Langrenn

Svensk skilegende støtter Northugs oppførsel: - Han er ikke så dum

Gunde Svan mener Petter Northugs mediefremtreden har forandret seg etter promillekjøringen.

Petter Northug etter lørdagens skuffende renn, med en støttende plakat i bakgrunnen. Søndag slo Northug tilbake med å vinne sprinten.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Petter Northug har hatt en svært variabel helg på Beitostølen. På fredag imponerte han med en 3. plass på 15 kilometer klassisk, så ble han nummer 23 på ti kilometer fristil dagen etter. Søndag ble det seier på sprinten.

Les også

Sundby måtte vente på NRKs Northug-intervju - ble forbannet

Få kan måle seg med Gunde Svan i svensk skihistorie. Han har fire OL-gull, fra Sarajevo i 1984 og Calgary i 1988. Her fra Holmenkollen i 1989.

Helgen på Beitostølen har også vært en mulighet for mediene til å få kommentarer fra Northug, noe som har vært relativt sjelden vare etter promillekjøringskandalen i mai. Fredag svarte han stort sett i enstavelser på journalistenes spørsmål, mens han søndag beskrev sprintseieren som «helt grei».I Sverige har man merket seg Northugs medieopptredener. Skilegenden Gunde Svan, som har kritisert Northug flere ganger tidligere, mener mosvikingen ligger lavere enn tidligere.

— Jeg vet ikke, men det hadde vært rart om han hadde vært like «kaxig» (arrogant/hovmodig, journ. anm.) som han pleier å være, sier Svan til Aftonbladet.

I videovinduet under kan du se Northug-intervjuet som vekket oppsikt:

svp://28736?view=adressa

— Han er ikke dummere enn det

Han mener det ligger en bevisst plan bak Northugs korte svar.

— Dummere enn det er han jo ikke, det har han også vist tidligere. Så det finnes en plan. Det er nok en ganske delikat periode han har foran seg, om hvordan dere tolker ham og hvordan han oppfattes, sier Svan.

52-åringen håper Northug kommer tilbake i storslag.

— Jeg håper at han kommer ordentlig tilbake, for han trengs i sporten.

Mens Northug leverte varene på Beitostølen søndag, var svenskene i aksjon i Bruksvallarna, under deres nasjonale åpningshelg.

- Kulere å slå Petter når han er i form

I Bruksvallarna var det Calle Halfvarsson (25) som vant sprinten. Han synes Northugs seier på Beitostølen var en god nyhet.

Calle Halfvarsson er blant de svenske skiløperne som har vært størst i kjeften i forkant av dueller med Petter Northug. Nå satser Calfvarsson på å beseire Northug i sin hjemby Falun.

— Det er kjempekult at han er på hugget før Kuusamo (verdenscupåpningen neste helg, journ. anm.). Jeg vil at han skal være i sitt livs form når han kommer til VM i Falun. Da er det kulere å slå ham. Det er jo ikke så kult å slå en halvslapp Petter, sier Halfvarsson til Expressen.

Les også

Northugs hjelpere får bli med til VM

— Jeg er ikke skremt, sier Halfvarssons lagkamerat Teodor Peterson.

— Det er gøy at han er tilbake. Det blir ekstra krydder før verdenscupen, legger Peterson til.

Slik er programmet for herrene i Finland neste helg:

Lørdag: Sprint, klassisk

Søndag: 15 kilometer, klassisk

Les også

  1. Svensk skistjerne var i sjokk etter norsk dødsbudskap

  2. Emil Jönsson ble nummer tre i damenes renn

  3. Svensk konkurrent: - Northug kommer til å være i Holmenkollen-form i Falun-VM