Ber den nye yndlingen om å bli slemmere

Den nye skistjernen Ingvild Flugstad Østberg (25) sliter med tre bokstaver: NEI.

Tour-leder Ingvild Flugstad Østberg leder Tour de Ski over halvveis. Det medfører mer oppmerksomhet.
  • Erlend Nesje

TOBLACH: De er nummer en og to i Tour de Ski-sammendraget. De har trent sammen i årevis og går på kafé sammen i Oslo. Nå søker Flugstad Østberg råd om det nye stjernelivet av venninnen Therese Johaug.

Les også

Svensk Tour de Ski-nedtur: - Kanskje like greit at vi drar hjem

— Det er ikke noe hokus-pokus. Ingvild skal ikke gjøre noe ekstraordinært selv om det har gått bra nå. Hun skal bygge på det gode hun har gjort gjennom flere år og ha troen på seg selv , sier Johaug.

Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug konkurrerer om Tour-seieren sammenlagt. Landslagssjef Egil Kristiansen i bakgrunnen.

To år eldre Johaug ble selv stjerne i ung alder og måtte tidlig lære seg å si nei. I en langt mer voksen alder har Flugstad Østberg fått sitt store gjennombrudd. Hun har både OL-gull og VM-gull i sprint, men det er etter at hun nå har slått til også som distanseløper at det store trøkket kommer.— Vi har pratet om det. I OL-sesongen skjedde det noe med medieoppmerksomheten. Vi har snakket en del om det, hvordan Therese taklet det. Jeg er realist, jeg prøver å holde beina godt plantet på jorda. Det er kanskje grunnen til at jeg har tatt nye steg, jeg vet det snur fort. Får jeg en dårlig dag blir det totalslakt, tror Flugstad Østberg.

- Hvilke råd har Johaug gitt deg?

— At jeg må bli tøffere til å si nei til ting. Jeg er et ja-menneske. Det verste jeg vet er å skuffe folk. Da får jeg dårlig samvittighet. Jeg må bli litt råere på det å ikke få dårlig samvittighet. Jeg må bli mer profesjonell på alle områder og benytte meg av all den hjelp jeg kan få og ha gode mennesker rundt meg.

Les også

Dette kan ødelegge Trondheims VM-sjanser

Kan bli «spist opp»

Noen av de gode menneskene Flugstad Østberg har rundt seg er trenerne. De bekrefter at der er en fare for «å bli spist opp» dersom 25-åringen ikke lærer seg å si nei til journalister, sponsorer og andre som vil ha en bit av henne.

— Jeg er enig i det. Det er en prosess hun må gjennom. Da Therese ble populær var det heller ikke lett for henne å si nei. Det er noe Ingvild må lære seg dersom dette fortsetter. Hun må si nei oftere og bli tøffere, hvis ikke blir hun «opp-eten», sier landslagstrener Egil Kristiansen.

— Ingvild fremstår som veldig snill. Det er ingenting negativt å si om henne. Hun skal hele tiden være positiv og blid, forteller sprinttrener Roar Hjelmeset.

- Råder du henne til å bli slemmere?

— Ja, det må hun definitivt bli dersom hun skal ta et steg videre. Ingvild synes det er ekstremt morsomt med så mye oppmerksomhet, at hun blir satt så pris på. Men nå må Ingvild over i en fase der hun må prioritere riktig.

Hjelmeset har i en årrekke jobbet med Flugstad Østberg som sprinttrener. Han har sett hvor mye Flugstad Østberg har lært av å trene med stjernene Marit Bjørgen og Therese Johaug. Også på de vonde dagene.

— Ingvild skal takke Therese og Marit for mye. Hun har trent mye sammen med dem og vært nysgjerrig på hva dem har drevet med. De har inkludert henne og Ingvild har vært standhaftig. På de fleste turer og intervaller har hun vært ekstremt langt bak. Men likevel ville Ingvild være sammen med dem og kjenne på nivået. Det har hun lært ekstremt mye av.

Tar bort litt av presset

Flugstad Østberg leder Tour de Ski med 12,2 sekunder på Johaug når tre etapper gjenstår. Johaug er alles storfavoritt til å vinne sammenlagt. Trener Hjelmeset tror det er positivt for Johaug at Flugstad Østberg har stjålet mye av showet i Tour de Ski.

— Therese synes dette er kjempebra, for nå tar Ingvild bort litt av presset. Therese har alltid hatt Marit der for å dele på presset. Derfor er det positivt for Therese at hun nå har fått kamp.

Det bekrefter også Johaug.

— Ingvild er ei fantastisk likandes jente som jeg setter stor pris på. Vi er veldig gode venninner også utenfor skisporet. Blant annet møtes vi for en kaffe når vi er i Oslo.

Flugstad Østberg synes det er hyggelig å se, lese og høre om all den positive omtalen.

— Men jeg vet hvor fort det kan snu. Sier man én dum ting, så er man absolutt ikke Norges nye yndling lenger...

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: