Skistad best i superduellen: – Hun er som et rovdyr

Jonna Sundling (28) var best hele kvelden, helt til finalen, da viste Kristine Stavås Skistad (24) superkreftene og vant. Treneren mener Skistad er langrennssportens svar på Erling Braut Haaland.

Det så ut som om det skulle bli svenske Jonna Sundling kveld i Tallinn. Men det var feil, for da det gjaldt var Skistad best.

Skistads trener Lage Sofienlund storkoste seg foran TV-skjermen og jublet vilt.

– Hun er som et rovdyr, som når den får første biten av kjøttet, så vil det bare ha mer. Hun som utøver har fått smaken på seier, som når rovdyret har fått smaken på blod. Det er flere seire som står i hodet på Kristine, sier Sofienlund til VG.

Sundling ledet lenge i finalen, men helt på tampen av oppløpet tok Skistad frem superkreftene og var først over målstreken. Skistad har nå fire verdenscupseire på sprint, alle har kommet i år.

Tirsdagens triumf i den estiske hovedstaden var Skistads tredje verdenscupeseier på én uke, først Drammen, så Falun og nå Tallinn. Da satt de store ordene løst hos treneren.

TRENER: Lage Sofienlund er trener i Konnerud og Kristine Stavås Skistads personlige trener. Nå har de virkelig funnet vinnersporet.

– Å sette hat trick, tre på en uke, det er ikke vanlig kost i Konnerud. Kristine er langrennssportens svar på det (Erling Braut) Haaland gjør. Den elleville hungeren etter å score mer, hun har den samme hunger etter å vinne mer. Jeg ser den samme sulten i å vinne skirenn som han har for å score mål, sier Sofienlund og legger til fotball selvsagt er en annen størrelse av en idrett.

– Haaland er på et galaktisk nivå, sier Sofienlund.

– Hvor stolt er du nå?

– Måten hun løser finalen på, jeg hadde lyst til å kaste meg på første fly til Tallinn, gi henne en klem og si at jeg er glad i henne og så stolt, svarer Sofienlund.

Han så for ti år siden at Skistad hadde evnen og vinnerskallen. Nå er hun best. Treneren kan fortelle at Skistad ble fylt av en enorm revansjlyst da hun ble vraket fra lagsprinten i VM i Planica. Sofienlund mener Skistad har blitt voksen.

– Et ungt rovdyr kan være litt viltert og kan miste den litt kalde og kyniske evnen til å kanalisere det som må til for å vinne, men hun er blitt eldre og dyktigere. Ned siste bakken i dag, at hun tør å gå så tett på Sundling, det sier noen om presisjon i avgjørende øyeblikk, sier Sofienlund til VG.

Skistad gledet seg massivt over å slå svenskene i Sverige lørdag, det så slik ut:

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng røk ut i kvartfinalen, men etterpå kunne hun glede seg over flere verdenscuppoeng enn Jessie Diggins, som er nummer to i verdenscupen.

Ane Appelkvist Stenseth falt i semifinalen:

Skistads drømmekveld startet med at svenske Sundling var i en egen klasse på prologen. Den svenske supersprinteren var 1,89 sekunder foran Skistad. Begge valgte å gå i den første kvartfinalen.

Sveitsiske Nadine Fähndrich var tredje raskest på prologen, bare to hundredeler bak Skistad. Fähndrich ble også nummer tre i finalen.

Alle de norske løperne med unntak av Lotta Udnes Weng gikk videre fra prologen.

Sundling ble sprintverdensmester i Planica, da ble Skistad nummer fem.

Sprinten fra hovedstaden i Estland kan du se på Viaplay.