Langrenn

Skapte Petter en revolusjon da han vant Fredagsbirken på smørefrie ski?

Langrennsski med skinnfell har vært for mosjonister. Så kom Petter Soleng Skinstad og vant Fredagsbirken på samme type ski.  

Petter Soleng Skinstad kom i fokus da han fortalte at han hadde vunnet Fredagsbirken på smørefrie felleski, noe man trodde var forbeholdt den vanlige mosjonist. Her er han under NM på Beitostølen.
  • Mette Bugge
    Journalist

BEITISTØLEN/OSLO: I alle fall startet han en debatt om det går an å hevde seg i toppen i klassisk langrenn uten å bry seg om skismøring. Ekspertene tror utviklingen av felleski vil bety mye for tusenvis av mosjonister. På sikt også verdenstoppen.

Petter Soleng Skinstad har fått mange spørsmål etter at han gikk rennet over fjellet på 2,44. Han slo 99 prosent av løperne som gikk Fredagsbirken og Birken de to dagene. 26-åringen presiserer at det er umulig å sammenligne et føre over to ulike dager, men racingski med feller gir en pekepinn på hvor fort man kan gå.

Årsaken til at han valgte den type ski var nettopp for å vise at dette funker, og det i et renn mange skiinteresserte har forhold til, og der man skjønner hvor god tiden er.

– Jeg så det som realistisk å kunne kjempe om seieren der. Sjansen for ei god tid var vel så god om jeg gikk lørdag. Nå viste det seg at jeg gikk fortere nå enn jeg noensinne har gjort, sier nybrottsmannen, som denne uken går NM på ski på Beitostølen.

– Jeg hadde trent masse på disse skiene i nesten to år. Jeg var den første utøveren i Norge som fikk slike ski av Salomon, og jeg har hatt dem med på treningssamlinger på Sognefjellet, Torsby, Ramsau, Stelvio og Val Senales og gått masse på skiene.

Sparer mye tid

Skinstad forteller at han alltid har med slike ski rundt omkring, fordi det er mange fordeler med dem.

– Det er null forberedelser for å kunne trene, og når du skal gå renn, trenger du kun å bry deg om glid. Det er den åpenbare fordelen. Man bruker mer tid på å gå på ski, og mindre tid på å smøre ski.

Skinstad har hatt stor pågang av mosjonister og andre skiinteresserte etter Fredagsbirken rennet. Han tror så absolutt på at dette er fremtiden for de fleste.

– Hvis jeg skal begynne med dem som går minst fort, så skjønner jeg egentlig ikke hvorfor de skal ha noen andre ski enn felleski dersom de skal gå klassisk. Det er mye rart som ligger under skiene til folk. Treningshverdagene og turene deres kunne vært gjort mye enklere med riktig utstyr, som felleski. Birken er et renn der felleski er ideelle, fordi du starter ganske lavt og går i mål ganske lavt, og så skal du over tre-fire fjell. Så da kan du få mildt, regnvær, kaldt vær. Og da er problemet ofte å treffe med smurningen, sier Skinstad.

Ingen frykt hos Swix

Hvis alle begynner å gå på ski med feller, hva skal vi da med smøreprodusentene? Eivind Opsahl, produktsjef i Swix for voks og tilbehør, nærer ingen frykt for at selskapet skal bli overflødig.

– Akkurat som Zero-skiene, krever felleskiene litt behandling. Og vi ønsker å være best på tilbehør – også til felleski. Men for eliteløperne er de fortsatt ikke bra nok.

– Skinstad vant jo Fredagsbirken?

– Ja, men han hadde ikke vunnet lørdag. Det fine med felleskiene er at de kan få flere til å komme seg ut, særlig de som har vegret seg på grunn av dårlige smørekunnskaper. Og for mange kan felleski bli et nummer to par som man bruker på vanskelig føre, sier Opsahl, som selv går toppturer med felleski.

Les også

  1. Kjelsås-naboene snøt Johnsrud Sundby for NM-gullet

  2. Ny hard skyts fra Northug mot dopingdømte Dürr

  3. Marthe Kristoffersen vurderer å legge opp etter NM-gull

Smørefri ski en befrielse

Landslagets smøresjef Knut Nystad tror heller ikke skismøringens tid er forbi – på elitenivå.

– I konkurransesammenheng er det en stund til at vi ser at felleski vil bli brukt. Da må det være ekstremføre – at man rett og slett ikke har noe annet valg. Mange av våre utøvere har felleski som treningsski, hvis bare de skal ta seg en tur.

– Men er dette en trend du tror kommer?

– Det er slik at smøring er komplisert for folk flest. Mange synes det har tatt helt av med pulver og tuber. Derfor synes også mange at dette med smørefrie ski er en befrielse. Da kan man konsentrere seg om å gå på ski, ha fokus på å bruke tiden ute og få gode opplevelser der istedenfor å kaste bort tiden i smøreboden.

Tenker ikke begrensninger

Alle de største skiprodusentene lager nå racingski med feller. Men administrerende direktør i Madshus, Nils Hult, deler også Espen Opsahls oppfatning om at felleskiene foreløpig ikke er gode nok for eliteløperne – selv om Skinstad vant Fredagsbirken på slike ski.

– Han gikk på 2,45 – lørdag gikk de 2,25. Men fortsetter utviklingen, skal vi ikke se bort fra at felleski kan være et alternativ også for eliteløperne om ti år. Vi tenker ikke begrensninger. I trening brukes felleskiene av eliten allerede i dag. Da kan løperne bruke tiden på å trene fremfor å smøre. Felleskiene er viktig for sporten. Flere kan få glede av langrenn. Ideen er 30 år gammel, men nå får vi spredt budskapet lett gjennom sosiale medier, sier Hult, som nevner flytting av bindinger frem og tilbake etter føreforholdene som en annen nyvinning.

Treningsski for eliten

Petter Soleng Skinstad ser heller ingen begrensninger.

– Jeg tror at når denne teknologien har fått fotfeste også i langrennsmiljøet, om fem til ti år, vil vi se smørefrie ski, muligens med feller, som vil bli brukt også i konkurranse på høyeste nivå.

Når rubbeski har danket ut festesmøring på vått føret, er det jo naturlig å anta at det vil komme tilsvarende alternativer for klister og tørrvoks, og da er det særlig førstnevnte (klister) som gjerne byr på utfordringer og store skiforskjeller.

– Hva sier eliteløperne om felleski?

– Jeg har trent med mange internasjonale toppløpere i etterkant av Fredagsbirken, og mange lurer på hvordan skiene gled, sier Skinstad, som starter i NM på 10 km fri i dag og 50 km fri søndag.

Da må han bruke skøyteski.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo får refs for å ha fjernet seg — og landslaget - fra folket: