Iversen mener Klæbo overgår Northug

OBERSTDORF (VG) Emil Iversen kaller Johannes Høsflot Klæbo tidenes ankermann etter oppvisningen i duellen med Aleksandr Bolsjunov.

LYNRASK: Johannes Høsflot Klæbo avgjorde VM-stafetten med et saftig rykk mot Aleksandr Bolsjunov.
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Det var forferdelig og magisk. Johannes er den beste ankermann noensinne. Han gjorde alt riktig og hadde full kontroll, men det var spennende, sier Iversen til VG etter stafettgullet.

Det ble en svært dramatisk stafett som endte med en prestisjeduell mellom Klæbo og Bolsjunov. I den siste bakken før mål smalt Klæbo til og fikk luken han trengte til Bolsjunov.

«Raskeste sluttspurt noen gang», skriver skikongen Bjørn Dæhlie, som ble spurtslått av Italia under OL i 1994, i en SMS til VG.

Det er tredje gang Klæbo går Norge inn til mesterskapsgull på tre forsøk.

Niklas Dyrhaug er uenig med Iversen. Han mener at Northug fortsatt er å regne som tidenes ankermann. Northug gikk Norge inn til fem VM-gull.

– Johannes er en veldig god ankermann, men det er litt tidlig å ennå. Petter tok fem av fem mulige. Johannes må ta et par til først, sier Dyrhaug, som fulgte løpet på VGTV.

– Hvem hadde tatt en spurt mellom Klæbo og Northug - hvis begge var i toppform?

– Den er vanskelig. Johannes er raskere, men Northug hadde en «killer-evne» verden ikke har sett. Den duellen kunne jeg tenkt meg å se. Vi må børste støv av Northug, svarer Dyrhaug.

Alsgaard vant seks mesterskap-stafetter, mens han ble spurtslått av Christian Hoffman i VM i 1999. Han sier han er inhabil i VGs spørsmål om hvem som er historiens beste ankermann.

Anders Aukland sier Alsgaard, Northug og Klæbo alle var fantastiske ankermenn.

– Det er ingen tvil om at det Klæbo viser i dag, er det raskeste jeg har sett i en stafett. Det er helt enormt, sier Aukland.

– Hvis du kunne valgt, ville du hatt Klæbo, Northug eller Alsgaard til å avslutte en stafett?

– Hehe. Det er tre store løpere. Klæbo har den største hurtigheten, men Petter på sitt beste var rå til å henge. Det er umulig å sammenligne, svarer Aukland.

TRØNDERDUO: Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug er begge kjent for sterke spurtegenskaper.

Hans Christer Holund sa han var svært nervøs for stavene til Klæbo i den siste bakken. Det var også Iversen.

– Jeg synes de gikk tett, men Johannes har en sjette sans som vi sier. Han holder seg alltid unna sånne uhell, sier Iversen.

Bolsjunov forklarte til VG via sin tolk at han havnet så tett fordi Klæbo gikk sakte inn i bakken. Det medgir trønderen.

– Han var tett, men jeg legger litt opp til det selv. Jeg kunne gått jevnere. Jeg gikk fryktelig rolig inn i bakken, men stavene holdt heldigvis. Da var det bare å trykke til, sier Klæbo til VG.

Les også

Golberg lettet etter gullet: – Snål følelse å stå her

– Klæbo er den beste spurteren vi har sett, sier tidligere OL-mester Jevgenij Dementjev til Sport Ekspress.

Kåre Høsflot, Klæbos morfar og trener, fulgte stafetten på TV. Han gratulerer laget..

– Johannes fikk det omtrent som han ville ha det. Jeg tror han så for seg denne utviklingen på siste etappe, sier Høsflot.

– Hva synes du om rykket?

– Det var greit. Johannes klarte å lure Bolsjunov litt med at han dro ned farten litt først, før han banket til på toppen, svarer Høsflot.