Langrenn

NRK-ekspert stusser over Northugs valg: – Jeg blir ikke klok på det

Torgeir Bjørn mener det er en riktig beslutning å gå renn i Sverige søndag, men savner en rød tråd hos langrennsstjernen.

HAR OMBESTEMT SEG: Petter Northug, som fyller 32 år lørdag, skal likevel gå renn i Sverige på søndag. NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener det er en fornuftig beslutning.
  • Anne-Marit Dahl
  • Reidar Løfaldli

VAL DI FIEMME/TRONDHEIM: Lørdag formiddag ble det kjent at Petter Northug likevel skal gå skirenn i Sverige denne helgen.

Etter mye frem og tilbake hos langrennsprofilen den siste tiden, ble det klart at han stiller opp på 30 kilometer i skandinavisk cup i Piteå søndag.

Landslagsledelsen, som vraket Northug til det pågående Tour de Ski, har hele tiden anbefalt Northug å stille opp i Piteå, men 32-åringen (har bursdag lørdag), var lenge lite innstilt på å reise til Norrbotten for å gå renn utenfor det største langrennssirkuset.

Les også

Northug gjør helomvending – går renn i Sverige

Trener Stig Rune Kveen uttalte tidligere denne uka uttalte at Northug ikke kom til å gå i Piteå, selv om han var påmeldt til alle distansene gjennom helga.

Siste helomvending kom altså lørdag. Kveen bekrefter at motivasjonen, som var manglende hos Northug etter vrakingen til Tour de Ski, nå er på plass.

– Han er «gira». Det er bra at han får seg en gjennomkjøring der, sier Kveen til NTB.

Det ble arrangert sprint i den skandinaviske cupen på fredag, og lørdag gikk herrene 15 kilometer fristil. Northug skal altså kun gå søndagens klassiske tremil.

Les også

Kalla viste OL-form – vant overlegent på hjemmebane

Overrasket over valget

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn stusser over Northugs vinglete opplegg.

– Jeg blir ikke klok på Northugs valg. I mange år opplevde jeg at han hadde en klar rød tråd med trening, høydesamlinger og konkurranseperioder. De siste årene er det mye mer fram og tilbake, sier Bjørn til Adresseavisen.

– Han er veldig uforutsigbar, men det gjør ham jo fortsatt til en såpass interessant løper. Det at han stiller til start, kan jo være et håp om at han føler seg bra, sier Bjørn.

STILLER I SVERIGE: Petter Northug reiser til Piteå søndag. Her sammen med pappa John under Strindheimstafetten forrige søndag.

Han mener det er en klok beslutning av Northug å konkurrere i Sverige.

– Jeg tror det er viktig for Petter å gå konkurranser. Det er viktig for å komme i form til OL. Det er ikke viktig hvor fort han går i Piteå, men jeg tror han trenger en litt hard tremil før OL. Det er også gunstig med tanke på sprinten i NM å få gjennomført et tøft distanseløp i forkant, sier NRK-eksperten.

Bjørn sier at sprinten i neste ukes NM vil bli viktigere for Northug enn prestasjonen i Piteå.

– Han ser nok for seg å gå sprint i OL, så det blir viktig å slå til på en NM-sprint. Denne tremila, i det nest høyeste selskapet, er kanskje det han trenger for å rekke å bli så god at han kan kvalifisere seg for OL. Det viktigste er jo at han rekker å være i toppform i februar, avslutter Torgeir Bjørn.

Les også

Her er Emil Iversens bursdagsstikk til Northug

SVENSK EKSPERT: Tomas Pettersson, kommentator i Expressen.

Begeistret

Begeistringen for Northugs beslutning er stor hos kommentator i storavisen Expressen, Tomas Pettersson.

– Det er superkult og kjempespennende. Jeg håper virkelig at det går skikkelig bra for Petter, sier han til Adresseavisen.

Den profilerte svenske journalisten er på plass i Tour de Ski i Italia, og ville helst ha sett Northug i aksjon i touren i Mellom-Europa.

– Jeg håper at han viser den norske landslagsledelsen at de tok feil (ved å vrake ham til Tour de Ski, journ. anm.), sier Pettersson.

Les også

Svensk skiekspert forstår ikke Northug-vrakingen: «– Ingen Petter Northug til Tour de Ski?»

Pettersson mener, i motsetning til Torgeir Bjørn, at Northugs prestasjon på søndag vil være viktig.

– Jeg håper han vinner med ett minutt. Det er viktig for Petter, han må vise noe her. Alt annet enn en topplassering er ikke bra for ham, sier Tomas Pettersson.

Les også

Kommentar: - Northugs ledere risikerer å gå på en ny Torino-smell

Skal gå NM

Nyttårsaften gikk Northug sitt første skirenn siden verdenscupen på Lillehammer, da han stilte opp i Strindheimstafetten i Trondheim. Han møtte landslagsledelsen på nyttårsaften og ble enig om opplegget videre.

Målet er å komme i form til OL i Pyeongchang som starter i slutten av februar. Rennet i den skandinaviske cupen er av landslagsledelsen satt som uttagningsrenn til OL.

Deretter er det NM på Gåsbu neste uke. Der skal Northug definitivt delta. Han er allerede tilbudt plass i verdenscuprennene i Planica kort etter NM.

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Tour de Ski