Svensk skihelt: - Kult å fortelle barna mine at jeg har slått Northug

Johan Olsson mener den norske skistjernen er i samme kategori som Bjørn Dæhlie og Gunde Svan.

Petter Northug har mange ganger beseiret Johan Olsson i skisporet, men svensken husker med glede de gangene han har kommet best ut av duellen. Her jubler Northug etter at han tok gull på 15-kilometeren i Val di Fiemme-VM, da Olsson tok sølvet.
  • Nicholas Bergh

Det svenske skiesset Johan Olsson (35) har valgt å satse på langløp, med Vasaloppet i spissen, i den kommende sesongen. Det innebærer at han i utgangspunktet ikke skal gå verdenscuprenn i år.

Det er imidlertid ikke noe snakk om noe nedtrapping for Olsson, og det er langt fra nødvendig heller. For i Falun-VM i februar og mars viste Olsson at han fortsatt er en løper i verdensklasse.

Svensken vant gull på 15-kilometeren. Han var også favoritt før femmila, men måtte nøye seg med bronsen etter en minneverdig sluttspurt fra Petter Northug.

Les også

Northug sendte gave til svensk TV-profil

I et intervju med den svenske avisen Expressen snakker Olsson om mulighetene til å teste seg mot Northug i langløpssirkuset i den kommende sesongen. Bakgrunnen er at Northug ennå ikke har signert landslagsavtalen, noe som gjør at en langløpssatsing nok ikke er et utenkelig alternativ.

— Det er klart det er tøft å møte ham. Det gjør jo at det blir enda vanskeligere å vinne. Når han slutter kommer han til å være blant de aller største, som Gunde Svan og Bjørn Dæhlie, sier Olsson til avisen.

— Samtidig er det enda kulere å vinne renn når han er med. Det er kult å kunne fortelle mine barn at «pappa har faktisk slått Petter Northug i noen renn i karrièren».

Olsson har to døtre sammen med kona Anna. Etter å ha sikret VM-gullet i Falun fortalte Olsson om hvor vanskelig det hadde vært å gå syv uker uten å møte familien.

LES MER: Olsson åpner for å gå VM i 2017.

Northug hyllet Olsson etter bragd

Én av gangene Olsson har slått Northug var på femmila i Val di Fiemme-VM i 2013, som nok vil stå igjen som svenskens største bragd i karrièren. Olsson gikk nemlig alene store deler av fellestarten, og holdt unna for et jagende felt bak.

Den dagen ble Northug nummer 21, og mosbyggens uttalelser etter rennet ga et klart bilde av at respekten mellom skistjernene er gjensidig.

– Det er fantastisk gjort. Det er utrolig imponerende det han gjorde i dag. Han har vært nummer to så mange ganger,sa Northug til NRK.

Nå vil tiden vise om Petter Northug dukker opp for å utfordre Olsson i Vasaloppet i mars. I og med at det ikke er et stort mesterskap denne sesongen, kan det være aktuelt for Northug å gå rennet selv hvis han underskriver landslagsavtalen.

Olsson kan imidlertid vise seg å bli en hard nøtt. Svensken forteller nemlig om en enorm ambisjon denne sommeren.

— Jeg er så utrolig motivert. Jeg har jo en brennende drivkraft. I blant kan den vel bli for brennende, at jeg vil trene alt for mye. Samtidig er det så utrolig herlig at man har den motivasjonen også, sier Olsson.

Hvordan ser det ut når Olsson presser seg til det ytterste på trening? Vi ble med svensken på en treningsøkt hjemme i Sverige i oktober 2014. Se reportasjen her.

I videoen under kan du gjenoppleve den utrolige spurten fra femmila i Falun-VM, der Northug vant og Olsson ble nummer tre. (Saken fortsetter under videoen).