Langrenn

Hovedpersonen har ikke besvart ett spørsmål, legen er taus. Her er det vi gjerne skulle ha spurt dem om

KOMMENTAR: Siden torsdag 13. oktober har det vært stille fra Therese Johaug og idrettslege Fredrik S. Bendiksen.

Skisesongen 2016/17 blir ikke som Therese Johaug hadde trodd. I sesongen hvor Marit Bjørgen gjør comeback og Johaug skulle svare på utfordringen, risikerer hun i stedet utestengelse fra idretten. Foto: STEIN BJØRGE

  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

Den dagen ble det kjent at verdens beste kvinnelige skiløper hadde avgitt positiv dopingprøve. Johaug fikk vite om den positive prøven uken før. Da Bendiksen fikk beskjed, satte han seg i bilen hjemme på Hamar og kjørte til Oslo for å være hos henne.

Da de to møtte pressen på Ullevaal stadion, fortalte de den samme historien: Han hadde kjøpt medisinen. Han hadde sagt til henne at den var OK. Hun var uten skyld.

Det er likevel mange spørsmål som ikke er besvart. Therese Johaug forlot pressekonferansen før det ble åpnet for spørsmål den torsdagen, og Bendiksen har ikke uttalt seg etter at den var over. Aftenposten vet at selv folk som er nær legen har sagt til ham at noe var rart i forklaringen hans.

Les også

Advokaten om Johaug-saken: Vi vil kreve full muntlig forhandling

3,5 gram, det er nesten ingenting, men det er så mye Therese Johaug skal ha brukt av salven Trofodermin i september. Foto: TOM KOLSTAD

Han har fått tilbud om å kommentere spørsmålene i denne artikkelen, men har ikke respondert. Tirsdag skrev han i en tekstmelding til Aftenposten: «Så lenge denne saken er under behandling av Antidoping Norge og etterfølgende instanser ønsker jeg ikke å kommentere utover den fyldige redegjørelsen jeg hadde på pressekonferansen».

1. Telefonene hjem til Norge

Fredrik S. Bendiksen visste om Therese Johaugs munnsårproblemer i god tid før han reiste til Italia for å jobbe for henne og landslaget. Allerede 28. august, fire dager før han skulle reise, ringte hun ham for første gang. Han var i Norge, med tilgang til munnsårprodukter han kjente godt. Hun var i Seiser Alm, og planen var å reise med landslaget videre til Livigno.

Robert Veiåker Johansen, journalist i Aftenposten. Foto: Anette Karlsen / e-mail

Bendiksen: «Hun ringte meg, og var nedfor og ute av seg og hadde det vondt. Hun fortalte at hun var blitt kraftig solforbrent, og blant annet kraftig solforbrent på leppene». (…) «Og hvis jeg husker hele historien riktig, så snakket vi sammen dagen etter. Og jeg tror også vi snakket sammen dagen etter der igjen».

Spørsmålet: Han fikk først én telefon om Johaugs munnsårproblem. Enda en dagen etter. Trolig enda en dagen etter det. Likevel tok ikke Bendiksen, kjent som «Petimeteret», med noe trygt og kjent fra Norge. Hvorfor ikke?

2. Munnsårene som kom tilbake

Dette var ikke første gang Therese Johaug slet med solforbrenning og munnsår.

Bendiksen: «Hvis dere ser i deres arkiver (bildearkiver, vår anm.), så er det ikke første gangen det har skjedd. Det har skjedd flere ganger tidligere. Og det er slik at hvis det først har skjedd og er alvorlig én gang, så har det en tendens til å komme tilbake igjen ved senere anledninger».

Spørsmålet: Bendiksen visste godt at Johaug ofte slet med munnsår. Han var en erfaren og respektert idrettslege med inngående kjennskap til utøverne sine. Støtteapparatet rundt verdens beste skilandslag gjør alt for at utøverne skal konsentrere seg om to ting – å trene best mulig, og å hvile mest mulig. Alle hjelperne er drillet i å legge forholdene til rette. Legen visste at Johaugs munnsår hadde en tendens til å komme tilbake. Likevel skal han hverken ha sendt med henne lovlig salve på tur, eller ha tatt med en slik salve til Livigno. Hvorfor ikke?

