Suveren Johaug utklasset Bjørgen

Marit Bjørgen åpnet raskest, men Therese Johaug var helt overlegen i mål i sesongstarten.

SUVEREN: Therese Johaug.

24,7 sekunder er mye – veldig mye – på 10 km.

— Knockout? Nei, jeg tenker ikke så mye på at jeg slo Marit. Men jeg fikk de svarene jeg ønsket meg. Jeg fikk det til teknisk, og det er flott å få til det jeg har jobbet med, sa vinneren til NRK rett etter målpassering. Johaug avslørte også at hun hadde jobbet med psykologen Britt Tajet-Foxell inn mot starten.

Johaug og Bjørgen var i en klasse for seg på Beitostølen. Heidi Weng kom nærmest, men hun var hele sekunder bak 44 sekunder bak Johaug.

- Inspirerende

Bjørgen er kalt «dronningen av Beitostølen», men de siste årene har Johaug vært helt sjef på Beitostølen, og dette var hennes tredje seier på rad i sesongstarten.

— Nå ser jeg veldig frem til verdenscupåpningen neste helg, sa Johaug.

Bjørgen startet sist og hadde fordelen av å gå på tidene til rivalen.

— Jeg sa til meg selv hele veien at nå skal du gå bra på ski. Det er viktig å ikke stresse. Jeg fikk sekundering mot Marit, og det var veldig inspirerende. Det var bare å gi på, sier Johaug til Aftenposten.

Etter to kilometer var Bjørgen 2,7 sekunder foran Johaug mens Heidi Weng allerede da var nesten 13 sekunder bak. Men da 10 kilometeren var drøyt halvgått var Johaug 5,3 sekunder foran Bjørgen.

Flere av de største langrennsnasjonene var ikke med, men det var med løpere fra Tyskland, Italia, Frankrike, Østerrike og Slovenia. Nærmest de tre norske kom Stephanie Böhler fra Tyskland som var halvminuttet bak Weng på tredje.

Strålende forhold

10-kilometeren i klassisk gikk i så flotte forhold at det nok var svært mange av TV–seerne som kjente et snev av misunnelse.

— Det var masse folk som heiet og skapte god stemning. Publikum var en inspirasjonskilde, sier Johaug.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk ikke de svarene hun ønsket. Allerede etter to kilometer hadde Heming-jenta Therese Johaug, som startet halvminuttet bak, på bakskiene. I mål var hun to og et halvt minutt bak Johaug.

Gullvinneren på sprint fra Sotsji sist vinter Maiken Caspersen Falla er skadet og stilte ikke til start. Heller ikke Marthe Kristoffersen fikk gå grunnet sykdom.

Barbro Kvåle fra Lillehammer og rekruttlandslaget var det store norske utropstegnet i sesongstarten. Hun ble nummer åtte, men var nesten to minutter bak Johaug.

Løpere ble gransket

Johaug vant nesten som vanlig den klassiske distansen under Beitosprinten tidligere i dag, men den offisielle resultatlisten har latt vente på seg.

Årsaken er at juryen har diskutert enkelte dameløperes utøvelse av klassisk teknikk. Ifølge rennleder Knut Aas er fire–fem damer blitt diskutert.

— Arrangørene hadde flere punkter med kamera og observasjon hvor løperne er blitt gransket, forteller Aas.

- Johaug er ei av de fire–fem som juryen har sett ekstra nøye på stilen til?

— Det kan hun være, bekrefter Aas.

Andre kilder sier at Johaug bestemt er blant løpernesom kanskje kan få en muntlig eller skriftlig advarsel.

— Det er sikkert at det som har skjedd ikke vil få konsekvenser for resultalista, men det kan skje at enkelte enten vil få en skriftlig eller muntlig advarsel. Hvorvidt det blir gitt advarsler, skal fremgå av den offisielle lista. Det er derfor den har latt vente på seg, sier Aas.

- Hva er det som har skjedd?

— Enkelte løpere har ikke fulgt sporene i svinger hvor det er satt spor.

- Hvor mange diskuteres i herreklassen: Alle herrene er kanskje ikke engler?

— Der er alt bra. Ingenting er blitt diskutert. Det er bra, sier Aas.