Sterke reaksjoner etter at arrangøren har lagt inn pukler og hopp i Tour de Ski-løypen

Det blir nærmest en «skicrossløype» i Val Müstair-sprinten 1. nyttårsdag.

KONTROVERSIELT: Løypene i sveitsiske Val Müstair er klare til tirsdag. Her er norske testere på plass for å gjøre research.

Val Müstair: Uten å informere deltagernasjonene har arrangøren lagt inn store pukler og et hopp i løypa til tirsdagens sprintrenn i Tour de Ski.

Det skriver den svenske avisen Expressen mandag, med bilder av løypa. Avisen melder om sterke reaksjoner fra lagene som allerede nyttårsaften var på plass og tok løypa i øyesyn.

– Jeg har aldri sett noe lignende i verdenscupen, og jeg liker det ikke, sier norske Ola Vigen Hattestad, som nå er Slovenias trener.

– Arrangøren vil nok lage show, og det blir sikkert moro for TV-seerne, men jeg synes ikke om det, sier den franske stjernen Maurice Manificat.

REAGERER: Tidligere sprintkonge Ola Vigen Hattestad.

På det rette strekket mot siste sving kan løperne velge mellom to spor, som inneholder ulike varianter av store pukler. I en bratt utforkjøring er det dessuten et hopp.

– Inngangen til siste sving, der løperne må velge mellom ulike pukler, er helt håpløs. Det er egentlig et fint sted å angripe, men puklene ødelegger alt, sier Hattestad til Expressen.

Se video: Slik er løypa som skaper diskuskjon:

Slik reagerer Norge

Norges Silje Øyre Slind har et litt annet syn på utfordringene.

– Jeg har ikke sett eller prøvd de ennå, men det blir sikkert gøy. De skal jo kåre den beste skiløperen i en sånn tour, så da er jo balanse og det å være god på ski i utfordrende terreng en del av pakka, sier hun til Adresseavisen.

Heller ikke sprintsjef Arild Monsen synes det er problematisk.

– Jeg ser ikke noen stor fare at det legges inn et element. Dette er ikke et større element enn at vi for eksempel har en skummel utforkjøring i løypa. Det er ofte mye mer avgjørende enn dette bør bli. Det her bør dem beherske. Jeg synes det er helt greit, sier han til Aftenposten.

– Det er en fin løype, men kanskje litt i overkant mange pukler etter hverandre. Ingen protester fra oss. Vi er gode skiløpere, sier Russlands trener Marcus Kramer.

Norge var ute i traseen og inspiserte det løperne skal møte på tirsdagens sprint. Jobben hadde Mads Iversen (bror til landslagsløper Emil) og Marius Caspersen Falla (tvillingbror til landslagsløper Maiken) fått.

– Vi synes det er artig å gå, men kanskje litt annet enn hvem som er best til å gå på ski. Jeg tror egentlig det blir litt misnøye med det, sier Iversen.

– Det har ikke så mye med langrenn å gjøre, er dommen fra Falla.

  • Norges tidligere langrennssjef Åge Skinstad er nå direktør i utstyrsprodusenten Swix. Han la ut denne videoen på Instagram nyttårsaften:

Fikk du med deg denne? Klæbo mistet ledertrøya i Tour de Ski etter russisk maktdemonstrasjon

Svensk kritikk

I den svenske leiren møtes nyheten med sterk skepsis.

– Jeg er her for å gå langrenn, ikke kjøre skicross. Om jeg ville drive med hopp og pukler så ville jeg valgt en annen sport, sier svenske Viktor Thorn til Expressen på telefon.

OPPLADNING: Løpere trener i løypene i Val Müstair nyttårsaften.

Sveriges trener Mattias Nilsson påpeker at det flere ganger tidligere har vært forsøkt å legge inn pukler og hopp i sprintløypa i Val Müstair, men at det er blitt underkjent slik at man måtte endre løypa før rennet.

– Jeg har sett bilder av puklene i dag, og det ser ut som det går an å file dem ned. Det kan alltid bli justeringer, sier han.

(NTB/100% Sport)