Falla og Østberg spurtslått av svenskene: – Det er tronskifte nå

Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg klarte ikke ordne nytt VM-gull til Norge.

SEEFELD/OSLO: Norge jaktet sitt tredje strake VM-gull i lagsprint på kvinnesiden, men Sverige og Slovenia ble for sterke.

– Jeg føler jeg har gjort mitt beste. Jeg prøvde virkelig på sisterunden. Selvfølgelig, det er kjedelig å komme på oppløpet og være så nærme, men jeg sitter igjen med en følelse av at jeg gjorde det jeg kunne. Jeg er ikke skuffet over det. Det er en medalje i et VM, sa Falla.

– Jeg er hvert fall veldig godt fornøyd med bronse, kom det fra Østberg.

Sverige og Russland var Norges største konkurrenter i starten av finalen. Østberg og Falla viste begge at de hadde strålende ski i klassiskløypa i Seefeld på de første etappene.

Falla satte inn et rykk i siste bakke på sin nest siste etappe og sendte Østberg ut i tet i den fjerde vekslingen.

Men på den siste etappen var trioen samlet. USA og Slovenia meldte seg også på.

Les også

Svenske aviser hyller gullduoen: «Du reddet VM, Maja!»

Maiken Caspersen Falla ble spurtslått på målstreken av Sverige og Slovenia.

Sveriges første gull siden 2011

På oppløpet var Sverige og Maja Dahlqvist best. Hun gikk sammen med Stina Nilsson. Slovenia og Anamarija Lampic klarte også å snike seg foran Norge, som måtte ta til takke med bronsen.

– Det ble som vi ventet, jevnt og spennende til slutten. Jeg følte vi gjorde det vi kunne, men i dag var vi ikke bedre. Dette depper vi ikke over, oppsummerte kvinnetrener Ole Morten Iversen.

Nilsson og Dahlqvist sørget for Sveriges første gullmedalje i øvelsen siden 2011. Da ble Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla verdensmestere.

– Det er veldig kult. Sånn som vi har levert i vinter, så er det godt å levere, og innfri det som er et favorittstempel, sa Nilsson.

Tronskifte

Svenskene snakket om et tronskifte.

– Det er tronskifte nå, sa Dahlqvist ifølge Aftonbladet.

– De har hatt den lenge nå, Norge, så det kjennes bra, sa Nilsson.

Østberg sier dette om tronskifteutspillet til Aftenposten:

– Jeg har ikke hørt at svenskene har sagt det, men jeg forstår jo at dere ønsker å lage saker dere også. Jeg tenker ikke så veldig mye på det. Vi har sagt lenge at de er sterke og spesielt i sprint. Vi visste at det kom til å bli hardt i dag. Medalje var hovedmålet i dag. De viser gjennom hele sesongen at de er gode, så vi har noe å lære av dem, sier bronsevinneren.

Norsk trener

Sølvet til Slovenia var en stor opptur for laget som trenes av den tidligere storsprinteren Ola Vigen Hattestad.

– Det var helt sykt. Jeg har hatt en god følelse de siste dagene, men at vi skulle være med og kjempe om dette, det hadde jeg ikke trodd, sa en tydelig rørt Hattestad til NRK.

Svenskene kunne juble for seier.
Les også

Klæbo med superski. Kontrollerte inn til norsk finaleplass i lagsprint

Falla og Østberg har begge tatt medaljer tidligere i mesterskapet. Falla vant sprinten, mens Østberg tok sølvet etter Therese Johaug på lørdagens 15 kilometer med skibytte.

Lagsprinten markerte Norges første nederlag på langrennsstadion. Det norske laget hadde tatt samtlige gull i langrennssporet tidligere i mesterskapet.

Advarsel i semifinalen

Forrige gang Norge ikke vant kvinnenes VM-lagsprint, var i Val di Fiemme i 2013. Da seiret USA, mens Falla og Østberg måtte ta til takke med fjerdeplassen.

Norge var regjerende mestere i lagsprint. For to år siden gikk Falla inn til gull sammen med Heidi Weng, mens hun i 2015 fikk suksess med Østberg som makker.

Les også

Ski-VM direkte: Nå skal de norske kvinnene kjempe om nytt VM-gull

Falla har gått lagsprint for Norge i hvert VM siden hun var med å ta bronse på hjemmebane i Oslo i 2011. Det var tredje gang hun gikk øvelsen sammen med Østberg i et verdensmesterskap.

Norges kvinnelag tok seg enkelt videre fra semifinalen, men etter målgang fikk Falla en muntlig advarsel av juryen. Det er ikke det samme som et gult kort. Juryen mente at hun hadde tatt to separate skøytetak på et strekke uten spor.