Langrenn

Svensk Tour de Ski-nedtur: - Kanskje like greit at vi drar hjem

Svenskene fortviler over en uke full av uflaks og nedturer.

TOUR DE NEDTUR: Tour de Ski har ikke vært noen hyggelig opplevelse for svenskene. Her er Charlotte Falla etter fallet under onsdagens renn.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Mens de norske langrennsprofilene kjemper om sammenlagtseieren, har Tour de Ski vært en gedigen nedtur for svenskene.

Touren så langt er blitt definert av uhell og svake prestasjoner.

Les også

Kowalczyk la seg flat: Sorry, Sverige!

Tour de uflaks

På tirsdag falt tre svenske kvinner på sprinten. Og under onsdagens 10-kilometer tok Justyna Kowalczyk med seg Charlotte Kalla og Stina Nilsson i fallet i en utforkjøring. Kalla er beste svenske i sammendraget på 6. plass, langt bak teten.

Også på herresiden har det vært en marerittaktig Tour de Ski. Emil Jönsson spydde blod under onsdagens renn, og brøt Touren torsdag. Tidligere i rennet brakk han staven. Beste svenske i sammendraget er Simon Andersson på 31.-plass. Flere svensker har måttet bryte, mens de to store profilene Marcus Hellner og Calle Halfvarsson måtte stå over hele konkurransen.

Expressens Tomas Pettersson har gått lei. I en kommentar skriver han at det kanskje er like greit at svenskene drar hjem.

— Kanskje er det like greit at vi kaster inn håndkleet, pakker bagene og drar hjem til Sverige. Da slipper vi iallfall enda en dag av denne Tour de Tragisk, skriver Pettersson, en av Sveriges fremste langrennseksperter.

Les også

FIS-toppene skal diskutere endringer etter slakt av Tour de Ski-reglene

Kalla: — Helt tomt

Etter onsdagens renn beklaget Kowalczyk overfor Kalla og Nilsson.

— Jeg er veldig lei meg på deres vegne. Charlotte kjempet om en bra plassering i sammendraget, sa en frossen Kowalczyk til svenske medier før hun ilte ut av intervjusonen.

De svenske jentene var langt nede.

- Det er nok uhell nå, sa Kalla.

— Det er irriterende at det skulle ende på denne måten. Men jeg hadde ikke sjanse til å holde meg på beina. Kowalczyk har bedt om unnskyldning. Hun gjorde det jo ikke med vilje, det var jo ikke meningen å dra med seg flere i fallet.

Kalla var en av favorittene til pallplassering sammenlagt i Tour de Ski. Men alt har gått galt, og nå ligger den svenske yndlingen på femteplass i sammendraget, over fem minutter bak ledende Ingvild Flugstad Østberg. Opp til Heidi Weng på tredjeplass er det over to og et halvt minutt.

— Det er helt tomt nå. Det er lite glede å finne. Jeg er ikke en gang interessert i å se hvordan jeg ligger an i sammendraget, sukket Kalla.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her:

 1. Les også

  Northug vil slå knock-out på doptatt østerriker

 2. Les også

  TV-tallene stuper: - Det er ikke bra. Vi vil jo ikke sende norgescupen

 3. Les også

  Sundby: - Jeg kjørte som ei kjerring i fylla ned den siste bakken