Råsterk Iversen rykket fra Northug og vant: - Helt fantastisk!

Emil Iversen tok sin første verdenscupseier på distanse.

Petter Northug helt utslått i målområdet, mens Emil Iversen jubler for seier i Montreal.

Emil Iversen var råsterk på de siste kilometerene, gikk fra Petter Northug og Sergej Ustiugov og vant i Montreal.

— Helt fantastisk. Jeg er fortsatt i veldig god form, og det er moro å gå på ski om dagen, sa Iversen i intervjuet med FIS etter rennet.

- Det er spesielt. Det har vært sånn hele sesongen, og i dag er kanskje min beste dag hele sesongen. Jeg skjønte at det her ble en bra dag etter hvert. Jeg kjente det utpå sisterunden at Sergej virket sliten, så da måtte jeg bare gå, sa Iversen til NRK.

Les også

Northug og Iversen med ellevill ferieplan

— Dritartig

Mannen fra Meråker syntes det var moro å gå sammen med kompisen Petter Northug.

— Det er spesielt når det er jeg og han som går sammen. Det er "dritartig", sa Iversen.

— Veldig artig at Emil vinner her, sa Petter Northug til NRK.

— Vi samarbeidet bra. Det er bare å takke de to for god hjelp. Det gikk fort hele veien, og Ustiugov er i helt rå form og tauer som et lokomotiv i motvinden. Helt rått, sa Northug.

Det var ventet kaos da herrene skulle ut og gå 17,5 kilometer klassisk fellesstart i de smale løypene i Montreal, men gutta klarte å unngå de verste smellene.

Men å smelle til hadde russeren Sergej Ustiugov planer om. Vinneren av tirsdagens sprint satte høy fart, og fikk tidlig sprekk i feltet.

Sundby falt

Martin Johnsrud Sundby havnet langt bak på sprinten, og var avhengig av en god etappe onsdag for å klatre i sammendraget i Ski Tour Canada. Men plutselig viste bildene en Johnsrud Sundby som hadde tapt 10-12 sekunder på veldig kort tid. Spekulasjonene gikk i om det hadde skjedd noe, og etter hvert kom meldingene om at Sundby hadde falt. Årets langrennskonge slet etter dette med å hente igjen Ustiugov, Emil Iversen og Petter Northug.

Sammen med Finn Hågen Krogh og canadiske Alex Harvey jobbet Sundby for å hente inn trioen i tet, og der framme gikk det helt klart fortest når Usitugov lå framme og dro. Etter sju kilometer lå trioen bak tolv sekunder etter teten.

— Hadde Martin vært i sin beste form hadde han vært i frontgruppa, og hvertfall foran Finn Hågen Krogh for å dra gruppa opp til de foran, mente NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Iversen rykket fra

Sundby våknet litt og rev seg løs fra Krogh og Harvey, men klarte ikke nærme seg de tre i front. Ustiugov virket usedvanlig sterk, spesielt i den bratteste bakken hvor utøverne måtte ut i fiskeben, men Iversen og Northug ble han ikke kvitt.

Så rykket Emil Iversen til. Trønderen øynet sin første verdenscupseier på distanserenn noen sinne, og fikk luke på Ustiugov og kompisen Northug. Da var det slutt på kreftene til russeren så det ut til, og Northug gikk ut for å jakte Iversen.

Verdens beste spurter jaktet seieren, og Northug gikk vanvittig fort på den siste flaten. Men han klarte det ikke. Dette var Emil Iversens dag, som tok sin aller første verdenscupseier på distanserenn. Fem sekunder foran Northug og 14 foran Ustiugov.

Russeren leder da sammendraget seks sekunder foran Emil Iversen, med Northug 11 bak Ustiugov. Sundby er 1,39 bak.

Slik gikk det i Ski Tour Canada på åpningsdagen: