Langrenn

- Dersom Martin har flere gear å gå på, blir det ikke noen duell

Den ene ble VM-konge. Den andre vant Tour de Ski og verdenscupen. I helgen innleder Petter Northug (29) og Martin Johnsrud Sundby (31) superduellen i skisporet.

Martin Johnsrud Sundby (midten) vant verdenscupen i fjor. Petter Northug er på revansjejakt.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

KUUSAMO: — Petter Northug tar tilbake verdenscupen denne sesongen, spår langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Les også

Northug: - Uansett hva jeg spiser, går jeg ikke ned i vekt

Hvem er skikongen?

Martin Johnsrud Sundby, som har vunnet både Tour de Ski og verdenscupen de to siste sesongene?

Petter Northug, mesterskapsløperen og den soleklare VM-kongen med fire gull i Falun sist vinter?

Eller blir det en utlending?

Vi har sendt spørsmålet videre til langrennsekspertene før helgens verdenscupstart på Ruka skianlegg utenfor Kuusamo.

Torgeir Bjørn, NRK-kommentator:

— Er Northug mot Sundby vinterens feteste skiduell?

NRKs skiekspert Torgeir Bjørn.

— På mange måter ja, det var de to store gigantene sist sesong: Northug var VM-kongen, mens Sundby vant Tour de Ski og verdenscupen. De to vant de tre prestisjetunge tingene sist. - Hvordan vurderer du styrkeforholdet mellom dem?

— Begge er godt i gang med sesongen, men Martin har imponert mest på 15 kilometer skøyting på Beitostølen, der han var helt overlegen. Samtidig har Northug vist at han er med i toppen. I mini-Touren i Kuusamo er ett av tre løp sprint, det kan bli en jevn duell.

- Hvem er verdens beste langrennsløper akkurat nå?

— På bakgrunn av de to første helgene: Martin. Men vi skal ikke glemme Legkov, som vant et renn sist helg.

- Hvem er best rustet til å vinne Tour de Ski?

— Martin har vunnet to ganger, og det viser at det er en konkurranse som passer for ham. Petter er god på alt annet enn den siste etappen. Enten må han gå den siste etappen fortere eller skaffe seg et større forsprang før den. Det siste er lettere enn det første. Men jeg tror ikke Petter har gått et optimalt løp på den siste etappen enda, med friske bein kan det gå.

- Hvem er skikongen når sesongen avsluttes i mars?

— Det er ikke mesterskap i vinter, men vi satser på at det blir norsk. At Martin vinner Tour de Ski og Petter vinner Tour du Canada. Hvem som vinner verdenscupen er umulig å si. Men vi må ikke glemme Dario Cologna!

Odd-Bjørn Hjelmeset, TV-ekspert:

- Er Northug mot Sundby vinterens feteste skiduell?

Odd-Bjørn Hjelmeset jobber i dag for TV 2.

— Jeg er enig i det. Jeg tror i hvert fall det før vi starter. Men se også opp for Dario Cologna. Han har vært skadefri i hele oppkjøringen og ser pigg ut. Han vil helt sikkert ha et ord med i laget. Se også opp for Sjur Røthe! - Hvordan vurderer du styrkeforholdet mellom Northug og Sundby?

— Martin er sterk, teknisk god og veldig dedikert. Han trener totalt mer enn Petter. Jeg skal ikke mene noe om hvem som er best av dem, men Martin var i en klasse for seg på Beitostølen, skøyteløpet der var ekstremt bra, og dersom han har flere gear blir det ikke noen duell!

- Hvem er verdens beste langrennsløper akkurat nå?

— Martin. han har vært vanvittig stabil de to siste årene, vunnet Tour de Ski og verdenscupen begge ganger. Men han har hatt litt stang ut i mesterskap.

- Hvem er best rustet til å vinne Tour de Ski?

— Martin har vunnet de to siste årene, men jeg har på følelsen av at Petter ønsker å gå veldig fort opp Alpe Cermis (siste etappe Tour de Ski). Han har vunnet alt bortsett fra Touren. Selv om Petter mener han er for tung og den siste bakken for vanskelig, ser han veldig godt trent ut nå. Han ser bedre ut enn på mange år.

- Hvem er skikongen når sesongen avsluttes i mars?

— Det blir jevnt. Jeg kunne sagt Cologna. Men innerst inne tror jeg ikke det. Jeg tror Petter tar tilbake verdenscupen denne sesongen. Vi skal ikke glemme Legkov og russerne, nå har de droppet det "friåret" de tok etter OL ...

Les også

Northugs verste rival fikk russer-bank

Fredrik Aukland, langrennsekspert NRK:

— Er Northug mot Sundby vinterens feteste skiduell?

Fredrik Aukland er ny mann hos NRK denne sesongen.

— Både Petter og Martin blir å regne som favoritter i vinter. Samtidig vet jeg at både Cologna og Legkov har trent bra og er i rute. Jeg tror vi får se flere dueller enn den internt i Norge. - Hvordan vurderer du styrkeforholdet mellom de to norske?

— De har kun konkurrert mot hverandre på Beitostølen, det blir altfor tidlig å si noe om nå. Men ut fra et vi har sett virker det som begge er der de skal være. Petter har levert en bra sesongstart, selv om han ble slått av Martin. Han vil utvikle seg videre. Jeg er også spent på utviklingen til Martin, når de kommer til verdenscup stiller de ganske likt.

- Hvem er verdens beste langrennsløper akkurat nå?

— Det er for tidlig å si, spør meg etter Kuusamo!

- Hvem er best rustet til å vinne Tour de Ski?

— Martin Sundby. Fordi han går fortere opp den siste bakken.

- Hvem er skikongen når sesongen avsluttes i mars?

— Det blir ren spekulering. Jeg tror det blir en av de fire nevnte. Sundby, Legkov og Cologna har tidligere lyktes i Tour de Ski. Petter er den som har levert dårligst. Men i år blir Tour-konseptet utvidet med Tour du Canada. Og hverken den eller mini-Touren blir avgjort i motbakke. Det er flere disipliner som avgjør – og der er Petter sterk. Det kan hende at den som sprinter best av de fire avgjør hvem som totalt sett blir best av de fire.

Les også

  1. Verdensmesteren trente seg i senk og ble forbigått av jentene

  2. Spår Røthe som fremtidig verdenscupvinner

  3. Sundby: - Jeg får en ræva start på sesongen

Les mer om

  1. Martin Johnsrud Sundby
  2. Petter Northug