Klæbo om sprintoverraskelsen: – Hun er den smarteste skiløperen jeg kjenner
Langrennsløper Julie Myhre (23) kan bli den nye stjernen i langrennsleiren. Fra treningskompisen får hun de beste skussmål.
- Mette BuggeJournalist
KONNERUD: Hun og jevngamle Johannes Høsflot Klæbo har trent sammen siden de var små. De bodde ikke så langt fra hverandre og ble aktive i Byåsen IL.
– Jeg har lært mye av ham. Han er min inspirasjon, sier Julie Myhre.
– Hun er den smarteste skiløperen jeg kjenner, skikkelig treningssmart, sier Klæbo.
Han er ikke med i NM, men har kontakt med den jevngamle klubbkameraten som skal gå stafetten søndag for sitt kjære idrettslag.
Etter at Myhre hadde vunnet prologen på Konnerud og brakk staven i sprintfinalen, kom meldingen fra ham:
– Han sa at jeg måtte prøve å gå foran neste gang, og at jeg ikke skulle henge meg opp i det som skjedde, men ta med meg alt det gode jeg gjorde, sier Myhre som hadde NM-medalje i lommen. Den falt ut da uhellet skjedde.
Dagen før hadde hun fått sjetteplass på 10 km.
– Det er veldig gøy og fortjent at Julie lykkes. Hun har tatt store steg i år, kommenterer Klæbo.
Therese Johaug tok NM-gull etter spennende avslutning. 18-åring med medaljebragd.
De ser opp til hverandre
Han er den store skiprofilen på herresiden, slik Therese Johaug er det på kvinnesiden, men Julie Myhre er et navn å legge merke til.
Hun leder Skandinavisk Cup og skal gå verdenscup i Falun kommende helg.
– Julie og jeg har trent sammen siden vi var små i Byåsen IL. Her trente alltid guttene og jentene sammen, og vi fikk et godt miljø. Vi gikk også i samme klasse på Heimdal videregående skole og har hjulpet hverandre med tips og råd hele veien, sier Klæbo. Han forteller følgende:
– Jeg husker godt da jeg for første gang gikk videre fra en prolog som 17-åring. Da var det Julie som måtte gi meg tips om hva jeg skulle gjøre mellom prolog og kvartfinale. Hun hadde god erfaring på dette.
Han sikter til NM del 2 på Budor i 2013, der tenåringen kom på 2.-plass i prologen.
Myhre glemmer heller ikke det som skjedde.
– Hææææ – er Johannes sprinter? Vi trodde ikke at han var det.
Hun ga råd om at det var best å få i seg mat, slappe av og starte oppvarmingen igjen. Klæbo ble nummer elleve til slutt.
– Johannes var sent utviklet. Da han begynte å vokse, skjedde det mye.
Kristian (36) kan bli Klæbo-trener: Høyaktuell for landslagsjobb
Opplevde junior-VM sammen
I 2015 dro de begge til junior-VM i Almaty i Kasakhstan. Da ble hun verdensmester i stafett sammen med Sofie Hustad og tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, som nå er på elitelaget.
Klæbo endte opp med bronse på sprint og i stafett.
Senere det året er de avbildet sammen med gjengen fra skigymnaset på Heimdal, som var med på åpen juniorsamling i Trysil.
Når begge er hjemme og det passer seg slik, har de langturer der de prater om alt og ingenting.
– Jeg hjelper til med å holde Johannes nede på jorden, selv om det ikke er så vanskelig, ler hun.
Klæbo er den som har oppnådd flere gull fra OL, VM og som totalvinner av verdenscupen. Han bidrar gjerne overfor Myhre, som har høye ambisjoner.
– Jeg pleier å sende videoer til ham og får da gode og lange tilbakemeldinger på skiteknikk. Vi har den vanlige kompissnakken. Johannes hjelper meg med å ha fokus på de rette tingene.
Ekstrem frustrasjon kom til overflaten
Måtte ut av pulken
Julie Myhres historie handler om at hun ble skiløper som treåring. Da kom den første av to søstre.
– Jeg måtte ut av pulken for å gi plass til Amalie og måtte da gå på ski. Tre år senere ble Aurora født. Den yngste går i dag på skigymnaset på Heimdal.
Underveis i karrieren har Julie Myhre hatt noen nedturer. I 2016 ble hun langtidssyk. Et forkjølelsesvirus ga aldri slipp. Derfor måtte hun bygge opp kroppen på ny.
– De første årene som senior måtte jeg være tålmodig og ta steg for steg. Dessuten måtte jeg lære meg å si nei og prioritere hvile. Jeg skulle få til alt, sier trønderen om sitt «gamle jeg».
Hun forsto viktigheten av restituere seg og ta til seg trening på en fornuftig måte. Da begynte kroppen å svare igjen.
Denne sesongen har gitt gode resultater, en seier og to annenplasser i Skandinavisk Cup og deltagelse med 7.-plass som best i verdenscupen i Dresden.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen fremhever henne som ei som har potensialet, de rette holdningene og fysikken.
Selv karakteriserer Myhre seg som ei som har meninger og liker å diskutere. Hun har heller ikke problemer med å si fra, hvis det er noe hun er opptatt av.
Knallhardt oppgjør med landslagsledelsen
Har et mål med stafetten
23-åringen gleder seg spesielt til stafetten i NM, der junioren Hanne Wilberg Rofstad, som gikk seg til semifinalen i sprint, og førsteårssenior Ragnhild Eide er de to andre på laget.
– Har dere medaljemuligheter?
– Vi skal ikke legge noe press på dem, men jeg tenker at hvis alle har dagen kan det bli bra. Men vi tenker først og fremst på neste år. Da skal NM gå på hjemmebane i Granåsen, forklarer Myhre.
Fra Trondheim vil Johannes Høsflot Klæbo komme til å følge med:
– Jeg skulle gjerne ha vært der sammen med henne, men får nøye meg med å se rennene på TV.