Langrenn

Johaug: - Jeg føler meg som en maskin

100 dager før OL , som er onsdag, føler Therese Johaug og de andre langrennsutøverne et stort trykk.  I  løpet av to timer i Val Senales tirsdag hadde Johaug og Bjørgen 12 intervjuer.

Therese Johaug tok seg tid til pressen og fikk egne bord som journalistene måtte komme til. I to timer pratet hun om løst og fast til mange pressefolk.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

VAL SENALES (Aftenposten.no): «Vær så god neste!» , sier Johaug, som om det var en tannlegetime. Johaug er blid, selv om hun innrømmer at det tar på når norske TV og aviser inntar plassene på hotell Kurzras innerst i Val Senales på snaue 2000 meters høyde. Trening på breen, dagens førse økt, er ferdig.

Langrennsløperne er på høydesamling, og siden muligheten for å få de aktive i tale begrenser seg mot sesongstart er det mange som benytter sjansen til å møte dem langt hjemmefra.

— Jeg er akkurat blitt spurt om jeg tenker på sex under løp, sier Kristin Størmer Steira høyt i rommet. Hun kan egentlig ikke noe annet enn å le. Det er mange gode, men også mange tåpelige spørsmål.

Profesjonell

For Johaug er dette en jobb som må gjøres, i likhet med alt hun har trent og gjort de siste månedene.

- Men akkurat nå føler jeg meg som en maskin, ler hun og tar frem litt frukt. Hun kan både spise og prate samtidig.

Johaug forteller at hun har hatt OL i bakhodet siden Vancouver for snart fire år siden.

— Men nå er Sotsji langt frem i pannebrasken. Da jeg hørte at det var igjen hundre dager, fikk jeg alt fremst i pannebrasken, ler hun høylytt og tar seg til hodet.

Johaugs latter høres godt i rommet der alle de kvinnelige langrennsutøverne har hvert sitt bord, og pressefolkene løper mellom og passer på å være til avtalt tid.

Var umotivert

Jenta som tok VM-gull i Holmenkollen forteller at hun allerede har godfølelsen. Hun har gjort ting riktig i løpet av forberedelsene til kommende sesong, vært streng mot seg selv, ikke tatt på seg for mange oppgaver eller deltatt i for mange konkurranser på sommerføre. Akkurat det har en forklaring.

Det viser seg at Johaug har vært lei og lite motivert i slutten av august og begynnelsen av september de siste årene. Kanskje litt utbrent. Derfor måtte hun i samråd med trener Egil Kristiansen bestemme seg for å jekke seg litt ned.

- Ja, jeg ville være med å veldig mye, hist og pist. Jeg fik aldri roen, sier hun.

Hun er rolig nå. Tenker på Tour de Ski og OL, men jobber med det hun skal gjøre. Bli bedre i lettere terreng, gå bedre teknisk på ski.

— Den sesongen jeg var med i OL i Vancouver, måtte jeg bryte Tour de ski. Det skal ikke skje igjen, for det var ikke optimalt.

Hun har lært av feil.

— Jeg har tatt til meg de erfaringene jeg har fått på veien. Derfor er jeg ekstra bevisst nå. Jeg vet at hvis det blir for mye, blir jeg lei og synes ikke lenger at langrenn er så kult. Og det kan jeg jo ikke tillate meg, sier hun og latteren runger igjen.

- Du er alltid blid og gald. Når er du alvorlig?

— På startstreken, smiler Johaug.

Les også

  1. - Northug blir favoritt i OL

  2. Northugs smørerbytte: - Det var en felles beslutning

  3. Svenske toppløpere kastet ut av filmstjerner

  4. Nå kan Northugs vinnerski bli dine

Les mer om

  1. Therese Johaug