Langrenn

Øyeblikket som kunne forandret alt for Krogh: - Hvorfor jeg ikke gjorde det, vet jeg ikke

Han mestret presset og gikk Norge inn til et nytt stafettgull. Akkurat slik Finn Hågen Krogh (26) lovet lagkameratene ved frokostbordet.

Norsk gulljubel under medaljeseremonien i Lahti fredag kveld. Fra venstre: Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

LAHTI: – Du er rå, Finn!

To svært langrennsinteresserte skuespillere hang over gjerdet da Norges ankermann var på vei ut av målområdet.

Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christiansen forserte alle sperringer for å få møte nasjonens nye stafetthelt.

Men Krogh hadde ikke tid til en lang samtale. Det ble med noen skulderklapp og gratulasjoner.

– Tusen takk, gutter! Nå må jeg videre.

Omtrent som da han utmanøvrerte Sergej Ustjugov på siste etappe en snau time tidligere. Krogh hadde ikke tid til å vente på russeren. Han måtte videre.

Taktikkmøte ved frokosten

For mens Petter Northug har spurtet inn til Norges fem siste stafettgull, ofte etter å ha ventet på konkurrentene underveis, valgte den 26 år gamle finnmarkingen en helt annen gullplan.

Han gikk gjennom de mange scenarioene med lagkameratene ved frokostbordet. Ett av dem var at han gikk ut 10–20 sekunder før Ustjugov.

Ankermann Finn Hågen Krogh brølte av glede da han ble tatt imot av minst like glade lagkamerater i målområdet. Finnmarkingen utmanøvrerte Sergej Ustjugov på siste etappe.
Les også

Krogh tok vare på forspranget som om det var det mest verdifulle han har eid i sitt liv

– Dersom han gikk ut litt foran, skulle han slippe Ustjugov inn til han var 30–40 meter bak, for så å støte igjen. Finn er utrolig kald, laidback og har ikke nerver. Han er den kaldeste fisken i klassen, fortalte lagkamerat Niklas Dyrhaug.

– Finn gjorde et valg som 99 av 100 andre ikke hadde gjort. De aller fleste hadde startet tøft, men kontrollert, og latt Ustjugov ta ham igjen, for så å spare krefter. Men Finn valgte å holde den luka. Det tror jeg ingen andre hadde gjort, sa Martin Johnsrud Sundby, som etter sin tredje etappe sendte ankermann Krogh ut med en ledelse på 17 sekunder.

Finn Hågen Krogh holdt unna for Sergej Ustjugov på fredagens stafett.
Les også

Sundby om Ustjugovs påstand: – Man kan si mye rart etter et løp

Mange scenarier

Krogh så for seg mange scenarier da han våknet på hotellrommet: At han vekslet bak teten og måtte hente inn 20 sekunder. At det ble en spurt med 7–8 lag involvert. At det ble en luke tilsvarende den han fikk på Ustjugov og Russland.

– At det ikke blir spurt, eller at flere lag er samlet mot slutten, skjer veldig sjelden i mesterskap på herresiden. Det var kanskje dette scenarioet jeg hadde sett minst for meg.

I nærmere 10 kilometer var Krogh jaget av russeren. 17 sekunder ble til 8, så 11, 10 og 12. Drøyt halvveis var differansen nede i 5–6 sekunder. På det tidspunktet, var Krogh nær å ta beslutningen som kunne forandret alt.

– Da jeg hørte «fem sekunder bak» bak vurderte jeg å slippe meg ned, gå billig og spare krefter til spurten. Det var på et tidspunkt der han begynte å bli sliten. Heldigvis tok jeg ikke den avgjørelsen. Og hvorfor jeg ikke gjorde det, det vet jeg ikke. Det bare ble slik.

Les også

Kroghs lure knep hylles: – Han gjorde noe som 99 av 100 ikke ville gjort

Mobilen i «flymodus»

Torsdag kveld begynte det å strømme inn meldinger på telefonen til Krogh. Venner og bekjente ønsket finnmarkingen lykke til. Det fortsatte på formiddagen i timene før rennet. Da valgte Krogh å sette mobiltelefonen i «flymodus».

– Jeg fikk litt høye skuldre av meldingene. Men det viser jo bare hvor mye stafetten betyr for nasjonen.

– Hvor lenge hadde oppgaven kvernet i hodet?

– Jeg har alltid drømt om å gå siste etappe for Norge. Før sesongen så jeg for meg at Petter (Northug) kom til å gå denne etappen. Men etterhvert som ting utviklet seg før jul., så jeg mer og mer for meg at det kunne bli meg. At jeg skulle være klar dersom jeg fikk oppgaven. Jeg har jobbet mye psykisk opp mot denne stafetten. Når du skal ta over etter Petter og etter alt det han har gjort, så kan du nesten bare skuffe. Så det var en lettelse å klare dette.

– Gruet du deg?

– Ikke før kvelden før. Da begynte jeg å se for meg noen scenarioer der det ikke klarte å ta gull. Heldigvis hadde jeg noen gode erfaringer på verdenscupstafettene i La Clusaz og Ulricehamn.

Krogh mener selv at han er en uredd type. Og tror han har en forklaring på hvorfor:

– Da jeg var liten var det lite lys i løypene, det var ikke mange lysløyper der jeg bodde. Jeg måtte gå en del i mørket. Det kan ha gjort meg mindre redd.

– Er ankeretappen din nå?

– Jeg tror at Petter har lyst på flere OL-gull og han har mulighet til det. Da blir det meg på tredje, kanskje Petter på siste og kanskje Martin på andre.

Les også

Hetland brast i gråt og forsvant. Nå forklarer han hvorfor.

Stikk til Northug

Apropos Northug: I intervjusonen etter den internasjonale pressekonferansen sendte Krogh en spøkefull melding til sin forgjenger på ankeretappen:

– Petter Northug, can you hear me?

Etterpå utdypet 26-åringen fra Alta:

– Det er viktig å gi ham litt treningsmotivasjon. Han kommer sterkere tilbake i OL-sesongen. Det var uansett en ære å gå i hans sko i dag.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Ski-VM
  3. Anders Baasmo Christiansen
  4. Finn Hågen Krogh
  5. Martin Johnsrud Sundby