Langrenn

Den russiske helten kaller Sotsji-skandalen en eventyrhistorie

Maxim Vylegzjanin var blant Petter Northugs tøffeste konkurrenter i en årrekke. Han har hørt om den rystende dopingdokumentaren «Icarus», men ikke sett den. Han mener filmen er uinteressant.

TILBAKE: Etter å ha mistet mulighet både til å delta i VM i 2017 og fjorårets OL, kjemper Maxim Vylegzjanin for å finne formen til vinterens VM i Seefeld. Her er han på Hotel Silvesterhof, der russerne bodde i starten av Tour de Ski.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TOBLACH: – Jeg aner ikke hva det var. Kanskje handlet det om at vi tapetserte pallen på femmila i Sotsji?

Vylegzjanin ser bort på tolken. Han snakker om de skremmende avsløringene, de som viste hva som foregikk på dopinglaboratoriet i Sotsji.

Les også

Her gjemmer han seg, mannen bak Klæbos stålpsyke

– Kanskje skyldtes det noe annet? Kanskje var årsaken at andre var skuffet, men jeg vet fortsatt ikke hva det var og hvordan det kunne skje. Det var ingenting, men de prøvde å finne på noe.

Grigorij Rodtsjenkov er en av hovedmennene bak avsløringen. Han er sentral i «Icarus». Den prisbelønte filmen viser hvordan jukset foregikk, om glass med urinprøver som ble byttet om mens lekene pågikk i Russland.

– Hva med Rodtsjenkov, tror du på ham?

– Jeg tror ikke på det Grigorij har pushet til pressen. Når det gjelder vårt lag, var det ingen opplysninger han forsøkte å få frem. Hvis man går dypere inn i McLaren-rapporten og leser den grundig, er det mange misforståelser. Våre advokater så mye galt i den. Noen steder var den som en eventyrfortelling. For eksempel punktet om at jeg og Aleksandr Legkov trente sammen med én felles trener. Det var ikke sant. De siste fire årene før Sotsji-OL trente vi med ulike trenere på ulike steder.

svp://3004131?view=adressa

Jeg sitter sammen med Maxim Vylegzjanin i restauranten på Hotel Silvesterhof i Toblach. Klokka nærmer seg ni på kvelden. Det russiske laget er i ferd med å runde av middagen. I midten av lokalet har Jurij Tsjarkovkskij funnet sin plass, den omstridte lederen som har vært en del av det enda mer omstridte russiske langrennslandslaget i flere tiår. Tsjarkovskij ser ut til å stusse litt når Vylegzjanin kommer sammen med en journalist og fotograf fra Norge på slep, men hilser og gjør ikke noe forsøk på å stanse intervjuet.

Tre sølv på hjemmebane

Vylegzjanin er blant de største skiløperne Russland har fostret. Uten Petter Northug kunne han ha blitt den aller største. Han vil bli husket som en av de tøffeste konkurrentene til Northug. Både på femmila og tremila i Oslo-VM i 2011 var det Vylegzjanin som var nærmest. Russeren måtte ta til takke med sølv, akkurat på samme måte som på femmila i Liberec to år tidligere.

Les også

Petter Northug, du er herved savnet!

I 2014 skulle Vylegzjanin få oppleve sitt livs mesterskap, OL på hjemmebane. Det var årsaken til at jeg og fotograf Richard Sagen høsten 2013 dro til Sibir for å besøke ham. Vi fulgte både Vylegzjanin og lagkameratene tett under en treningsleir i russernes imponerende anlegg i Tjumen. Da, som i årene etter Sotsji-OL, var doping et sentralt tema. Dopingryktene svirret rundt laget.

– Jeg er sikker på at jeg er ren. De andre bryr jeg meg ikke noe om, svarte Vylegzjanin i 2013.

Han endte opp med tre sølvmedaljer i OL på hjemmebane, hvor russerne dominerte i langrennssporet. Året etter fikk han den lenge etterlengtede individuelle gullmedaljen på tremila i Falun-VM.

Så begynte marerittet.

