Langrenn

Sveriges hjemmehåp var på vei mot seier. Så gikk det galt: - Det er trist å se

Russisk seier da Johannes Høsflot Klæbo havnet langt bak.

SPURTSEIER: Aleksandr Bolsjunov vant spurten mot Calle Halfvarsson i Falun.
  • Reidar Løfaldli

Det ble stor dramatikk på 15-kilometeren i Falun da hjemmehåpet Calle Halfvarsson ledet foran russiske Aleksandr Bolsjunov inn på oppløpet. På sin 29-årsdag så Halfvarsson ut til å gå mot en av sine største triumfer.

Men i den siste svingen før oppløpet gjorde svensken en stor taktisk feil og slapp russeren forbi. Det virket som han slet med å bestemme seg for hvilket spor han skulle gå for. Bolsjunov vant spurten og henviste Halfvarsson til andreplass.

– Det er trist å se at han gir fra seg seieren slik, sa NRK-kommentator Jann Post.

– Jeg visste at jeg måtte ligge langt fram i siste sprintbakke for å ha mulighet. Men Jeg hadde brukt litt for mye krefter, derfor ble det for tøft på slutten, sa Halfvarsson til SVT like etter målgang.

Italienske Francesco De Fabiani ble nummer tre og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan nummer fire.

Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe kom i mål som nummer åtte, ni og ti og ble de beste norske.

NEDSLÅTT: Calle Halfvarsson hadde ikke mer å gi i spurten og måtte gi tapt for Aleksandr Bolsjunov.

Klæbo nær sammenlagtseieren

Minitouren i Falun markerer verdenscupavslutningen i langrenn. Touren avsluttes med jaktstart på søndag.

Johannes Høsflot Klæbo ligger svært godt an til å vinne verdenscupen sammenlagt, men lørdag havnet den unge trønderen langt bak de beste og endte som nummer 22.

Svært mye skal imidlertid gå galt i søndagens jaktstart for at sammenlagtseieren skal ryke for Klæbo. Han mangler kun ett poeng før han kan utropes til vinner av årets verdenscup.

Det er bare Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna som har et teoretisk håp om å ta igjen 21-åringen.

– Det bør være innafor, men det skal gås og jeg skal komme meg til mål. I dag føltes som om det bare var så vidt. Det var en helsvart dag, sier Klæbo til NTB.

Les også

Marit Bjørgen spurtslått på favorittdistansen

Bolsjunov leder minitouren

Klæbo hadde også ledelsen i den svenske minitouren etter fredagens sprintseier, men Bolsjunov hadde en superdag lørdag. Russeren tok full pott (45) i jakten på bonussekunder og overtok ledelsen.

Løperne gikk i et stort samlet felt i den første delen av 15-kilometeren. Bolsjunov var en av dem som yppet seg og tok 15 bonussekunder i den første spurten etter 4,5 km. Deretter dro Halfvarsson opp tempoet, men Klæbo hang fortsatt godt med da svensken prøvde å strekke feltet.

Etter halvgått løp ledet Halfvarsson foran Aleksej Tsjervotkin, Alex Harvey, Sundby, Iversen og De Fabiani. Flere av russerne var langt fremme, og Bolsjunov tok 15 poeng i den neste spurten, samtidig som Klæbo var iferd med å bli hektet av.

Halfvarsson så ut til å stikke fra i de siste bakkene inn mot mål, men Bolsjunov hang seg på, og inn mot oppløpet handlet det kun om de to løperne. Bolsjunov utnyttet at Halfvarsson klønet det til og tok seieren.

Les også

Klæbo reiser til Asia – blir trekkplaster i showrenn

– Ingenting stemte

Klæbo går ut 38 sekunder bak Bolsjunov i søndagens avgjørende jaktstart. Martin Johnsrud Sundby er bak med ytterligere 15,3 sekunder.

– Det er ikke noe å gjøre med Bolsjunov. Han leder med 38 sekunder, og det kommer han aldri til å rote bort, sa han til NRK.

– Dette var en helsvart dag, og det var ikke noe som stemte. Jeg hadde ingen mulighet til å kjempe om bonussekunder, la Klæbo til.

Vinneren av etappene får 50 poeng i sammendraget, mens vinneren av touren får 200 poeng for totalseieren.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Johannes Høsflot Klæbo