Langrenn

Johaug-advokat bekrefter: - Therese fikk hele pakken

Therese Johaugs advokat opplyser nå at langrennsstjernen ikke bare mottok tuben med kremen Trofodermin, men også emballasjen og pakningsvedlegget.

Therese Johaug fikk ifølge advokaten både esken og pakningsvedlegget av landslagslegen før hun begynte å bruke kremen Trofodermin. NTB scanpix

 • Halvor Ekeland

Torsdag ble det kjent at Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Ifølge Norges skiforbund skal testen ha slått ut som følge av bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe.

Kremen som ble kjøpt på et apotek i Livigno i Italia inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Les også

Reagerer på svenske eksperters «Johaug-jakt»: - Hvorfor er dere så hatske?

På pressekonferansen i forrige uke tok den nå avgåtte landslagslegen Fredrik S. Bendiksen på seg ansvaret for den positive prøven, som følge av at det var han som hadde gitt henne kremen.

Bendiksen skal ha gitt Johaug både emballasjen og pakningsvedlegg. Det bekrefter hennes advokat Christian B. Hjort til Aftenposten. Det var TV 2 som først meldte om saken.

Kastet emballasjen

– Det hun kan bekrefte er at hun husker at hun mottok denne pakken fra legen. Da også med anvisninger fra Bendiksen om hvordan salven skulle brukes. Kort tid etter tok hun den ut og kastet pakningen, forklarer Hjorth til Aftenposten.

— Leste hun pakningsvedlegget?

— Nei, hun hadde fått anvisninger fra legen. Hadde hun sett advarslene hadde hun naturligvis ikke brukt kremen, sier advokaten.

Les også

Frykter Johaugs karrière er ødelagt for alltid

På Trofodermin-pakkene som selges i Italia er det et rødt symbol med bokstavene «DOPING». Dette skal gjelde alle pakker som inneholder stoffet som står på dopinglisten.

Advoktaens bekreftelse på at Johaug fikk hele pakken med Trofodermin betyr at utøveren selv hadde muligheten til å se varslingen. Det kan være dårlig nytt for Johaug.

— Graden av uaktsomhet henger sammen med hva hun burde ha oppdaget. Jo mer Johaug er å klandre for det hun visste eller burde ha visst, jo lengre blir utelukkelsen, skriver idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner i en SMS til Aftenposten.

Denne esken med Trofodermin kjøpte Aftenposten på et apotek i Italia i forrige uke. Ifølge italiensk lovgiving skal alle pakkene som selges i landet være merket med det røde symbolet og bokstavene «DOPING». Henning Carr Ekroll

— Vil forklare detaljene

Alle pakninger med Trofodermin skal etter italiensk lovverk være merket med dette varselsskiltet. I tillegg til dopingvarselet står det forklart at kremen inneholder to stoffer: Neomycin, som er et antibiotikum, og clostebol, som inneholder anabole steroider.

– Jeg registrerte at det sto clostebol på kremen, men jeg klarte ikke koble det opp mot at det sto på WADAs liste. Jeg har studert på det dag og natt, og hvorfor jeg ikke klarte å finne det ut, kan jeg ikke gi et svar på, sa Bendiksen på pressekonferansen i forrige uke.

Doping-saken til Johaug ligger nå på bordet til Antidoping Norge.

— Detaljene i dette vil Therese forklare seg om til Antidoping Norge. Antidoping Norge vil også kartlegge hvordan den aktuelle pakningen så ut. Hun la ikke merke til noen advasel på pakningen hun mottok, sier Hjort.

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Advokat om ny Johaug-avsløring: - Vanskeligere å svelge historien hennes nå

 2. LANGRENN

  Hovedpersonen har ikke besvart ett spørsmål, legen er taus. Her er det vi gjerne skulle ha spurt dem om

 3. LANGRENN

  Her sender Kowalczyk et stikk til Johaug

 4. LANGRENN

  Antidoping Norge: - Ikke noe som tyder på at dette har prestasjonsfremmende effekt

 5. LANGRENN

  Johaug-feilen CAS ikke kunne akseptere: – Det er alarmerende

 6. LANGRENN

  Slik gikk alt galt i Livigno