Langrenn

Svensk ekspert om Norges tilbud om astmamedisin: - Må være en vits

Friske, norske langrennsløpere fikk astmamedisin som skulle ha forebyggende effekt. Bare tull, mener ekspert.

- Det som kan defineres som astmamedisin, og som er lovlig, brukes for å behandle luftveier. Slik at utøverne skal kunne yte sitt beste, sa Vidar Løfshus til TV 2 onsdag.
  • Steffen Stenersen

Det var TV 2 som onsdag meldte at norske langrennsløpere skal ha fått astmamedisiner, uten å medisinsk ha behov for det.

Kanalen siterer flere anonyme langrennsløpere som ikke skjønte hvorfor de som friske utøvere skulle bruke medisinen.

— Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel Paralgin og Ibux. Dette har ikke noe med astma å gjøre. Det er her mange misforstår. Vi behandler luftveier, forteller Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, til TV 2. Bakgrunn:

Les også

TV 2: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

— Bare negativt

— Det er forebyggende helsearbeid, sier Løfshus.

Saken kommer i kjølvannet av Martin Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglene, hvor han ble utestengt i to måneder grunnet overdreven bruk av astmamedisin.

Leif Bjermer, professor i lungemedisin og allergologi ved Lunds universitet i Sverige, ler litt for seg selv når vi konfronterer han med siste utvikling i saken.

Les også

Martin Johnsrud Sundby: - Måtte lære meg å leve i en krise

— Det er bare negativt å ta astmamedisin når du er frisk. Jeg kan ikke skjønne hvor de har det fra, sier Bjermer.

- Løfshus kaller det forebyggende helsearbeid. Hva synes du om det?

— Nei, det må være en vits. Jeg kan ikke skjønne det. Det har ingen preventiv effekt, snarere tvert imot. Luftveiene fungerer optimalt for å beskytte seg mot kald luft, sier Bjermer, som mener den eneste effekten man kan få er placeboeffekt.

Antidoping Norge reagerer sterkt

Antidoping Norge kom også på banen torsdag formiddag:

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i mediene, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge i en pressemelding.

Les også

Idrettsjurister ser på Sundbys dopinganke som nytteløs

Overfor Dagbladet har Løfshus uttalt følgende:

«Forøvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt.»

— Vi hadde et godt og positivt møte, men dette er en framstilling som vi ikke kjenner igjen. I møtet var medisinering av friske utøvere ikke nevnt, sier Wiik Johansen, som var med på møtet og også er en del av medisinsk fagkomité, skriver Antidoping Norge i en pressemelding.

«Antidoping Norge er positiv til den dialogen som vi har med norsk idrett om medisinske spørsmål, og det som har fremkommet nå viser at det er behov for en åpen og ærlig debatt i norsk idrett rundt idrettsmedisinske etiske spørsmål» heter det videre.

- Må behandle utøvere som trenger det

Vidar Løfshus vil overfor NTB ikke kommentere Antidoping Norges påstander:

– Jeg må nesten prate med Antidoping Norge før jeg kommenterer dette, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Dette er en idrettsmedisinsk sak som ikke går an å diskutere i tabloide medier. Det er for komplekst. Vi må behandle utøvere som trenger det, mener Løfshus.

Reagerer gjør også Inggard Lereim. Overfor VG forteller den tidligere idrettslegen at han heller ikke finner det nødvendig å behandle friske mennesker.

— Dette er svært overraskende, og meget uheldig, sier Lereim til avisen.