Spurte familien om han skulle legge opp: Lørdag tok han sin første verdenscupseier på 1358 dager

14. mars 2015 kunne Sjur Røthe juble for sin aller første verdenscupseier. 1358 dager senere kom seier nummer to. Etterpå avslørte han at karrieren kunne vært over forrige sesong.

Sjur Røthe gikk så det gnistret på Lillehammer.

LILLEHAMMER/OSLO: Sjur Røthe hadde ikke vunnet et individuelt verdenscuprenn siden 2015. Da vant han femmila i sesongavslutningen i Holmenkollen.

Men på lørdagens 15-kilometer friteknikk på Lillehammer, var det ingen som kunne hamle opp med vossingen. Didrik Tønseth var nærmest, men var seks sekunder for sen sammenlignet med Røthe.

Ingen klarte å slå 30-åringens tid. Dermed kunne Røthe innkassere en seier av det svært emosjonelle slaget.

Fikk OL ødelagt

For ting har ikke gått på skinner for Voss-løperen de siste årene. Forrige sesong fikk han OL ødelagt. Rett før jul i fjor ble han diagnostisert med Bekhterevs sykdom, som medfører stivhet i rygg og bekkenet.

Etter lørdagens triumf var det en synlig rørt Røthe som møtte pressen. Da antydet at han kunne ha lagt opp forrige sesong.

– I perioder i vinteren som var, så spurte jeg familien om det var noe poeng i å fortsette skikarrieren, sa han.

Røthe fortalte hvor mye familien betyr og har betydd for han. Dermed har det ikke vært noe gøy å legge ned tid og krefter for å bli «belønnet» med plasser langt nede på resultatlisten.

– Jeg har ikke lyst til å være en som bare er med. Jeg vil kjempe, slik som i dag.

Røthe virket både lykkelig og lettet, han innrømmet at seieren smakte litt ekstra etter all motgangen.

– Toppene bli jo ekstra store jo lenger man er i en dyp dal.

Visste ikke at han kunne vinne

Triumfen på Lillehammer var bare hans andre individuelle verdenscupseier, etter den nevnte femmilen i Holmenkollen i 2015.

Å rangere de to fant han vanskelig.

– I Kollen hadde jeg en ekstremt god følelse på slutten av løpet. I dag er det skikkelig sliteføre. På første runden tenkte jeg: «her må man ha bommet med skiene». Føret ga ingen god følelse. Sånn sett er det mer en jobbeseier i dag.

Differansene mellom konkurrentene var store. Det var hele 28 sekunder ned til Denis Spitsov på tredjeplass.

– Jeg visste ikke at jeg kjempet om seieren før siste runde.

Glad på lagkompisens vegne

Didrik Tønseth, som ble nummer to, trodde han skulle ta seieren.

– Jeg sovner litt midtveis. Åpningen var veldig gruppen, men så fikk jeg beskjed om at det gikk for sakte. Sjur var lur og snudde løpet der. Det kostet å ta ham igjen. Jeg hvilte for lenge, sa Tønseth.

Didrik Tønseth (til høyre) var glad på Sjur Røthes vegne.

Men han var ikke sur. Tønseth unnet lagkompisen seieren.

– Det er ingen jeg unner seieren mer enn ham. Han har slitt de siste årene, klarte knapt nok å stå opp under Tour de Ski i fjor, også står han her med seier, sa Tønseth til NRK.

Røthe har trent mye med Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger i Oslo på vei tilbake til toppformen. Den lykkelige seierherren gjorde det tydelig hvor mye lagkameratene har betydd for at han

– Jeg mener at gutta på laget har hatt ekstremt mye å si for at jeg sitter her (som vinner, jou.anm.) i dag. Vi er en kompisgjeng på tur, unner hverandre suksess og vil hjelpe hverandre med å bli bedre.

– Enormt viktig

Han håper seieren kan gi hjelpe han med å bli tatt ut til femmila i vinterens VM i Seefeld.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var full av lovvord om Røthe etter den store oppturen.

– I et lag er han enormt viktig. En lagbygger. Han kan sette seg ned og snakke med alle, sa Myhr Nossum til NRK.

Emil Iversen tok 7.-plassen, foran Simen Hegstad Krüger (8), Hans Christer Holund (9) og Martin Johnsrud Sundby (10). Johannes Høsflot Klæbo ble nummer 23.