Langrenn

Røthe: - Jeg er ikke syk

Skistjernen regner med at han er bortimot klar for å gå VM til tross for Tour de Ski-fiaskoen.

Sjur Røthe måtte bryte Tour de Ski.

  • Magnus Wikan

— Jeg er veldig fornøyd med at jeg ikke er syk, sier Sjur Røthe.

Vossingen brøt Tour de Ski på grunn av at kroppen hanglet. Det harmonerte dårlig med det Røthe hadde sagt på forhånd, at han ville gå Tour de Ski (noe som egentlig ikke var planen) fordi han følte seg i god nok form til å kjempe om en pallplass sammenlagt.

Derfor var spenningen stor knyttet til hvilke svar han ville få på blodprøvene han tok vel hjemme i Norge. Kunne Falun-VM i februar være i fare på grunn av et virus eller annen sykdom?

— Jeg har fått svar på alle prøvene, og det er ingen sykdom. Sannsynligvis var problemet at jeg var litt småsyk i julen, og at det hang igjen. Det er utrolig bra at det ikke var virus, sier Røthe, vel vitende om at det kunne ha ødelagt hele sesongen.

På pallen

Etter et skuffende OL, har Røthe vært på pallen tre ganger denne sesongen. Under verdenscuphelgen på Lillehammer i desember, tok han tre tredjeplasser, inkludert sammenlagt i minitouren.

Fire dager før jul begynte formsvikten for Røthe, da han endte på 33. plass på 15 kilometer fristil i Davos. Det resultatet, samt den mislykkede Touren, tilskriver han sykdom. Sykdom han nå skal være frisk fra, ifølge testresultatene.

— Det var kjedelig å måtte bryte Tour de Ski, men av og til må man bare ta konsekvensen av hvordan man føler seg.

Røthe håper å gjøre det sterkt under NM på Røros i slutten av måneden, men uansett regner han med at han allerede har gjort nok til å få representere Norge under Ski-VM i Falun.

- Har ikke noe klippekort

— Det er ikke jeg som tar ut laget, men jeg føler at jeg har vist såpass mye i sesongen, at jeg kan få være med. Men jeg har absolutt ikke noe klippekort, og det at jeg tabbet meg ut i Tour de Ski hjalp ikke, sier Røthe.

26-åringen tok bronse på 30 kilometer fellesstart med skibytte under forrige VM, for to år siden i Val di Fiemme. Det er den samme øvelsen han har størst ambisjoner for i årets VM.

Les også

Røthe brøt Tour de Ski

— I hodet mitt er det en ting som gjelder, og det er 30 kilometeren i VM. Og går jeg fort der, får jeg gå resten av det jeg ønsker i VM, sier Røthe.

Senere i VM kommer både 15 kilometer fristil, stafett og 50 kilometer klassisk.

- Utenfor VM-laget per nå

Tidligere langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset tror ikke Røthe kan regne med å få gå noen av de distansene slik situasjonen er nå.

— Akkurat nå er han utenfor laget på alle distanser. Prestasjonene hans før jul hjelper lite når de andre på laget går så godt som de gjør. Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug kommer til å gå alle distanser, og da er det få plasser å kjempe om for Sjur, sier Hjelmeset, som nå jobber som langrennsekspert for TV 2. Han mener Røthe er avhengig av vise seg form i de fleste av rennene før VM, da særlig i NM.

— Han var god på Lillehammer, men det begynner å bli en stund siden nå. Han må vise at han har noe i et VM å gjøre, og da må han slå de han konkurrerer med i NM, sier Hjelmeset, som mener Røthe gjorde rett i å dra hjem fra Tour de Ski.

— Om formen ikke tilsier at man er med å kjempe om seire, så er det heller ikke noe poeng i å være der, sier han.

Les også

  1. Sjur Røthe føler seg trygg på VM-billett

Les mer om

  1. Sjur Røthe