Sliten Northug dropper trolig høyden i sommer

Skiessets lege sier at han ikke er bekymret.

Ikke i toppslag: Petter Northug fikk det tungt under rulleskirennet i Sunne lørdag.
  • Birger Løfaldli

SUNNE (adressa.no): Petter Northug har trent knallhardt i sesongoppkjøringen. De siste to ukene har han vært sliten.

Derfor er sannsynligheten stor for at 29-åringen dropper det planlagte høydeoppholdet i Mellom-Europa i sommer.

– Vi har planlagt en høydesamling, men i og med at Petter har vært litt sliten, så ser vi det an. Vi har snakket om å dra ned tidlig i juli, men det er mulig vi utsetter det, sier trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Les også

Får ja til å bli Northug-trener på fulltid

Fikk juling av Halfvarsson

Lørdag var Northug og Kveen på plass i Sunne i Sverige for å delta i rulleskirennet «Inge Bråten Memorial».

Der var det godt synlig at Northug var stinn av trening og ikke å optimal konkurranseform. VM-kongen fra Falun ble tatt igjen med én runde av Sveriges Calle Halfvarsson, som vant suverent.

Her går Petter Northug i mål i Sunne lørdag.

– Det er artig å være tilbake i Sverige og konkurrere, sa en ordknapp Northug til Adresseavisen etter løpet.Northug har lagt ned store mengder trening de to siste månedene. I tillegg har han konkurrert mye på friidrettsbanen. Rulleskirennet lørdag var hans første møte med internasjonal motstand etter vinterens skisesong.

Legen ikke bekymret

– Han har hatt sår hals, vi har tatt blodprøver, men det er ikke noe alvorlig. Det er ingenting som viser at han har noe i kroppen, sier Kveen, og legger til:

– Han har vært sliten på grunn av at han har trent så mye. Han skal ligge på grensen.

Formen har ifølge treneren bedret seg de siste fire-fem dagene. Derfor valgte Northug å dra til Sverige for å konkurrere til tross for at han ikke er i toppslag.

Les også

Dette var det eneste Northug sa etter å ha fått svenskejuling

Færre høydedøgn

Adresseavisen var søndag i kontakt med Northugs lege Are Løset. Han sier at han ikke er bekymret for skiessets form.

En vesentlig årsak til at Northug lyktes så godt i VM sist vinter var den sterke satsingen på høydetrening. VM-kongen oppholdt seg rundt hundre døgn i høyden siste år. Dette tallet blir trolig kraftig redusert kommende sesong.

–Vi skal i hvert fall på to opphold i høst, og vi er ikke avhengig av å stikke ned i sommer, sier Kveen.

Mens antall høydedøgn blir færre, er fokuset på lange treningsturer med staking større. Planen tidlig i vår var at Northug også skulle gjennomføre lange sykkelturer, som en del av treningen.

Treneren får fri

– Det har vært så dårlig vær i Trøndelag at det ikke er blitt mer enn to-tre turer på sykkel. Vi gjennomfører tradisjonell skitrening, og da ligger selvfølgelig staketurer i bunnen, sier Kveen, som lørdag fortalte at han har søkt permisjon fra lærerjobben ved Meråker videregående skole, for å kunne følge opp Northug best mulig kommende sesong.

Meråker-rektor Bjørg Kvannli bekrefter at han vil får fri.

– I første omgang får han permisjon i ett år. Vi er enige om at han går ut 1. august. Han tar vel ett år om gangen, sier Kvannli, som ser på det som positivt på at en av skolens lærere skal følge verdens beste langrennsløper kommende sesong.