Langrenn

Svensk dopingdokumentar: – 16 norske løpere med unormale blodverdier

Amerikansk ekspert hevder at minst tre norske løpere «må ha vært» bloddopet i løpet av de siste 17 årene.

UNORMALT: 16 norske langrennsløpere leverte høyst unormale blodverdier på 2000-tallet, hevder svensk TV-kanal i ny dokumentar som vises onsdag kveld.
  • Roar Lyngøy

Onsdag kveld vises tredje del av SVTs program Uppdrag granskning, som undersøker dopingbruk i idretten.

Les også

Svensk dokumentar hevder astmamedisin kan ha effekt på musklene

Den svenske statskanalen har samarbeidet med blant andre britiske Sunday Times og tyske ARD, og de hevder å sitte med en database med over 10.000 prøvesvar fra nesten 2000 skiløpere på toppnivå.

SVT forteller at rundt 300 av de 2000 løperne i databasen, fra år 2001 til i dag, har avgitt prøver med mistenkelige blodverdier. Over 70 av dem har tatt til sammen mer enn 300 medaljer i OL og VM – av dem nesten 100 gullmedaljer.

Vi har ikke fått se databasen, men har sett dokumentaren.

Les også

  1. Åge Skinstad slår tilbake mot påstandene om norsk doping

  2. Skiforbundet om nye dopingpåstander: – Alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys

Russland topper listen

På SVTs liste kommer Russland verst ut, med 51 tilfeller av mistenkelige prøver. Deretter følger Tyskland, Frankrike, Østerrike – og Norge.

– I Norge er det 16 løpere med blodverdier som, ifølge forskning, bare én av hundre kan ha av naturlige årsaker, hevdes det i SVT-dokumentaren.

Ettersom vi ikke har sett tallene, er det vanskelig å vise til hvilke forskningsstudier det henvises til. Dessuten er ingen norske navn nevnt i dokumentaren.

SVT har snakket med fire eksperter for å analysere funnene, og en av dem er den amerikanske legen James Stray-Gundersen. Idrettslegen har forsket på blodmanipulasjon, og har blant annet jobbet for Verdens Antidopingbyrå (WADA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Kaldblodig juks

Han mener det med høy sannsynlighet er minst tre av de norske som har dopet seg, basert på de unormale blodverdiene man finner i materialet.

– Dette er kaldblodig juks, sier Stray-Gundersen i dokumentaren.

BLODDOPING: James Stray-Gundersen mener det er overveiende sannsynlig at flere nordmenn har vært bloddopet, uten å bli avslørt.

– I min analyse av dataene jeg er blitt presentert for, er det en vesentlig andel av medaljevinnerne som har hatt unormale eller svært unormale blodprofilresultater. Det antyder et stort antall dopingtilfeller i langrenn, sier han om databasen i sin helhet.

Stray-Gundersen mener at bloddoping-problemet også er et stort problem i dag.

I dokumentaren kommer det også frem at nesten halvparten av løperne som har vunnet medalje i VM eller OL fra 2001 til i dag, på et tidspunkt har hatt mistenkelig høye blodverdier.

Norge kommer høyt på listen som SVT legger frem.

– Vi jukser ikke

På spørsmål om anklagene i dokumentaren, svarer kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, følgende:

– Ingen i Norges Skiforbund har sett den svenske dokumentaren og har bare informasjon om innholdet fra media. Skiforbundet ønsker ikke å kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om, men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Anklagene fra SVT er godt kjent fra tidligere dokumentarer og vi har ved en rekke anledninger tilbakevist og forklart hva som er årsakene til suksessen, skriver Graff i en e-post.

Tidligere i uken har norske idrettstopper slått tilbake mot opplysningene fra Sverige. Åge Skinstad ledet norsk langrenn fra 2006 til 2015, som sportssjef og langrennssjef.

– Jeg er ikke i nærheten av å være bekymret for hva som måtte komme frem. Vi har intet å skjule. Det er absolutt ingenting som ikke kan vises frem, eller som er tvilsomt, sa Skinstad til Bergens Tidende mandag.

– Vi jukser ikke i norsk langrenn, sa Norges landslagssjef Vidar Løfshus tirsdag.

PS: Programmet Uppdrag granskning sendes på SVT 1 onsdag klokken 20.00.

Les mer om

  1. OL
  2. Langrenn
  3. Vidar Løfshus
  4. Doping