Treningsøkt med startnummer på: – Jeg må forberede meg på verdenscupen

TRONDHEIM: Therese Johaug vant 15 km i NM som hun ville.

Løperne så Therese Johaug på start. Hun stakk med en gang på 15 km skiathlon i Granåsen. Resten av løpet gikk hun alene i front.
  • Kurt B. M. Haugli

Etter halvannet minutt åpnet luken seg. Therese Johaug begynte å sige fra resten av feltet. Kampen om førsteplassen i NM var på mange måter over etter en drøy kilometer.

– Det er helt umulig å følge. Hun har fart som i en sprintprolog. Men den er jo 1,3 kilometer. Dette er 15 kilometer, sa bronsevinner Helene Marie Fossesholm.

– Hun er en maskin, bruker Heidi Weng å si om Therese Johaug.

Og det var noe maskinmessig over det som prestasjonen. Uberørt av kulde, konkurrenter og stilart bare dundret hun på. Fire runder i Granåsens løyper og så slo hun den samme Weng med 1,07. Weng tok sølv.

Internasjonal klasse

Et løp som mange mener hadde holdt til gull også med alle de beste på start. Selv tok hun det som god trening. Det var aldri snakk om å slakke av på tempoet selv om hun var i helt suveren ledelse tidlig i løpet.

– Jeg har lyst til å gå et godt skirenn for å forberede meg på det jeg møter i verdenscupen.

Dermed ble det norske mesterskapet som en slags treningsøkt.

– Konkurranser er jo den aller, aller beste treningen. Jeg føler at formen er veldig god, og da handler det mye om å gå godt på ski og skaffe seg erfaringer der, sa hun etter løpet.

Har mer å gå på

Ingen var altså i nærheten av Johaug. Men spørsmålet var altså hvor godt var Johaugs løp internasjonalt, og hvor gode var de andre norske. Helene Marie Fossesholm var ett minutt og 23 sekunder bak den suverene fra Dalsbygda.

– Jeg tror faktisk at det er andre norske som kan gå seg til pallplass i et VM. Jeg har troen på pallen, og jeg har en god del å gå på formmessig, sa hun offensivt etter løpet.

De tre nevnte løperne er selvskreven på det norske laget som skal gå i VM. Norge har fem plasser på skiathlon i VM ettersom Johaug er tittelforsvarer. De to tidligere nevnte er selvskrevet. Så ligger trolig Anne Kjersti Kalvå godt an etter sin fjerdeplass søndag.

Den olympiske mesteren Ragnhild Haga har slitt tungt denne sesongen. Søndag ble det bare en syvendeplass, men hun er fortsatt kandidat til VM-laget.