Langrenn

Klæbos superløp gir landslagssjefen hodebry: – En soleklar ulempe

Johannes Høsflot Klæbo var så god i verdenscupåpningen at landslagssjefen allerede hinter om at han er OL-uttatt.

Johannes Høsflot Klæbo gratuleres av trener og morfar, Kåre Høsflot, etter den oppsiktsvekkende sprintfinalen. Richard Sagen

 • Halvor Ekeland

RUKA: Da Johannes Høsflot Klæbo skled ensom over målstreken i sprintfinalen fredag, gjorde han på mange måter vondt verre for den norske landslagsledelsen.

For 21-åringen viste at han er et av tidenes største langrennstalenter. Aldri før har konkurransen om OL-plassene vært tøffere. Aldri før har det vært viktigere å prestere fra første dag av den nye sesongen.

– Du kan kalle det luksusfellen, smiler Martin Johnsrud Sundby.

Landslagssjef Vidar Løfshus ser Johannes Høsflot Klæbo dominere i verdenscupåpningen. Richard Sagen

Les også

Klæbo herjet med verdenseliten: – Det er så solid at du nesten blir skremt

Allerede OL-klar?

Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger.

Alle er potensielle medaljevinnere i vinterens OL. Minst ni utøvere kan hevde seg blant de aller beste på distanserenn.

I tillegg har man Johannes Høsflot Klæbo.

Det er ikke unormalt at kampen om OL-plassene er tøff. Men når Norge kun får stille med fire utøvere i hver øvelse, blir landslagsledelsens oppgave ekstremt vanskelig i år. For med så mange utøvere som potensielt kan være med å kjempe om medaljer, vil hvert eneste renn frem til uttaket skjer 21. januar, bli avgjørende.

Lørdag går første distanserenn i årets verdenscup av stabelen, 15 kilometer klassisk. Da får den norske 21-åringen for alvor vist om han blir å regne med også i distanserenn.

– Enn så lenge føler jeg det er klassisksprinten som betyr mest, men det kan hende jeg svarer noe annet hvis det går bra og jeg lykkes på andre renn. Mulighetene er der, sier Klæbo.

Les også

Norsk sjokkexit i Finland: – Rett og slett smørebom

Med trener og morfar, Kåre Høsflot (i blå jakke til venstre), på stadion, viste Johannes Høsflot Klæbo at han kanskje blir vårt viktigste gullhåp til OL i 2018. Richard Sagen

For måten han vant fredagens sprint fikk landslagsledelsen til å gå rundt på langrennsstadionet med et smil om munnen. Sprinttrener Arild Monsen uttalte at han aldri hadde sett noe lignende. Det skaper naturligvis også hodebry for landslagssjef Vidar Løfshus.

– Hvis man viser seg på et visst nivå gjentatte ganger, så er det nok. Da må vi vurdere når vi skal legge inn treningsperioder. Han er ikke klar enda. Men når vi har sett hvilket nivå han har vært på i løpet av sesongen, så går det an å hviske ham i øret, uten at det er offisielt, smiler Løfshus.

Les også

«Noen norske trenere og ledere går til sengs med en følelse av lettelse i kveld»

– En vanskelig øvelse

Du har selvsagt noen som er mer eller mindre klare for OL allerede. Martin Johnsrud Sundby er en av dem, men også han mener luksusproblemet skaper ekstra utfordring for utøverne.

– Det er en soleklar ulempe. Det er synd at det er sånn. Vi er i stor grad nødt til å vise at vi er i god form over lang tid. Så er vi nødt til å gjenskape den til OL. Det er en vanskeligere øvelse enn å vite at man har ett hovedmål som man kan forberede seg stille og rolig til. Det er en refleksjon som vi er innom, men vi har ikke noe valg, sier Sundby.

Martin Johnsrud Sundby var så imponert over Johannes Høsflot Klæbo at han mente han måtte falle for ikke å leke seg til seier i finalen på torsdagens sprint. Sundby fikk definitivt rett. Pedersen, Terje / NTB scanpix

Petter Northug er som kjent ikke med i verdenscupåpningen. Kanskje er det et større problem enn hva vi har trodd.

– For oss i den norske troppen er det veldig viktig å vise god form tidlig, før jul. Skal man sikre en plass i OL må vi prestere. Gjør man ikke det, er det «bye bye», har Petter Northug sagt til svenske Aftonbladet tidligere.

Samtidig er alternativet mye verre, mener Sundby.

– Alternativet er at man tar ut 12 utøvere som kan få tid til å forberede seg mot ett mål. Hadde man gjort det, hadde det blitt ramaskrik i Norge. Samtidig er det viktig at man tar ut flest mulig, tidligst mulig, sier Sundby.

Les også

Avslører ekstremøkta som gjør Klæbo monstersterk

Den brutale toppidretten

Klæbos prestasjon på sprinten fikk Johnsrud Sundby til å uttale at han kanskje var en av de største favorittene også til 15-kilometeren lørdag.

Emil Iversen sto nærmest målløs i intervjuområdet da han så den enorme luken Klæbo fikk i løpet av kort tid på sprinten. «Oi», var alt han klarte å si, der han snudde seg mot storskjermen på stadionet.

Johannes Høsflot Klæbo var overlegen i verdenscupåpningen. Richard Sagen

Klæbo selv er ikke helt enig i at han er den største favoritten også på distanserenn, men erkjenner samtidig at formen er meget god. Men så er spørsmålet: er den så god at det blir vanskelig å komme i enda bedre form når det virkelig gjelder senere i sesongen?

– Målet har vært å prestere fra start av sesongen. Det har jeg lyktes bra med så langt. Jeg har fått to gode helger nå. Planen er å fortsette å gå fort. Man kan aldri være sikker på noe, toppidretten er brutal, sier 21-åringen ydmykt.

For nettopp gode treningsperioder blir alfa omega fremover. Etter sprinten avslørte han blant annet ekstremøkta som har gjort at han er i så god form nå. Så gjelder det å få gjentatt slike økter også senere i sesongen.

– Jeg tror ikke det er noe negativt å gå fort før jul, så lenge man er flinke til å ta de treningsperiodene man trenger. Man må ha perioder hvor man trener bra. De fleste har planlagt toppformen til OL, men man må jo kvalifisere seg dit også, sier 21-åringen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

 1. Langrenn
 2. OL
 3. Johannes Høsflot Klæbo
 4. Vidar Løfshus
 5. Martin Johnsrud Sundby

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Ingen trodde det skulle bli sånn. Nå begynner jakten på Johannes Høsflot Klæbo

 2. LANGRENN

  «Svikten kan ikke lenger forklares med stang ut»

 3. LANGRENN

  Landslagstreneren om Northug-sammenligning: – Han kunne alt han også

 4. SPORT

  Stjernene advarer Klæbo: – Tror det blir vanskeligere

 5. LANGRENN

  Morfar ble satt ut av barnebarnets seier

 6. SPORT

  Northug går skirenn på nyttårsaften