Les også

Derfor vil ikke Røste gi seg som skipresident

3. Døgnet som forsvant

Fredrik S. Bendiksen kom frem til Livigno rett før midnatt torsdag 1. september. Til frokost fredag 2. september møtte han Johaug, og fikk bekreftet det han hadde hørt én, to og kanskje tre ganger på telefon. Dette så ikke bra ut. Likevel kjøpte han ikke medisin til henne før lørdag 3. september klokken 09.55. Bendiksen: «Jeg kom ned like før midnatt den 1. september, og traff Therese til frokosten om morgenen (2. september, vår anm.), og så jo da at det ikke så bra ut. Jeg sa at jeg skulle gå opp i legekofferten som vi alltid har med oss på tur, og se om vi har Terra-Cotril som jeg normalt ville brukt på en slik tilstand hvis vi hadde vært hjemme i Norge. Det er en kombinasjon av et antibiotisk stoff og et hydrokortison. Og som selvfølgelig er lovlig (…) Jeg sa til Therese at da må jeg ut på apoteket lokalt her i Livigno og se hva jeg finner. Det gjorde jeg den tredje (3. september, vår anm.).

Spørsmålet: Allerede 28. august fikk legen vite hvor mye Therese Johaug slet med leppene sine. Om morgenen den 2. september fikk han se plagene med egne øyne. Likevel gikk det nye 24 timer før han kjøpte medisin til henne. Hvorfor gikk det så lang tid?

36 års erfaring som lege. En betrodd nøkkelperson for skilandslaget. Svært få forstår hvordan Fredrik S. Bendiksen kunne glippe slik han gjorde i Livigno i september. Bendiksen klarer ikke å forklare det. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

4. Medisin-kjøpet

Legen gikk på apoteket lørdag morgen og ba om Terra-Cotril. Allerede her signaliserte han at han visste hva han ville ha: Noe kjent, noe han hadde brukt før, noe han visste var trygt. Apoteket hadde ikke Terra-Cotril. Bendiksen forlot apoteket med to kremer, Keratoplastika og Trofodermin.

Bendiksen: «…da var jeg på apoteket i Livigno, og spurte om de hadde Terra-Cotril, som var det jeg ville ha. Det hadde de ikke. Jeg snakket da med apotekeren og forklarte situasjonen. Solforbrenning, mye skorper, sprekkdannelser i leppen, væsking, åpne sår og blødning. Hva kan vi bruke, og hva har du som vi kan bruke? Så tenker apotekeren seg litt om, og kommer ut med to kremer. Den ene er Keratoplastika og det andre er Trofodermin, som er den aktuelle kremen i denne sammenhengen».

Spørsmålet: Bendiksen får ikke Terra-Cotril, som han kjenner, men får i stedet Keratoplastika og Trofodermin, som han ikke kjenner. Allerede her er det grunn til å tenke at han burde bli nysgjerrig og sjekke nærmere hva disse salvene inneholder. Hvorfor gjør han ikke det?

5. Legen som aldri sjekket

Alle som har jobbet med Fredrik S. Bendiksen sier det samme: Det finnes ikke en mer nøyaktig mann. Men nå sjekket han ikke hva medisinene han hadde kjøpt inneholdt. Han leste ikke pakningsvedlegget. De aller fleste eskene av denne salven kommer med en dopingadvarsel utenpå. Det er ikke bekreftet at esken Johaug fikk hadde det, og nå er esken kastet. Uansett: På Google og i WADAs doping-app finner man svaret raskt: Trofodermin inneholder clostebol, som er på dopinglisten.

Bendiksen: «Jeg registrerte ikke… jeg registrerte at det sto clostebolacetat, men jeg registrerte …jeg klarte ikke der og da å koble det opp mot at dette var et forbudt stoff på WADAs liste. Jeg fikk det ikke med meg. Jeg har studert mye både dag og natt de siste åtte dagene på hvorfor jeg ikke klarte å finne ut av det. Det kan jeg faktisk ikke gi dere noen god forklaring på».

