Mest sannsynlig var det hans siste VM.
Endelig skulle virkelighetens «Sundby mot verden» vises.
Aftenpostens fotograf fulgte Martin Johnsrud Sundby (36) gjennom 15-kilometeren i Oberstdorf.

Sundbys siste sang

Han er en 36 år gammel trebarnsfar. En gang verdens beste langrennsløper. Så langt denne vinteren bare en blant de 50 beste i Norge.

Martin Johnsrud Sundby var i VM bare fordi han hadde en tittel og forsvare. Mest sannsynlig hans siste VM. Kanskje hans siste renn i internasjonal langrenn. Det var hans 16 VM-renn i karrieren. Han hadde tatt medaljer av alle valører. Han hadde vunnet verdenscupen sammenlagt og hadde 30 enkeltseiere.

Sundby ville gå flere distanser enn den ene han hadde friplass til.

Men først måtte han overbevise i sporet. Hans første mulighet kom på Beitostølen i november. Han feilet. Ny sjanse på Lygna tidlig i januar. Han feilet. Ny sjanse i NM i Trondheim. Han feilet.

Ingenting fungerte.

Alt hadde gått på tverke i halvannet år. Ryggen, formen, farten. Det var bare problemer. Han mistet plassen på landslaget.
36-åringen måtte ta en råsjanse. Prøve noe nytt.
Men ville ikke gi seg. Han ville til VM. Forsvare tittelen.
Sundby holdt god fart gjennom hele 15-kilometeren i Oberstdorf. Men på alle passeringene ble det litt for mange sekunder opp til bestetid.
Det ble syvendeplass i Oberstdorf.
Hans beste skirenn på over ett år.
Etterpå forlot han en VM-arena for kanskje siste gang.
Kanskje er det siste gang alt handler om Martin Johnsrud Sundby for Martin Johnsrud Sundby.
Trebarnspappaen Sundby har brukt mye tid og krefter på å prøve å gjøre et godt VM. Nå er det familien hjemme som må få høre hvordan det har gått i løypa.
På Facetime får kona Marieke og barna en gjennomgang av løpet.
Han er fornøyd over at han faktisk klarte å gå fra å være en middels norsk langrennsløper til å bli en av de 10 beste i verden på seks uker.
Beijing neste?