Juryen straffer ikke Iversen: - Gjorde det ikke med overlegg

Norge falt fra gullet rett før oppløpet på sprintstafetten.

LAHTI/TRONDHEIM: Emil Iversen gikk ut på siste etappe med en ledelse på fem sekunder, men det var ikke nok. Inn på stadion hadde Finland og Niskanen tatt igjen Iversen, og i det han skulle passere gikk det galt. Emil Iversen byttet spor med finnen i ryggen, og begge to gikk i bakken.

Like etter klokken 14 norsk tid bekrefter sprinttrener Arild Monsen at Iversen ikke blir straffet.

– Vi kom akkuratt fra juryrommet nå. Juryen sier at resultatet består. Manøveren Iversen gjorde var ikke gjort med overlegg. Det påvirket ikke sluttresultatet. Iversen fikk ikke en gang gult kort, han fikk ingen straff, sier Monsen.

Emil Iversen måtte forklare seg for juryen etter fallet
Les også

Hoppikonet Matti Nykänen går i strupen på nordmenn: - De har alltid snakket dritt

– Marerittet

Til slutt gikk Norge inn til en fjerdeplass, og måtte se Russland og Sergej Ustjugov ta et nytt gull foran Italia.

- Det der er marerittet. Det kommer til å ta lang tid før de glemmer det, sa Maiken Caspersen Falla til NRK etter Iversen hadde gått i mål.

Les også

Sundby: – Ustjugov er mer som Northug. Jeg må være mer bedagelig.

Iversen måtte forklare seg før juryen etter fallet, og var sønderknust da han møtte NRK etter møtet.

– Jeg ser at han er nærme meg, og jeg vil ikke ha han på innersiden. Så bytter jeg spor så han får komme på utsiden. Men han har mye større fart. Det var ikke med vilje, og det var elendig av meg, sier Iversen.

Han ser for seg en tung kveld på hotellet.

– Det blir tungt i kveld. Forhåpentligvis klarer jeg å glemme det før neste sesong. Jeg skal ikke gå mer i VM, så jeg får ta en ukes ferie. Dette var min store sjanse, og jeg gjorde alt jeg kunne. Ville ikke gjort noe annerledes enn det siste sporskiftet, sier han til NRK.

Her innser Johannes Høsflot Klæbo at han ikke får gullet etter lagsprinten

– Veldig skuffet

Landslagssjef Vidar Løfshus var skuffet etter fjerdeplassen. og beklaget til det finske laget, som ble dratt med i Iversen sitt fall.

– Det er ene og alene vår feil, og vi må si unnskyld til Finland, det er helt klart, sier Løfshus til Adresseavisen.

– Var det feil å sette opp Iversen på siste etappe?

– Vi var ute etter Iversens spurtegenskaper, og Klæbo skulle rykke fra. Så ble det litt snøvær, og liten fordel å kjøre først. Emil var nok sliten og, så sånn er det, sier Løfshus.

Les også

Weng ble grillet om VM-oppkjøringen: - Det er psykisk

Landslagstrener Tor Arne Hetland ville ikke svare konkret på hvem sin skyld kollisjonen var.

- Det spørs hvilket flagg du har i pannen. Det er kjempeleit for begge nasjonene at man mister gull og sølv på dette, sier Hetland til Aftenposten.

Pipekonsert blant publikum

Ifølge NRKs reporter sørget det finske publikummet for pipekonsert etter hendelsen, i og med at Niskanen trolig falt fre en sølv- eller gullmedalje.

Johannes Høsflot Klæbo trykket til maks fra første stavtak, og fikk en liten luke etter stakingen på stadion. Konkurrentene kom etter hvert opp i ryggen på Byåsen-løperen, men han kontrollerte feltet med høy fart, uten at det så ut som han brukte så alt for mye krefter. Hovedutfordreren Russland ble liggende langt bak i feltet i tempoet Klæbo satte igang.

Les også

Her er beviset på at Klæbo er bedre enn Sundby og Northug ved tilsvarende alder

Klæbo kjørte hardt

Inn til veksling fikk Emil Iversen et strålende utgangspunkt med en ledelse på 10–15 meter. Iversen holdt ledelsen, mens Sergej Ustjugov sakte klatret seg opp i ryggen. I bakken inn mot stadion overtok han ledelsen, og vekslet foran Iversen.

Men nok en gang viste Klæbo at han er en av verdens beste på sprint. Han kjørte hardt fra start på sin andre etappe, og fikk kjapt en stor luke på de andre lagene. Inn til veksling ga han Iversen en ledelse på fem sekunder.

På den første etappen til Ustjugov tok han igjen Iversen fort, men på den andre viste russeren tegn til å være sliten etter de to første øvelsene. Iversen beholdt sin ledelse, og Norge gikk alene inn til den femte etappen.

Klæbo var fast bestemt på å gi Iversen nok en ledelse på siste etappe, og fløy opp bakkene. Ledelsen økte, og Italia, Finland og Russland ble liggende flere sekunder bak. På siste etappe hadde Norge en ledelse på over fem sekunder på Russland og Finland.

Les også

Landslagstreneren roser Klæbo etter triumfen: – Han har alt

De tre lagene bak tok inn noen sekunder i bakkene, og spesielt Niskanen og Finland nærmet seg farlig. På stadion gled finnen inn i ryggen på Iversen, og da han skulle gå forbi falt Iversen på ryggen. Da gikk de tre jagende løperne forbi, og Norge måtte se langt etter medaljen.

Enkel vei til finalen

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo gjorde jobben solid i semifinalen, og hadde ingen problemer med å komme til finalen, til tross for at Emil Iversen ødela staven på den andre etappen, og var nede i snøen en gang. Fra heatet til Norge gikk Sverige, Italia, Tyskland og Polen videre.

Fra det andre heatet gikk Russland, Finland, USA, Sveits og Canada til finalen.

Johannes Høsflot Klæbo startet sprinten for det norske laget.
Les også

Ødela staven og falt - Norge likevel til finale