Sover mindre - går raskere

<p>Her parkerer Petter Northug erkerivalen. Nå lukter det sammenlagtsuksess</p>

Suveren vinner:Petter Northug har knappe to meter igjen til mål, snur seg og møter blikket til Dario Cologna som ble nummer to.Resten av feltet kjemper fortsatt desperat for sine plasseringer.

OBERSTDORF: Noen få meter før mållinjen titter Petter Northug seg til høyre side. Han stirrer Dario Cologna rett inn i øynene og markerer at han har full kontroll. Tour de Ski er snart halvveis — og 1,1 sekunder skiller verdens to beste langrennsløpere.

Northug hadde ingen god følelse i går. Men likevel vant han spurten etter 20 kilometer fellesstart med skibytte.

- Dette er sjette året jeg er med Petter i Touren og jeg ser konturene av noe nå. Petter sover mindre enn vanlig, det betyr at han er i form. Når formen er dårlig sover han mye, forteller bestekompis, servicemann og privatsjåfør Eirik Myhr Nossum.

Han opplever det spesielt under de lange bilturene, at Northug er våken og holder liv i lange samtaler. Det har ikke alltid skjedd.

Uthvilt i morgen

- Jeg kjenner han så godt at det er et tegn på god form når han er våken under bilturene, mener Myhr Nossum.

I dag er det hviledag i Tour de Ski. I dagens tre og en halv time lange biltur mellom Oberstdorf og Toblach har han med seg sammenlagttrøya.

Forhåpentligvis er det en uthvilt Northug som skal ta fatt på de fem siste etappene.

- Når det er hviledag pleier jeg å sove til jeg våkner. Og det kan bli lenge.

Trønderen brukte årets første dag på en praktfull måte. Han vant etappen og sikret seg verdifulle bonussekunder på skøytedelen.

Men selv følte han at det var en tung dag på jobben.

— Jeg hadde ingen god følelse før start. Jeg var tung i beina. Men heldigvis fikk jeg mye hjelp av lagkameratene. Jeg må takke dem for seieren i dag, sa Northug, og svarte bekreftende på spørsmålet om han vil dele noe av premiepengene med lagkameratene.

- Jeg hadde ingen god følelse på klassiskdelen. Da ble planen å spare krefter til skøytedelen.

Fikk hjelp

Der sikret han seg bonussekunder på to innlagte spurter i tillegg til de 15 han fikk for å krysse mållinjen først.

— Niklas (Dyrhaug) hjalp meg til å ta den første sprinten. Og så kom Kristian (Rennemo) og hjalp meg før spurten til mål. Det er ikke ofte at jeg har hatt lagkamerater som har vært sterke nok til å ligge i front. På sånne tunge dager er det viktig, skrøt Northug.

De gode hjelperne er glade for at de kan bidra til det som forhåpentligvis ender med norsk seier i Tour de Ski.

— Det er det store målet, å hjelpe Petter til seier. Men det villeikke vært feil med en plass på pallen for meg selv, heller, sa Niklas Dyrhaug, som ble nummer 20 etter to fall underveis.

Det siste kom på oppløpet. Da var Dyrhaug i posisjon til å kjempe om en plass blant de fem-seks beste. Kristian Tettlie Rennemo var langt mer fornøyd etter sin femteplass.

— Mot slutten fikk jeg beskjed av Petter om å ligge på yttersiden av ham for å sperre utlendingene, fortalte trønderen.

Oberstdorf-lykke

I fjor tapte Northug mange sekunder på de to etappene i Oberstdorf. I dag reiser han fra det tyske vintersportsstedet som en vinner. Og Tour-favoritt.

— Jeg har fått en god start. Bortsett fra i finalen i sprinten lørdag har jeg vært heldig med situasjonen. Men det er viktig å ikke bli defensiv før de tre etappene i Toblach. Jeg må være offensiv i fortsettelsen. Det er jevnt mellom Northug og Dario Cologna. Fra de to suverene i tet skiller det over 50 sekunder til resten.

— Men jeg mener at det fortsatt er fire-fem løpere om kan vinne sammenlagt. På den lange etappen mellom Cortina og Toblach håper jeg å gå sammen med en eller to. Det vil sannsynligvis være en stor fordel for gruppen som kommer bak. De vil være mange og kan skifte på å dra.

I morgen er det fem kilometer klassisk med intervallstart i Toblach.

Men først skal det soves.

10 på topp sammenlagt

  1. Petter Northug, Norge 1.37.24,3,
  2. Dario Cologna, Sveits 0.01,1 min. bak,
  3. Alexander Legkov, Sveits 0.52,3
  4. Maxim Vylegzjanin, Russland 0.59,8
  5. Devon Kershaw, Canada 1.03,3
  6. Marcus Hellner, Sverige Hellner 1.06,5
  7. Maurice Manificat, Frankrike 1.20,1
  8. Tobias Angerer, Tyskland 1.29,3
  9. Lukas Bauer, Tsjekkia 1.30,5
  10. Dmitrij Jeparov, Russland 1.40,9.