Langrenn

Finsk dopingjeger om Kowalczyks uttalelser: - Uvitenhet eller ønske om å provosere

Den polske skistjernen får tyn for dopingbeskyldningene mot Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen (til venstre) og Justyna Kowalczyk (til høyre) har vært erkerivaler i skisporet. Her fra seierspallen etter 10-kilometeren i Lahti i mars 2013. Kowalczyk vant, mens Bjørgen ble nummer to.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Den polske skistjernen Justyna Kowalczyk (32) har ved flere anledninger vekket oppsikt ved å hevde at konkurrenten Marit Bjørgen (35) bruker astmamedisiner som et prestasjonsfremmende middel.

Både Bjørgen selv og det norske laget har hele veien slått tilbake mot anklagene, og hevdet at den norske skistjernen trenger medisinene for å konkurrere på et likt nivå med de andre utøverne.

Nå får den norske leiren støtte — fra pålitelig hold.

Den finske dopingjegeren Katja Mjøsund går nemlig ut mot Kowalczyks påstander i et intervju med storavisen Helsingin Sanomat.

Kowalczyk: - Rivalene mine ler av meg

Mjøsund er den første finske spesialistlegen som har fått plass i en ekspertgruppe i det internasjonale antidopingbyrået WADA.

I intervjuet argumenterer hun blant annet for at dopingbruk bør kriminaliseres i Finland, før samtalen dreier seg mot Kowalczyk.

— Kowalczyks uttalelser vitner om enten uvitenhet eller et ønske om å provosere, sier Katja Mjøsund, som er gift med den norske orienteringsløperen Asgeir Mjøsund, til den finske avisen.

— Medisinene brukt av Bjørgen er godkjent, hvem som helst kan bruke det. Det er bare et vanlig legemiddel som brukes av astmatikere i alle land, legger hun til.

Ordknapp Kowalczyk

Bjørgen begynte først å bruke astmamedisin i 2009. Kowalczyk har flere ganger uttalt seg om konkurrentens bruk, og i november i fjor ble hun på ny grillet om påstandene i sammenheng med verdenscuphelgen i Kuusamo.

Da sa Kowalczyk at hun hadde «sagt det for fire år siden».

- Men du snakker fortsatt om det?

— Nei, nei. Jeg tror det var Marit som snakket først om det. Jeg tror det var i Val Senales. Og jeg svarte at jeg mente det samme som for fire år siden, sa Kowalczyk, som etter gjentatte spørsmål til slutt sa «du må finne bedre spørsmål enn dette».

Samme helgen svarte Bjørgen at hun «forsøker å ikke bruke for mye energi» på debatten rundt bruken av astmamedisiner.

Vylegzjanin ut mot ryktene

I Russland har det også vært spekulasjoner om at hele det norske laget bruker astmamedisiner som prestasjonsfremmende midler.

Les også

Russisk VM-helt ut mot ryktene: - Hele det norske laget er ikke dopet

I et intervju med et russisk nettsted i april gikk imidlertid Maksim Vylegzjanin ut mot disse ryktene, og sa at de norske løperne er best fordi nordmenn «lever gjennom langrennssporten».

Etter Vylegzjanins utspill tok også langrennssjef Åge Skinstad Bjørgens medisinbruk i forsvar.

— Det er ikke slik at alle norske skiløpere er astmastikere og bruker astmamedisin. De som trenger det, bruker medisin som er anbefalt av eksperter på området. En rekke undersøkelser dokumenterer også at astmamedisin kun virker på dem som har astma, og de utøverne bruker slik medisin for å kunne konkurrere på likt nivå som de andre, sa Skinstad.

Les også

  1. Kowalczyk: - Rivalene mine ler av meg

  2. Kowalczyk: - Jeg ville gitt fra meg berømmelsen på et blunk