Mistet to mesterskap

Vylegzjanin fikk aldri mulighet til å forsvare tremilsgullet i Lahti i 2017. Han fikk heller ikke delta i Pyeongchang-OL sist vinter, en skjebne han delte med Sergej Ustjugov. Vylegzjanin gikk ikke et eneste verdenscuprenn mellom november 2017 og mars 2018.

Snakker åpenhjertig: Maxim Vylegzjanin er inne i sin siste verdenscupsesong, men er langt bak i Tour de Ski-sammendraget. Her sitter han i restauranten på Hotel Silvesterhof i Toblach i samtale med Adresseavisens Birger Løfaldli. Til høyre den russiske tolken Maxim Volkov.

Årsaken var opplysningene som kom frem. Ifølge McLaren-rapporten skulle minst tusen russiske utøvere ha vært en del av nasjonens dopingprogram fra 2011 til etter Sotsji-OL. En rekke av medaljevinnerne i Sotsji var ifølge rapporten en del av dette programmet.

Ingen konkrete bevis

Nå får Vylegzjanin igjen konkurrere. Medaljene fra Sotsji får han beholde. Samtidig har han, som Therese Johaug, mistet to store mesterskap. For Johaug fantes det bevis, for Vylegzjanin er det ingenting konkret som kan bevise at han har jukset.

svp://3004129?view=adressa

Jeg har lenge lurt på hvordan Vylegzjanin opplevde disse årene. Hvilket syn har russerne selv på Sotsji-skandalen?

Noen dager før lekene i Pyeongchang forsøkte jeg å ringe ham. Vylegzjanin svarte kjapt, men ville ikke snakke. Samtalen var over etter tretti sekunder.

Før åpningsseremonien til årets Tour de Ski gjorde jeg et nytt forsøk. Vylegzjanin sto i sentrum av Toblach og ventet på å bli kalt opp på scenen. Han unnskyldte seg med at han prater dårlig engelsk, virket ikke spesielt interessert, men etter kort tid kom han tilbake.

Les også

«Det er normalt å være defensiv. Klæbo er unormal»

– Du kan møte meg på hotellet vårt, Hotel Silvesterhof.

– Når?

– Når som helst.

Eventyr og misforståelser

Den første vi møtte i hotellresepsjonen kvelden etterpå var Vylegzjanin. Formen er ikke som i gamle dager. Han hadde gått inn til 90.-plass på sprintprologen og er ikke en mann å regne med i årets Tour de Ski-sammendrag. Han tok vennlig imot oss, gikk i overetasjen for å hente en lagleder som kunne fungere som tolk, og tok deretter plass i hjørnet av hotellets restaurant.

Kontrasten er stor til lagkameraten Ustjugov, som etter søndagens seier på 15-kilometeren nektet å gjøre intervjuer.

Les også

Norges holdning er ødeleggende for Tour de Ski

– Hva var det egentlig som skjedde i Sotsji? Vi har jo sett «Icarus», har du sett den?

– Jeg har hørt om den, men ikke sett dem. Den var ikke interessant for meg.

Vylegzjanin avviser bestemt at russiske langrennsløpere var dopet i Sotsji.

svp://3004132?view=adressa

Etter knallsterke prestasjoner fra russerne i Tour de Ski-åpningen har debatten blusset opp igjen. Da Ustjugov og Natalia Neprjajeva vant hver sin distanse søndag, dukket det opp nettavistitler som «Østberg reagerer på russisk dopingkaos».

– Forsto jeg deg rett når du sa at både det Rodtsjenkov forteller og det McLaren-rapporten sier er eventyr?

– Ja, det er nær det. Ikke akkurat bare eventyr, men også misforståelser. Det er noen tanker fra folk som prøver å innbille andre noe.

Les også

Her går treneren i krigen for Norges Skiforbund

– Hva tenker du om at Rodtsjenkov i dag må leve på hemmelig adresse i USA?

– Jeg synes ikke noe om ham.

– Hvordan var disse årene for deg, da du måtte gjøre treningsjobben, men ikke fikk konkurrere?

– Det var veldig hardt, vanskelig å motivere seg, men jeg ønsket ikke at karrieren skulle slutte slik. Til slutt vant jeg prosessen.