Spørsmålene: Å sjekke ny, ukjent medisin skal være like innøvet for en idrettslege som det er for en gymnaselev å starte setninger med stor bokstav. Hvorfor sjekket han ikke? Og: Så han dopingadvarselen?

6. Therese Johaugs spørsmål

Legen kan ha glemt å sjekke. Han kan ha vært ukjent med hva Trofodermin inneholder, selv om han jobbet åtte år for Pfizer, som eier rettighetene til varemerket. Han kan ha vært svært ukonsentrert og tenkt på noe annet da Johaug fikk medisinen sin. Men det er enda et nøkkeløyeblikk her, for hun spurte ham jo: Er dette greit? Han svarte ja uten å sjekke.

Bendiksen: «Jeg hentet den andre kremen, som heter Trofodermin. Da spør Therese meg: Er denne kremen grei å bruke? Underforstått, står den … er den i konflikt med antidopingreglementet? Da svarte jeg: Nei, det er den ikke, denne kan du bruke. (…) Therese og jeg har jobbet sammen i to og et halvt år. Det har vært et nært og godt tillitsforhold. Vi har snakket om hyggelige ting, vi har snakket om vanskelige ting. Vi… ehh … og jeg opplever at når Therese spør meg om akkurat dette, om dette er noe hun kan bruke, og ikke er i konflikt med antidopingreglementet, og jeg sier nei, så stoler hun på det. Og det skal hun selvfølgelig gjøre».

Spørsmålet: Er ikke Therese Johaugs spørsmål påminnelsen en lege som har glemt/ikke vet/er ukonsentrert trenger for å tenke: «Dette må jeg selvsagt sjekke»?

7. Det Johaug sa om seg selv

To uker før dopingnyheten sprakk, ble Therese Johaug intervjuet om sine egne rutiner av Østlendingen og TV2. Dette skjedde i kjølvannet av Martin Johnsrud Sundby-saken.

Johaug: «Jeg er vanvittig nøye. Du tar ikke ting du blir tilbudt. Om det er en salve eller en te, eller om det er noe annet som er kjøpt i utlandet eller ikke på et apotek, så tar jeg det ikke. Du sjekker alt. Jeg har slitt med mye munnsår, og har fått ganske mange salver av folk her og der, så jeg kan ikke ta noe av det, for jeg er livredd for at det skal være noe i det som jeg kan bli tatt på. Jeg har vært skjerpet fra starten, dobbeltsjekker ting en og to og tre ganger om jeg kan ta det».

Spørsmålet: Sjekket Therese Johaug Trofodermin-pakken med den nøyaktigheten hun beskrev bare to uker tidligere?

8. Johaug fikk hele esken

Dette ble ikke fortalt på pressekonferansen, da både Therese Johaug og Fredrik S. Bendiksen hadde sjansen til å fortelle sin historie, men mandag denne uken kom det frem via TV2: Therese Johaug hadde ikke bare fått tuben, men hele medisinpakken med pakningsvedlegg og alt.

Johaug-advokat Christian B. Hjort: «Slik hun husker det, mottok hun pakken fra Fredrik Bendiksen med hans anvisninger om hvordan hun skulle bruke kremen, og med forsikringer om at kremen ikke inneholdt forbudte stoffer. Hun tok tuben ut av pakningen og kastet deretter denne. Hun la ikke merke til noe varselskilt. Hadde hun gjort det, ville hun selvfølgelig ikke brukt kremen».

Spørsmålene: Hvorfor ble ikke dette opplyst på pressekonferansen? Hvorfor kastet Therese Johaug esken? Hvis det var doping-varselskilt på esken, hvordan kunne hun unngå å se det?

Hør Aftenpodden Sport — hvor du får full oversikt over videre saksgang i dopingsaken mot Johaug:

Les også

  1. Frykter norske skandaler ødelegger sporten

  2. Professor: - Vår hyllest av toppidrettsutøvere gjør at fallet blir så enormt

Les mer om

  1. Johaug-saken