Sergej Ustjugov fikk russisk orden overrakt av Putins mann

Skiløperen Sergej Ustjugov (30) ble torsdag tildelt en statlig russisk orden. President Vladimir Putin var ikke selv til stede, men hadde sendt sin nære rådgiver Igor Levitin for å overrekke medaljen.

SKIPROFIL: Sergej Ustjugov sammen med sin daværende trener Markus Cramer under Tour de Ski 2019–2020.
  • Ole Kristian Strøm, VG

Ustjugov fikk «Vennskapsordenen», mens den tidligere svømmekongen Vladimir Salnikov samtidig fikk en orden for «bragder for fedrelandet».

Utdelingene ble gjort under en sportskonferanse der Vladimir Putin ikke var fysisk til stede, men bidro både gjennom en hilsen og ikke minst ble presidenten omtalt mye.

– Jeg er takknemlig til presidenten vår for hans utrettelige støtte til idretten, sier Salnikov i en takketale, gjengitt av Match TV.

Sergej Ustjugov tilhører – i likhet med flere av de andre russiske skiløperne, blant dem Aleksandr Bolsjunov – presidentens nasjonalgarde.

POLITIKER: Nikolaj Valujev er politiker for Putins parti Forente Russland. Nå har han fått innkalling til mobilisering.

Vladimir Putin på sin side raser mot de internasjonale sanksjonene mot russisk toppidrett i sin hilsen til sportskonferansen i Sibir:

– Russiske idrettsutøvere blir fratatt muligheten til å representere landet sitt, og Russlands stemme i internasjonale organisasjoner blir bevisst ignorert. Denne situasjonen motsier selve idrettens verdier, der de viktigste er gjensidig respekt og prinsippet om at sport og politikk ikke skal blandes sammen, sier president Putin, gjengitt av RIA Novosti.

Den russiske sportsministeren mener at eliteidrettsutøverne bør mobiliseres på lik linje med andre. Vladimir Putin beordret for ei drøy uke siden «delvis mobilisering».

– Idrettsutøvere bør mobiliseres maksimalt. Sport kan ikke skilles ut og nyte godt av privilegier. Våre idrettsutøvere er patrioter som støtter presidenten, sier sportsminister Oleg Matytsin ifølge RIA.

Det har de siste dagene vært uklarhet om toppidrettsutøvere også kan mobiliseres. Flere fra ro-landslaget skal være mobilisert, og i løpet av de siste dagene har to store russiske idrettsprofiler fra tidligere tider fått sine innkallinger: Tungvektsbokseren Nikolaj Valujev (49) og fotballspilleren Dinijar Biljaletdinov (37). Valujev sitter i parlamentet, og politikerne er i utgangspunktet fritatt, men Valujev sier selv på Telegram at han kommer til å dra.