Johaug tok sekunder på Østberg - firedobbelt norsk på fellesstarten

Det ble firedobbel norsk på jentenes ti kilometer.

Therese Johaug godt fornøyd etter seieren.

— Det var et veldig tøft ren. Jeg og Ingvild hjalp hverandre, og jeg visste at jeg måtte gjøre det i bakkene. Men Ingvild var veldig sterk i dag, sier Therese Johaug i et intervju vist på NRK etter løpet.

— Det er viktige sekunder for min del, så da har jeg los på sammenlagtseieren. Det er første gangen jeg har lagt meg ned i målområdet, jeg var så stiv opp den siste bakken, sier Johaug.

Les også

Tour de Ski direkte: Følg herrenes fellesstart

Ingvild Flugstad Østberg hadde regnet med at Johaug skulle ta sekunder på henne i dag.

— Trodde ikke jeg skulle komme i mål

Norsk trippel på pallen etter ti kilometer fellesstart i klassisk.

— Jeg trodde nesten ikke jeg skulle komme i mål på siste kilometeren der. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med dagen, sier Østberg til NRK.- Kroppen føles fortsatt bra, så at jeg kan være med å gjøre det litt spennende er gøy. Men det er tre gode etapper igjen for Therese.

Det tok sju minutter før tre jenter fikk gå fra resten av gruppa. Ikke overraskende var det tre nordmenn: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng.

Johaug tok den innlagte spurten

Flugstad Østberg hadde et halvt minutt på Johaug i sammendraget foran dagens øvelse, mens Heidi Weng viste gryende form med andreplassen på sprinten tirsdag.

De tre jentene så seg aldri tilbake, og det var tydelig at resten av langrennssirkuset ikke hadde noe å stille opp med mot de norske jentene.

Etter 5,3 kilometer kom det en innlagt spurt, hvor jentene kjempet om 15 bonussekunder. De stjal Johaug, mens Flugstad Østberg fikk 12 bonuspoeng. Dermed var forspranget til Gjøvik-jenta nede i 27 sekunder med halve løpet igjen.

Heidi Weng fikk det tøft med å følge sine lagvenninner etter den innlagte spurten, og ut på den tredje og nest siste runden så det ut til at luka skulle bli i lengste laget, og Weng klarte aldri å komme opp til de to i front.

Les også

Dopingdømt langrennsløper trener mot comeback: - Jeg vil ikke se ham her

Kowalczyk og Kalla gikk i bakken

Johaug gjorde det hun kunne for å riste av seg Flugstad Østberg, men sammenlagtlederen viste at hun er i storform for tiden.

Med 2-3 kilometer igjen falt Justyna Kowalczyk litt bak i feltet, og tok med seg blant andre svenske Charlotte Kalla som havnet utenfor løypa.

— Da Kowalczyk falt bestemte jeg meg for å gå på utsiden, men der var det ikke plass. Det er litt dumt når man ikke har skylden i det selv. Men de norske jentene var for sterke uansett i dag, sier Kalla til NRK.

Men det hele skulle handle om de to suverne, norske jentene. Therese Johaug kjørte alt hun kunne i de bratteste bakkene, men Flugstad Østberg viste styrke, bet tennene sammen og nektet å slippe bakskiene til jenta fra Dalsbygda.

Les også

Sensasjonsmannen: - Jeg er singel

12 sekunder

Men opp i den siste bakken viste Johaug styrken og klarte å riste av seg Østberg med cirka én kilometer igjen å gå. Men Flugstad Østberg klarte å ikke stivne helt, og var i mål ti sekunder bak Johaug i mål.

Dermed skiller det 12 sekunder i sammendraget favør Ingvild Flugstad Østberg.

— Det er ingen tvil om at Therese nå har gode kort på hånda med tanke på sammendraget, selv om Ingvild leder, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

- Ikke avgjort

— Therese er storfavoritt. Det er det ingen tvil om. Hvis alt går veien så bør det kunne gå, men Ingvild er i form. Men det er ikke avgjort. Plutselig er Ingvild foran på fem-kilometeren, sier landslagssjef Egil Kristiansen til Aftenposten.

Som om ikke det var nok vant Ragnhild Haga spurten i feltet bak tettrioen, og tok fjerdeplassen.

— Jeg kjente på oppvarmingen at jeg var pigg, og hadde et mål om å henge med en del av de finnene som lå rundt meg, sier Haga.

Torsdag er det hviledag i Tour de Ski.

— Man blir sliten i hodet, så det er viktig å koble av og snakke om andre ting, sier Johaug etter løpet.