Langrenn

Svensk skistjerne ut mot norske utøvere: – Forstår at folk blir irriterte

Mens Ingvild Flugstad Østberg (27) skjønner at folk stusser over at hun fortsatt ikke vil gi noe endelig svar på om hun fortsetter Tour de Ski eller ikke.

Calle Halfvarsson synes ikke noe om at de norske utøverne snakker om å hoppe av Tour de Ski. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

  • Steffen Stenersen

– Hvis man leder touren og tenker i de banene, så blir det bare enda mer snakk om at ingen vil gå. Jeg forstår at folk blir irriterte, sier svenske Calle Halfvarsson til Expressen.

Han reagerer på at norske profiler som Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng har hintet frempå om at de kan komme til å hoppe av Tour de Ski, til tross for at de ligger som nummer en og to.

– Det ødelegger Touren om til og med personene som leder skal hoppe av. Det ødelegger statusen enda mer, sier Halfvarsson.

Les også

Østberg kan si nei til nesten en halv million kroner

Det som er helt sikkert er at Flugstad Østberg stiller i onsdagens klassisksprint i Oberstdorf.

27-åringen fra Gjøvik var i godt lune etter treningsøkta som ble gjennomført i både sludd og regn på stadion i Oberstdorf tirsdag formiddag.

– Vi år se. Jeg har gått noen gode skirenn, og det gjør det mer sannsynlig at jeg går hele, sier Flugstad Østberg til NTB.

– Ifølge Heidi Weng holder du kortene tett til brystet også overfor henne?

– Vi har snakket om det, og jeg har sagt at jeg tar renn for renn, og det er egentlig det jeg fortsetter å gjøre. Trenerne er også med og bestemmer litt, og det hjelper at du får et klapp eller to ekstra på skulderen.

Ingvild Flugstad Østberg i Oberstdorf tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Naturlig

Det er naturlig at spørsmålet om Østberg dukker opp. Når enkelte andre profiler ikke er med i det hele tatt, er det enda viktigere for mange at de som leder er med når det skal avgjøres i Italia om noen dager.

Østberg har opplevd å bli hjemsendt fra touren før. Til og med da hun hadde ledertrøya. Den gangen skinte det igjennom at hun slett ikke likte at hun ble tvunget hjem.

Nå er det annerledes.

Ifølge landslagstrener Roar Hjelmeset er det bare sykdom som gjør at Østberg eventuelt blir sendt hjem før det er slutt denne gangen.

Ansvar

– Føler du et ansvar overfor produktet og Tour de Ski-konseptet, publikum og TV-seere som gjerne vil ha deg med?

– Det er veldig hyggelig at folk vil ha meg med, og jeg føler et ansvar når jeg gjør det bra. Hvis jeg og Heidi (Weng) er én og to, og vi vurderer fram og tilbake om vi skal gå, så ser jeg at det ikke er heldig. Jeg skjønner at de vil ha med oss som er i toppen. Men det kan skje nye her etter noen dager. Det er mulig at jeg kan ha et klarere svar etter én og to dager her i Oberstdorf.

Les også

Northug trumfet gjennom viljen sin: – Nå har han en enklere vei til OL

Det er ingen tvil om at Østberg har lyst til å fortsette, men det er hensynet til OL som ennå ikke er helt avklart. Østberg fullførte hele touren sist sesong og fikk noen tunge konkurransedager mot slutten da. I Lahti-VM senere på vinteren lyktes hun ikke, og det er det som kjernen til hennes usikkerhet om hvor lurt det er å fullføre hele touren denne gangen.

Til syvende og sist handler det om den totale trenings- og konkurransebelastningen.

Skulle det endte med at Østberg fullfører hele Tour de Ski, så får hun frie tøyler til å gjøre det hun vil i NM på Gåsbu. Da kan det for eksempel være at hun bare går én konkurranse. I tillegg går hun bare ett løp i verdenscupen i Seefeld i slutten av januar. Det blir i så fall eneste to konkurransene mellom touren og OL.

Landslagssjef Vidar Løfshus garanterer overfor TV 2 at de norske stjernene vil fullføre Tour de Ski.

– De som er i form og kjemper i sammendraget kommer til å fullføre. Så får vi gjøre en vurdering på løpere sliter litt med formkurven, sier Løfshus til kanalen.

Les mer om

  1. Calle Halfvarsson
  2. Ingvild Flugstad Østberg