Skistad om svenskene: – De har vel bodd på Mars lenge

MALBORGHETTO (VG) Kristine Stavås Skistad (23) svarte med humor da hun ble stemplet som favoritt på VM-sprinten.

– Det er et skirenn, ikke en tur til Mars, sier Skistad før sprinten.

Hun går VM-sprinten torsdag sammen med Anna Svendsen og tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng.

På herresiden stiller Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Even Northug, Håvard Solås Taugbøl og Pål Golberg.

Skistad tok sin første verdenscup-seier i den siste klassisk-sprinten før mesterskapet.

– Har man kapasitet til å vinne verdenscup har man absolutt mulighet til å slåss om medalje i VM. Forutsetningene er annerledes i denne løypa, det er en kapasitetsløype. Men hun er en av favorittene, sier svenske Linn Svahn til VG.

Skistad svarer dette konfrontert med at de svenske rivalene peker hun ut som favoritt, svarer hun:

– De har vel bodd på Mars lenge, så de har kanskje ikke fått med seg at jeg så vidt har gått bra i et kvarter, sier Konnerud-løperen til latter fra salen.

Lagvenninnene hadde konkurranse om å nevne flest mulig sjokoladetyper fra podiumet foran rundt 30 journalister. Mars, twist, smash, melkesjokolade, melkehjerter og flere kom opp.

Skistad kom som en komet i 2018/19-sesongen, deretter trøblet hun noen år. Mens denne sesongen har vært sterk.

– Hun har selvtillit, jeg vet ikke om hun har endret seg så mye, men kanskje hun har blitt noen år eldre, sier Tiril Udnes Weng om lagvenninnen.

Svenske Jonna Sundling er regjerende VM- og OL-mester på øvelsen. Hun er tatt ut til å gå sprinten sammen med Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Emma Ribom og Johanna Hagström. Nadine Fähndrich fra Sveits har også vunnet flere sprinter i år.

– Vi har ganske brutal konkurranse internt. Skistad kommer til å være tøff, og jeg har alltid vært imponert over Svendsen. Hun har alltid gått så sjukt fort i de scan cup-løpene jeg har gått, sier Svahn.

På herresiden er Johannes Høsflot Klæbo mannen å slå. Han har vunnet 36 sprinter i verdenscupen og har fire mesterskapsgull. Sist han var utenfor pallen i en klassisk-sprint mot verdenseliten var i 2016.

– Det er utrolig. Han er den sterkeste. Han har bygd disse sterke resultatene med den store selvtilliten hans, sier den italienske rivalen Federico Pellegrino om Klæbos statistikk.

FAVORITT: Johannes Høsflot Klæbo på pressekonferanse i Italia onsdag.

– Han lever med stort press, som ikke påvirker ham. Vi vet at gullmedaljen nærmest allerede er delt ut.

Klæbo smiler bak munnbindet da VG gjenforteller Pellegrinos mening.

– Det var ikke jeg som vant den siste sprinten før VM. Richard Jouve er nok interessert i å gå fort, Pellegrino har vært med i gamet lenge, han har lagt presset over på meg. Det er fint, det, sier Klæbo.

De fire andre nordmennene som går VM-sprinten har til sammen seks verdenscup-seirer i sprint: Golberg (4), Valnes (1), Taugbøl (1) og Northug (0).

Landslagsveteran Pål Golberg mener Klæbo har flyttet grenser.

– Han har sifre og tall som jeg blir imponert om blir kopiert noen gang. Man må bare la seg inspirere og så tror jeg han har flyttet nivået og bredden på andre rundt. Jeg mener selv jeg er en bedre sprinter enn jeg var for fem år siden, sier Golberg.