Langrenn

Landslagsledelsen åpner for å vrake Northug fra VM-troppen

Herrelandslagssjef Tor Arne Hetland sier at de tolv løperne som i dag er i VM-troppen har topp fem-plasseringer i verdenscupen denne sesongen.

SJANSELØS: Petter Northug havnet helt nede på 31. plass på tremila i Falun. Han var over tre minutter bak vinner Emil Iversen.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

FALUN: Petter Northug er langt unna slike resultater. I dag gikk han inn til 31. plass i comebacket i verdenscupen. Han var over tre minutter bak vinneren, knallsterke Emil Iversen, på tremila i Falun.

– Har god tid

– Petter har fremdeles god tid, tre uker, til VM starter. Og Petter kommer til å bruke tiden godt, sier Hetland til Adresseavisen.

Les også

Iversen om kompisen Northug: – Hadde vært bekymret om jeg var han

Northug er direktekvalifisert til sprinten og femmila i Lahti-VM. Dersom han skal gå flere distanser må han være en del av den norske 12-mannstroppen.

– Er han sikker på å være i 12-mannstroppen?

– Sist gang jeg telte etter så hadde stort sett alle som er der fjerde- eller femteplass i verdenscupen eller bedre.

– Per i dag er han altså ikke inne?

– Nei, Petter vet jo selv også at med slik innsats som dette ... han tror ikke på flaks i mesterskap. Han må forberede seg på det han vet at han skal gå, sier Hetland.

Les også

Bjørgen splittes fra resten av laget før VM

Northug: – I balanse

Det betyr at den norske landslagsledelsen åpner for å vrake Northug til troppen, tross hans historie hvor han gang på gang har funnet formen til mesterskap.

LANDSLAGSTRENER: Tor Arne Hetland får en utfordrende oppgave når han skal ta ut den norske troppen til VM. Per i dag er det høyst usikkert om Petter Northug blir en del av det norske laget.

Northug var ikke synlig skuffet etter målpassering.

– Jeg kjenner at kroppen er i balanse. Det er det viktigste. Jeg kjenner at kroppen får et løft mot det som skal skje, med kanskje to-tre distanser i NM. Jeg er ganske sikker på at jeg får et formløft mot det som skal skje i VM, sier Northug til Adresseavisen.

Neste helgs tremil under NM på Lygna blir ekstremt viktig for 31-åringen med tanke på å bli en del av Norges tropp i Lahti.

– Ikke trygg på plass i troppen

– Der er jeg nødt til å være med å krige. Skibyttet kan redde meg. Hvis jeg overlever frem til skibyttet så føler jeg meg litt sterkere når jeg skal henge i skøyting. Jeg kommer til å prøve å krige om en pallplass. Hvis det ikke går, så får jeg prøve å vise form inn mot VM.

Les også

Dette sier Northug om den omstridte vrakingen

– Føler du deg trygg på at du er en del av 12-mannstroppen?

– Nei, ikke nå. Jeg er ikke trygg på det. Jeg er trygg på at jeg kommer i form til VM. Jeg vet jo selv at jeg må vise form nå i NM eller under verdenscupen i Otepää. Hvis jeg er i 12-mannstroppen og viser form på sprinten VM, så er jo det en god søknad, sier Northug til Adresseavisen.

Han tenker da på muligheten for å gå flere renn enn de to distansene han allerede er kvalifisert for.

KNALLSTERK: Emil Iversen tok en imponerende seier på tremila i Falun. Han blir et av Norges aller sterkeste kort under VM, som starter i Lahti om en liten måned.

Emil Iversen vant tremila på det tunge føret i Falun foran Martin Johnsrud Sundby og hjemmehåpet Calle Halfvarsson. Sjur Røthe og Niklas Dyrhaug gikk inn til de neste plassene.

Vant for kompisen

Iversen er nå i en posisjon hvor han trolig i stor grad selv kan bestemme hvilke distanser han vil gå i VM, hvor han vil være medaljekandidat uansett hva han stiller opp på.

– Planen mine er at jeg skal gå sprint, lagsprint, 15-kilometer klassisk og stafett. Jeg har ikke hørt noe, så vi får se. Det er ikke sikkert de har så stor tro på meg, sier Iversen med et glimt i øyet.

Iversen var også svært nær seier på lørdagens sprint. Etter målgang lå han nærmest utrøstelig i målområdet. Overfor Adresseavisen fortalte han at det skyldtes at han gikk løpet for en kompis som har hatt det tøft i det siste.

– I dag fikk jeg en seier for kompisen. Han tror jeg er veldig fornøyd i dag. Det er jeg også. Dette var utrolig godt, smiler Iversen til Adresseavisen.

GLAD: Emil Iversen smilte bredt etter at han sikret seieren foran Martin Johnsrud Sundby på tremila i Falun.

Petter Northugs trener Stig Rune Kveen sier at tremila i Falun var helt som forventet. Han er glad for at eleven fikk denne gjennomkjøringen. Northug ble i utgangspunktet utelatt fra troppen til Falun, men kom inn da Didrik Tønseth meldte forfall.

Kveen er imponert over Emil Iversen.

– Det er helt rått. Han er utrolig sterk. Jeg blir ikke overrasket lenger. Han er en komplett skiløper som har hodet på riktig plass, sier Northug-treneren til Adresseavisen.

Les mer om

  1. Petter Northug