Langrenn

Johnsrud Sundby: - Tour de Ski tar jo helt knekken på oss

Martin Johnsrud Sundby (31) har fortsatt ikke noe svar på hvorfor han sprakk på onsdagens fellesstart.

KONKURRENTER: Seieren i Tour de Ski sammenlagt står mellom Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

TOBLACH (Aftenposten): Tour-leder Martin Johnsrud Sundby var førstemann av herreløperne til skistadion i Toblach torsdag formiddag. Onsdagens lavtrykk i Oberstdorf var byttet ut med strålende solskinn og 6-7 kuldegrader i Toblach i de italienske Dolomittene.

En drøy halvtime senere kom sammenlagttoer Petter Northug slentrende til skistadion.

Sistnevnte mener Sundby er storfavoritt til å vinne Touren sammenlagt, sier han er overrasket dersom Røa-gutten ikke vinner fredagens 10 kilometer fristil, og at det var han selv som burde hatt 45 sekunders ledelse for at han skulle hatt en sjanse til å vinne sammenlagt.

 • ALT OM TOUR DE SKI KAN DU LESE HER.

47 sekunder

Men det er Johnsrud Sundby som har 47 sekunders ledelse ned til Northug.

— Jeg har jo hatt et utgangspunkt som var ubeskrivelig bra. Nå er det ikke lenger fullt så ubeskrivelig bra, men det er fortsatt brukbart. De fleste kom mye nærmere, det gjør jo Touren mer spennende, sa Johnsrud Sundby da han snakket med norske medier i drøyt fem minutter utenfor den norske smørebussen.

NRK påpekte at det i Tour de Ski er store variasjoner i vær og at det er problematisk for astmatikere, som Johnsud Sundby er.

— En konkurranseform som det her skaper utfordringer for oss som har litt reaktive lunger. Det tar jo helt knekken på oss. Men vi prøver det vi kan. Jeg bruker preventive astmamedisiner selvfølgelig, det må jo vi som har astma gjøre når vi driver på med en idrett som det her.

Jeg har jo hatt et utgangspunkt som var ubeskrivelig bra.

På spørsmål om hva som var verst, lavtrykk i Oberstdorf eller kuldegrader i Toblach, svarte han.

— Jeg får virkelig håpe det var lavtrykket og drittlufta i Oberstdorf, at dette blir en opptur.

Fredag er det 10 kilometer fristil her i Toblach, lørdag er det klassisk fellesstart i Val di Fiemme, og søndag er det avsluttende jaktstart opp slalåmbakken Alpe Cermis.

 1. Les også

  Svensk langrennsstjerne spydde blod - trekker seg fra Tour de Ski

 2. Les også

  Svensk Tour de Ski-nedtur: - Kanskje like greit at vi drar hjem

 3. Les også

  Dette kan ødelegge Trondheims VM-sjanser

(krever innlogging)

Northug: — Bra for begge

Northug mener Sundby er klar favoritt.

— Det er gode løp for både meg og Martin, 10 kilometer skate og klassisk fellesstart. Men så er det vel en etappe som passer bedre for han søndag.

Mens Johnsrud Sundby hevdet at han er usikker, sa Northug at konkurrenten og sammenlagtlederen har full kontroll.

Jeg får virkelig håpe det var lavtrykket og drittlufta i Oberstdorf.

— Jeg tror Martin føler at han har bra kontroll. Hvis han hadde vært sammen med meg hadde han følt at han hadde hatt kontroll. Men hvis jeg hadde ledet med 45 sekunder ville det vært spennende, sa Northug og fastslo:

— Jeg tror Martin vinner i morgen, jeg tror ikke noen slår han på 10 kilometer skate, jeg blir veldig overrasket om noen gjør det.

Johnsrud Sundby hadde fortsatt ikke konkludert på om det var en ordentlig drittdag eller formsvikt som gjorde at han kun ble nummer 23 onsdag, nesten minuttet bak vinneren.

— Det finner vi ut av i morgen, jeg håper alt på at det var en drittdag og ikke en formsvikt. Men det er ikke så mye å tenke på nå. Det hjelper meg fint lite å gå så mye i sømmene. Det var en møkkadag, ferdig med det.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5