Stor karriere: Maxim Vylegzjanins tid i verdenscupsirkuset er snart over. Han kan se tilbake på en suksessrik, men også turbulent, karriere. Her er russeren sammen med to av de ansatte på Hotel Silvesterhof i Toblach, hvor han bodde de første dagene av årets Tour de Ski.

Vylegzjanin gir ikke uttrykk for at spørsmålene er ubehagelige. Han ler av og til, er mer alvorlig innimellom. Som i Sibir for fem år siden svarer han på alt han blir spurt om, også det som dreier seg om doping. Ved siden av ham sitter tolken, Maxim Volkov, til daglig analytiker i det russiske laget.

Northug overrasket ham

Hjemme i Russland har han kona Albina. De ble foreldre for fire år siden. Familien er bosatt i Izjevsk, regionhovedstaden i Udmurtia, ti mil unna den vesle landsbyen Sjarkan, hvor han vokste opp. Han tok med familien til VM-byen Seefeld under oppkjøringen til Tour de Ski. Noen uker tidligere var han i Davos. Det var der han fikk høre nyheten om at hans argeste konkurrent gjennom mange år, Petter Northug, hadde lagt opp.

Vylegzjanin ble overrasket.

– Vanligvis avslutter utøverne karrieren etter sesongen, ikke midt i. For meg er det synd, for Petter var en løper som motiverte meg, til å trene hardere og for å slå ham.

– Hva er ditt beste og verste minne med Northug?

– Det beste er da vi gikk over målstreken i La Clusaz.

Løpet han sikter til var tremila like før jul i 2010, noen måneder før ski-VM i Oslo. Fire mann kom inn på stadion på tremila. I front gikk de to russerne Vylegzjanin og Aleksandr Legkov. Bak dem jaget Northug og Dario Cologna. Northug jobbet seg fremover i feltet, men maktet aldri å ta inn Vylegzjanins forsprang. Det ble russisk seier og norsk andreplass.

Les også

Russlands trener avslørte Klæbo-rivalens sinne: – Han var forbannet

GIR SEG: Her er Maxim Vylegzjanin under 15-kilometeren i Toblach i starten av Tour de Ski. Russeren forteller at karrieren som skiløper i verdenscupen er over etter årets sesong. Foto: RICHARD SAGEN

– Det verste minnet er fra Oslo-VM, da jeg to ganger ble slått av Petter. Jeg prøvde å endre taktikk før femmila, fra kortspurt til langspurt, men han vant begge ganger.

– Om Northug ikke hadde deltatt, ville du ha reist hjem fra Oslo med to gull. Har du tenkt en slik tanke?

– Da Northug la opp, postet jeg et bilde på Instagram, om at han har vært en veldig sterk og god utøver, og at langrenn vil miste et slags «fyrverkeri» når han nå har gitt seg.

Håpet er å komme i så god form at han blir tatt ut til Seefeld-VM. Han vet det blir tøft, så mange gode russiske herreløpere som det er i dag. Skal han ønske seg noe, er det å få gå tremila. Drømmen er å vinne distansen han ikke fikk sjansen til å stille til start på som tittelforsvarer for to år siden.

Gir seg etter sesongen

I løpet av praten på Hotel Silvesterhof røper Vylegzjanin at han om noen måneder kommer til å velge samme vei som Northug. Etter årets sesong er karrieren definitivt over på verdenscupnivå. De neste årene vil han gjerne bruke på å gå Marcialonga, Vasaloppet og å teste ut triathlon. Hans aller siste sjanse til flere mesterskapsmedaljer blir i Seefeld.

Dermed vil en stor karriere for en omstridt russisk skiløper være over. Spørsmålene vil henge igjen. Var han og lagkameratene en del av et statlig dopingprogram de da knuste konkurrentene på femmila i 2014? Visste de i så fall om det? Eller er Vylegzjanin uskyldig, en løper som urettferdig har mistet to gylne mesterskapsmuligheter?

Disse svarene fikk jeg ikke på Hotel Silvesterhof, men jeg ble klokere på hvordan den russiske langrennsløperen tenker.

Og Vylegzjanin er neppe den eneste i Russland som tenker akkurat slik.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Langrenn
  3. Dario Cologna
  4. Therese Johaug
  5. Petter Northug
  6. Russland
  7. OL