Bjørgen på pallen da svenskene herjet på hjemmebane

Falla røk ut i semifinalen i Falun.

Marit Bjørgen hadde ingen sjanse mot den svenske lagtaktikken.
  • Øystein Jorem

Det er lenge siden Marit Bjørgen var i en sprintfinale sist. Men da Maiken Caspersen skuffet i semifinalen, var det Bjørgen og Øyre Slind som måtte forsvare den norske drakten i sprintfinalen i Falun.

Bjørgen fikk en dårlig start, men klarte likevel å ligge topp 3 ut fra startsletten. Øyre Slind la seg rett bak lagvenninnen. Aller fremst lå tre svensker, og de klarte å sperre inn de norske så Bjørgen ikke kom seg frem. Først inn mot stadion klarte Bjørgen å finne seg en liten luke til å komme seg gjennom den svenske taktiske muren.

Men da skrudde Hanna Falk opp hastigheten, og rykket fra Bjørgen og resten. Jonna Sundling kom seg også foran Bjørgen, som måtte nøye seg med en tredjeplass.

– Jeg er veldig fornøyd med det, jeg har alltid likt meg i denne løypen. Jeg hadde håpet å komme litt bedre ut så jeg kunne få litt fart på heatet. Men når de klinker til er jeg for dårlig. Så slik utviklingen på løpet ble er jeg glad for en tredjeplass, sa Bjørgen etter løpet.

Marit Bjørgen sammen med Hanna Falk og Jonna Sundling på pallen etter løpet.

– Supersuksess for svenskene

Marit ble til slutt 1,40 sekunder bak Falk. Silje Øyre Slind havnet på femteplass, 4,30 bak den svenske vinneren.

– Jeg synes absolutt det er bra. Marit Bjørgen har ikke så stor selvtillit på sprint lenger. Man må bare gratulere svenskene. Det er en stor svensk triumf på hjemmebane, sa NRKs Torgeir Bjørn etter rennet.

Fredrik Aukland skrøt av den svenske taktikken.

– Det er en taktisk manøver, de gjør de norske sjanseløse. Det er helt klart et taktisk spill, de går og bremser i front. Marit kom ikke forbi, og da får Hanna Falk de avgjørende meterne. Dette var en supersuksess av svenskene, sa Aukland til NRK.

Taktisk bom av Falla

Normalt sett er Falla bankers i finalen, men i Falun havnet hun langt bak før oppløpet. De siste hundre meterne klarte hun å passere en løper, og ble nummer fire i sitt heat. Dermed var hun avhengig av at det andre semifinaleheatet gikk saktere for å gå videre til finalen.

I det andre heatet kjørte Marit Bjørgen hardt fra start. Hun lå hele tiden fremst i heatet, og spurtslo svenske Anna Dyvik. Tiden i heatet var så god at Falla ikke fikk gå finalen, mens Silje Øyre Slind kom seg videre på tid.

– Jeg bommet totalt taktisk, og ble liggende bak der. Sånn kan det gå, jeg har vært i mange finaler så det er greit, sa Falla til NRK.

Selv om det ikke ble finale på Falla i dag, fikk hun sprintkulen etter løpet. Stina Nilsson ble nummer to, og Sophie Caldwell nummer tre.

Sammenlagtfavorittene ute

Heidi Weng var sjanseløs til å komme seg videre fra kvartfinalen, og taper dermed i sammendraget til Ingvild Flugstad Østberg. Men det er ikke mange poengene, siden Østberg også sa farvel til sprinten i kvartfinalen.

– Det gikk bedre enn i prologen, men jeg har ikke fart i kroppen. Jeg kunne gått litt fortere inn i bakken, men jeg orker rett og slett ikke. Det er kjedelig å ha det slik, men det er like greit å slippe unna flere runder, og lade opp til i morgen, sa Weng etter hun var ferdig for dagen.

Heidi Weng har nå 141 poengs ledelse på Østberg, og 234 poeng på Jessica Diggins. Det er 300 poeng igjen å kjempe om.

Kathrine Harsem, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Tiril Udnes Weng røk ut i kvartfinalen. Marit Bjørgen gikk videre på tid.

Kjemper om 350 poeng

Sprinten i Falun er en del av minitouren som markerer verdenscupavslutningen. Lørdag er det 10 km for kvinner og 15 kvinner for herrene, før touren avsluttes med en jaktstart på søndag.

Vinneren av etappene får 50 poeng i sammendraget, mens vinneren av touren får 200 poeng for totalseieren.

Sprintcupen er avgjort både på herre- og damesiden. Johannes Høsflot Klæbo vant for herrene, og Maiken Caspersen Falla vant for kvinnene siden Stina Nilsson trakk seg fra sprinten på grunn av sykdom.

Heidi Weng leder sammenlagtkampen, men er nødt til å plukke poeng for å hindre at Ingvild Flugstad Østberg tar igjen henne i løpet av den siste helgen. Jessica Diggins har også en mulighet til å kapre seieren.