slik situasjon. Når det først har skjedd, må man prøve å komme seg gjennom det så godt det lar seg gjennomføre.

- Hvordan kan du være sikker på at det ikke kommer til å skje igjen?

— Man får en ordentlig lærepenge. Da er man veldig sikker på at det ikke skjer igjen. Man har satt seg i en situasjon som har ført til at du på en måte har satt deg selv i lås.

Under praten på Storlien, kun et drøyt døgn etter dramatikken på Byåsen, var Petter Northug tydelig på at han ville foreta endringer i livet sitt. Målet var da som nå å komme tilbake i skiløypa.

— Jeg har gjort endringer som skal til for å trives, det har vært det viktigste. Jeg vet hva jeg må gjøre for å trives. Da må jeg leve et så normalt liv som mulig, sier Petter Northug nå.

- Har du smakt alkohol etter 4. mai?

— Nei, det har blitt veldig begrenset. Jeg har på en måte ikke hatt muligheten til det. Det er blitt andre prioriteringer som har vært viktige for meg.

Les også

 1. Straffedømt svensk skistjerne: - Slik blir det å sone med fotlenke, Petter

 2. Tror Northug kan få sone hjemme - etter VM

 3. Northug vil ikke røpe hvem han snakket med før tilståelsen

 4. «Burde en dømt forbryter få representere Norge?»

 5. Northug-sponsor: - Vi står urokkelig ved Petter

 6. Northug: - Jeg kommer til å skamme meg over dette resten av livet

 7. Northug-dommen: Fengsel i 50 dager og 185.000 kroner i bot

Les mer om

 1. Petter Northug