Langrenn

Sundby tror Klæbo vil bli sjokkert av folkehavet

– Han kommer til å bli hyllet som en superhelt.

Martin Johnsrud Sundby jakter sin tredje strake seier i Holmenkollen.
  • Mette Bugge
    Journalist

HOLMENKOLLEN: Martin Johnsrud Sundby (33) har vunnet de to siste femmilene i den tradisjonsrike traseen. Nå jakter han sin tredje strake - hans første i friteknikk. Gjør han det, blir han den første siden Sverre Stensheim (59, 60 og 61) til å gjøre nettopp det.

For Sundby, som kommer fra Oslo, har rennet i Holmenkollen en helt spesiell betydning. På fredagens pressetreff ble han spurt om alle menneskene som tidlig i uken var i gang med å finne seg til rette langs løypen. Tusenvis er ventet på plass for å heie på langrennsyndlingene.

Lørdag er det også kombinert og hopp i nasjonalanlegget.

Les også

Bjørgen om Northugs fremtid: – Jeg tror ikke han kommer krypende tilbake

Hilste på publikum

– For oss betyr det veldig, veldig mye. Utlendingene sier alltid at de gleder seg til Holmenkollen. Det er en brutal distanse, men folk snakker om det, sier Sundby.

Fredag var han ute i løypen og møtte flere av dem som skal se rennet.

– Vi gikk rundt, stoppet og snakket med dem. Vi spurte om hva de håpet å få ut av helgen og lignende, sier han.

Som ung lå han selv i telt langs Holmenkollen-traseen. Sundby har mange gode minner fra løypen han nå skal forsøke å bli historisk i. Veteranen er blant favorittene til å vinne. På pressekonferansen ble det naturligvis også spurt om sjansene til Johannes Høsflot Klæbo (21). Til det var Sundby skeptisk.

Kan få sjokk

– De to siste rundene i løypa her er sånn at du trenger noen femmiler i beina i skøyting for å få til det. Det er stor forskjell på å gå femmil i klassisk og skøyting i Holmenkollen. Jeg tror alle skal være utrolig imponert om han henger på i fire-fem runder her, sier Sundby.

Martin Johnsrud Sundby blir imponert om Johannes Høsflot Klæbo holder følge til mål på femmila i Holmenkollen. Her er duoen etter å ha tatt OL-gull i lagsprint.

På spørsmål om Klæbo vil få sjokk av hvor hardt løpet er, peker 33-åringen på en annen ting som kan sette ut langrennskometen.

– Han er så rå mentalt at det blir ikke noe sjokk. Han kommer til å få mer sjokk når han ser hvor mye folk det er rundt løypa og hvilket lydnivå det er. Det blir det største sjokket for Klæbo.

– Hadde det vært en femmil hvor som helst alle andre steder, så er jeg usikker på om han hadde stilt opp. Men han vet at her kommer han til å bli hyllet som en superhelt rundt i løypa. Det kommer til å bære ham litt frem, sier Sundby.

Startet tidlig

Allerede fra morgenen av var det mange som kom til Kollen for å heie frem først kombinertutøverne, og senere de aktive i langrenns- og hopp.

- Dette er tradisjon. Vi har møttes mange ganger. Dette er sosialt, vi kjenner også noen svensker som kommer snart. De har også vært med i alle år, sier Hege Øren.

Hun står sammen med kamefratene Jan Ole Kvello, Bjørn Skogen og Aina Evjebråten, og de kommer fra Skien, Porsgrunn, Nannestad og Skedsmo.

– Vi har vært her i veldig mange år. Det var enda flere tidligere. Noen har falt fra. Men dette er gøy, sier Øren. De har flagg og skal heie på Sundby og de andre femmilsløperne også.

Vennegjeng på plass. F.v : Jan Ole Kvello, Bjørn Skogen, Aina Evjebråten, Hege Øren.

Litt bortenfor står Jon Kåre Solås fra Vereide i Gloppen, bosatt med familien i Hakadal.

Han har med Kira Reuter fra Tyskland og Franz Winkler fra Østerrike.

– Vi traff hverandre gjennom 4 H, som utveklsingsstudenter i sin tid, sier Solås.

Han har to venner som er veldig ivriuge når det gjelder vintersport.

– Jeg blir sommet barn når jeg er på en slik arena, sier østerrikeren.

Været er behageig i Kollen denne lørdeag, og folk strømmer inn i arenaen.

Selfie er viktig synes Jon Kåre Solås (t.v.) som har med vennene Kira Reuter fra Tyskland og Franz Winkler fra Østerrike.

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Langrenn
  4. Holmenkollen