Langrenn

Tønseth på pallen da finske Niskanen utklasset alle

Trønderen vant sekunddrama om tredjeplassen. Det kan bety VM-plass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Finske Iivo Niskanen var suveren på 15 kilometeren i estiske Otepää. Han utklasset samtlige konkurrenter i de tøffe stigningene i løypa.

Bare russiske Aleksandr Bolsjunov var i nærheten av finnen. Russeren gikk til slutt i mål 15,9 sekunder bak Niskanen.

Iivo Niskanen var overlegen i Estland. Foto: NTB scanpix

Tønseth på tredje

Det norske laget stilte uten Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, og måtte finne seg i å kjempe om tredjeplassen på distansen. Didrik Tønseth lå best an halvveis, men både Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Mattis Stenshagen var med i kampen om den siste pallplassen.

Les også

Johaug utklasset konkurrentene: – Ingen i verden er i nærheten

Til slutt ble 3.-plassen et sekunddrama mellom Tønseth og russiske Aleksandr Bessmertnykh og Martin Johnsrud Sundby. I mål var Tønseth fire sekunder foran russeren, og tok dermed et viktig steg mot en eventuell 15 kilometer-plass i VM i Seefeld. Sundby gikk i mål som sistemann, men klarte ikke å tukte lagkameraten.

– I dag satt det ordentlig bra for Tønseth. Han var hele tiden i teten og fløy motbakkene bra, selv om han ble grundig slått av Niskanen, sa NRKs skiekspert Torgeir Bjørn.

– Kjempefornøyd

Tønseth har hatt en god sesong så langt, og var fornøyd etter dagens løp, selv om han var sjanseløs på seieren.

– Jeg er kjempefornøyd med pallplass i dag. Jeg gikk bra på ski i tøffe forhold. Det var to som skilte seg ut i dag, så skjønte fort at vi kjempet om tredjeplassen. Det var godt å få den i min favør, sa Tønseth til NRK.

Didrik Tønseth havnet på pallen sammen med Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen. Foto: NTB scanpix

Nå håper han at løpet var godt nok til å sikre en VM-billett.

– Pallplass er alltid bra. Jeg hadde kniven på strupen i dag, og var nødt til å levere et bra løp. Når jeg gjør det, håper jeg at jeg får den plassen i VM, sier Tønseth.

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum sier at uttaket vil bli endelig klart etter NM.

– Det tar jeg ikke ut nå. Jeg gikk tom for batteri på mobilen min, så jeg har ikke fått sett resultatlisten enda. Jeg må se på den, og i løpet av NM tror jeg vi kommer langt med å være ferdig med det uttaket, sa han til NRK.

Les også

Tre av disse langrennsprofilene vil få VM-drømmen knust

Fire blant de ti beste

De to NRK-kommentatorene Torgeir Bjørn og Jann Post antar at laget på 15 kilometer i VM vil bestå av Klæbo, Iversen, Tønseth og Sundby, med Sjur Røthe på en reserveplass.

Tønseth gikk i mål 46,4 sekunder bak Niskanen. Han tok tidligere i sesongen sin første verdenscupseier da han vant minitouren i Lillehammer.

Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire, 1,6 sekunder bak Tønseth. Sjur Røthe ble nummer 7, Mattis Stenshagen nummer 8, Pål Golberg nummer 12 og Daniel Stock nummer 14. Martin Løwstrøm Nyenget ble dårligste nordmann med 19. plass.

Uttaksrenn

15-kilometeren var det siste uttaksrennet i verdenscupen med tanke på samme distanse i VM i Seefeld i februar. Trolig får Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo to av de fire plassene, så de to siste er fortsatt ledige.

Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten lørdag, og leder også verdenscupen sammenlagt suverent foran russiske Aleksandr Bolsjunov. Tidligere søndag vant Therese Johaug overlegent i kvinneklassen.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Emil Iversen
 4. Sjur Røthe
 5. Didrik Tønseth
 6. Pål Golberg
 7. Aleksandr Bolsjunov