Langrenn

To nordmenn på pallen

Men en franskmann satte en stopper for en norsk seier.

Chris Jespersen var bare 3,3 sekunder unna sin første seier i verdenscupen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix

  • Magnus Wikan

Chris Jespersen var bare fattige 3,3 sekunder unna å ta sin første verdenscupseier i karrieren på 30 kilometern i Davos lørdag.

Løperen fra Skånevik lå gjennom hele løpet litt i skyggen av teten, men etter hvert som løperne fikk det tøft, snek Jespersen seg forbi.

Til slutt var det bare franske Maurice Manificat som hadde en bedre tid enn Jespersen. Dermed ble det en fransk seier i Sveits.

Selv forsto Jespersen lite av hva som foregikk i den sveitsiske traseen.

– Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde uti der. Jeg synes jeg var på tur i tre runder. Da jeg skulle dra på på sisterunden, var det ingenting å gå på med. Det var spesielt, men det var gøy, sier Jespersen til NRK.

Jespersens andreplass er hans første pallplassering i karrieren.

Sundby på tredje

Jespersen var ikke den eneste nordmannen på pallen i Alpene. Også verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby fortsetter å vise god form i langrennsløypen.

29-åringen fra Oslo ledet løpet i 20 kilometer, men fikk det tøft på den siste runden. Sundby måtte til slutt gi tapt for Manificat og Jespersen, og endte på en tredjeplass. 14 sekunder bak franskmannen. Dermed øker han ledelsen i verdenscupsammendraget.

Sundby forklarte den tøffe sisterunden slik:

– Jeg gjør en typisk høydeblemme og åpner for hardt, rett og slett. Det stopper fullstendig etter to og en halv runde.

Norsk sensasjon

Johnsrud Sundby og Jepsersen var ikke de eneste nordmannene som imponerte i de sveitsiske alpene. Verdenscupdebutant Simen Andreas Sveen presenterte seg for alvor for den norske langrennsfansen, da han med tidlig startnummer slo flere og flere av verdens beste langrennsløpere i mål.

Den ukjente 24-åringen tråkket til fra start, og lå på hver eneste passering helt i tetssjiktet. Løpet vokste seg stadig til å bli bedre, og Sveen endte til slutt på en smått sensasjonell 5.-plass, 22 sekunder bak vinneren.

Dermed øker luksusproblemet for den norske langrennsledelsen før OL. Enda en norsk langrennsløper har meldt sitt kandidatur til troppen i Sotsji.

— Jeg håper jeg har gått meg inn i OL-diskusjonen, sier Sveen til VG.

Han mener løpet i Davos er det løpet som ligner mest på 5-milen i OL.

— Dette er det mest relevante rennet sammenlignet med OL-femmila i verdenscupen. Det er skøyting og det er i mellomhøyde, sier Sveen.

Tung dag for Northug

Formen virker fortsatt å være langt unna for Petter Northug. Høyden og den tunge traseen i Davos satt sine spor i trønderen, som på hver eneste runde tapte mye tid til teten.

Til slutt gikk spurtkongen i mål hele 2,47 minutter bak vinneren. Det holdt til en skuffende 37.-plass.

Også 3-milsspesialisten Sjur Røthe skuffet i Davos. Han endte på 27.-plass, over to minutter bak vinneren.

Petter Eliassen og Tord Asle Gjerdalen gikk også for Norge. De endte på henholdsvis åttende- og 15.-plass.

Les mer om

  1. Sjur Røthe
  2. Chris Jespersen
  3. Petter Northug
  4. Martin Johnsrud Sundby