Langrenn

Skinstad ett sekund bedre enn Northug

Langrennssjefen bedre enn utbryteren på 3000 meter.

BEDRE: Åge Skinstad har ett sekund bedre 3000-pers enn Petter Northug. Her fra pressekonferansen hvor de snakket om at Northug skulle ut av landslaget.
 • Eirik Grønning

adressa.no: Det er nettstedet langrenn.com som har samlet inn og lagt ut en statistikk over både aktive og tidligere langrennsutøveres bestetider på 3000 meter. Den viser at langrennssjefen i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, har en bestetid på 8.50, ett sekund foran Petter Northug.

— Det er veldig lenge siden jeg klarte den tiden. Det må ha vært som 26-åring i 1990, da jeg var i toppform. Jeg tror jeg får over tre minutter dårligere tid hvis jeg løper samme distanse i dag, sier Skinstad på telefon til adressa.no, mens han kledelig nok er ute og jogger.

Unge får mer ut av statistikken

Selv om Skinstad slår både Petter Northug og sjefskollega Vidar Løfshus (8.52) med noen små sekunder, ser han ingen grunn til å hovere.

— Det er ingen personlig prestisje i dette. Northug presterer på det nivået han trenger å prestere på. Vidar Løfshus er en bedre løper enn meg, og var kanskje rundt 20 år da han satte sin bestetid. Denne statistikken er fin for kuriositeten, sier Skinstad, som også mener at unge løpere kan ha nytte av tallene.

— De kan se hvor listen ligger. Samtidig kan det være artig å se at en løper som for eksempel Sture Sivertsen, som ble verdensmester på 10 kilometer i 1993, ligger et stykke ned på listen med en tid på 9.04, sier Skinstad.

Andre forutsetninger

Det er Anders Aukland som er registrert med den beste tiden blant løperne. Tiden 8.02,77 ble satt i ung alder, da Aukland satset både på langrenn og friidrett. Ellers sliter flere av dagens løpere å hevde seg på listen.

— Det er helt andre forutsetning for hva som skal til for å være langrennsløper i dag. Sporten er stadig i endring med kortere løyper, bedre ski og godt preparerte løyper. Det er viktigere å skape kraft med overkroppen. Derfor kan man ikke legge like stor vekt på tallene fra i dag, selv om det aldri er negativt å gjøre det bra. Se på Eldar Rønning. Han knuste sin egen rekord da vi hadde testløp i forrige uke, sier langrennssjefen om 8.34-mannen fra Skogn.

PS! For ordens skyld: Verdensrekorden på 3000 meter har Daniel Komen fra Kenya. Han løp på 7.20,67 i italienske Rieti i 1996.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5