Langrenn

Sundby tapte med noen centimeter: – Han har større sko enn meg. Det kan ha avgjort

Her avgjør Dario Cologna (31) duellen med Martin Johnsrud Sundby (33) på den høydramatiske Kollen-femmila.

Dario Cologna var litt flinkere enn Martin Johnsrud Sundby til å kaste frem tåspissen.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

HOLMENKOLLEN: To-tre centimeter. Så mye skilte sveitseren og nordmannen etter 50 kilometer og drøyt to timers skøyting i folkehavet rundt Holmenkollen.

– Han har større sko enn meg. Det kan ha avgjort finishen, sa Johnsrud Sundby.

Han bruker skostørrelse 41. Cologna gikk med skostørrelse 42,5.

– Det var veldig nær. Det var snakk om to centimeter, kanskje litt mer. Det er litt mer enn forskjellen på skostørrelsen. Så jeg hadde vunnet uansett, smilte Cologna da Aftenposten snakket med ham på vei fra skistadion til løperhotellet.

Sundby gikk for sin tredje strake triumf på Kollen-femmila.

Cologna gikk for sin aller første seier i verdenscupens mest prestisjetunge enkeltrenn.

Sveitseren hadde tapt spurten to ganger tidligere for to nordmenn, Eldar Rønning (2012) og Sjur Røthe (2015), men halte seieren i land mot Sundby med knappest mulig margin.

Les også

Kollen-drama: Sundby tapte seieren etter målfoto

Cologna startet den aller, aller siste innspurten litt før Sundby.

Manglet denne seieren

Cologna var naturlig nok svært lettet.

– Denne seieren betød mye for meg. Det var et stort mål for meg å vinne her. Det er det viktigste enkeltrennet å vinne i verdenscupen. Jeg vant Tour de Ski, jeg vant OL-gull, målet for sesongen ble nådd med seier her. 50-kilometeren her er en stor seier som jeg har manglet på min CV, sa Cologna.

Den firedobbelte OL-vinneren viste bildene av fotofinishen til Johnsrud Sundby i garderoben.

– Jeg synes ikke det er bittert, sa Sundby.

– Det var et fantastisk løp og jeg hadde en sinnssykt bra dag. Jeg hadde lyst til å vinne tre på rad her, og jeg var farlig nær ganske lenge. Jeg hadde en bra finish, men var for dårlig til å strekke frem foten. Det handler om hvor mye man treffer på det siste taket. Det handler om timing, og Dario traff bra. Det var det som avgjorde. Det er jo litt surt, men jeg kommer neppe til å ha mange våkenetter på grunn av dette, fastslo Sundby etter sin syvende strake pallplass på Kollen-femmila.

Sundby og Cologna diskuterte underveis om de skulle stikke fra resten av feltet.

– Det føltes som jeg kunne øke farten i deler av løypa. Men det er spesielt å gå femmil i skøyting, du har så liten kontroll på når det bikker over. Du kan føle at du har mye krefter, du kan øke farten, men så kan det plutselig være helt dødt. Hverken Dario eller jeg turde å ta sjansen på det. Vi visste at vi begge ville være pigge til finishen dersom vi ventet, sa Sundby.

Les også

Uhrenholdt Jacobsen vurderer å legge opp: - Jeg må kjenne på motivasjonen.

Sundby måtte snart innse at han hadde tapt for Cologna med noen få centimeter.

Båret frem av titusener av tilskuere

Titusener på titusener av tilskuere jublet femmilsfeltet frem. Hverken arrangør eller politi kunne oppgi noe tilskuertall, men det ble snakket om nesten samme mengde som omkranset de samme løypene i avslutningsdagene i VM 2011.

– Det var helt sinnssykt. Det var helt rått. Frognerseteren er det sykeste stedet, jeg kan ikke skjønne at noe idrettsarrangement har «tettere» tribuner enn her. Det må være Tour de France, men det er mange flere folk på få kvadratmeter her. Det er helt vilt. Vi kjenner det i brystene i et par dager at vi har gått i røyk og bål-os i to timer. Det var en tøff påkjenning, selv om det også var veldig gøy.

En tøff påkjenning var det også for flere av de norske løpere.

En etter en kom de i mål, Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Emil Iversen og Hans Christer Holund. De var så utmattet at de knapt klarte å holde seg på beina da de passerte intervjusonen.

– Det var flere som fikk trøbbel. 50 kilometer i Kollen er brutalt. 50 klassisk og 50 skøyting er også to vidt forskjellige ting. Beina må være trent for denne type økter, hvis ikke er det ikke mulig å stå en sånn distanse. Jeg har mer erfaring. Det handler litt om hva man er trent for, og så er det selvfølgelig også litt tilfeldigheter, sa Sundby.

Les mer om

 1. Dario Cologna
 2. Eldar Rønning
 3. Tour de Ski
 4. OL
 5. Holmenkollen
 6. Ski
 7. Martin Johnsrud Sundby