Langrenn

- Må ta vare på den gode følelsen

<p>Therese Johaug (24) fant roen og vant endelig over Marit Bjørgen (32) på Beitostølen.</p>

Thersejohaug
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

BEITOSTØLEN (aftenposten.no): Bjørgen åpnet sterkest. Men Johaugs avslutning på 10 kilometer fri teknikk var nådeløs. I mål var avstanden 8,5 sekunder mellom Norges to beste langrennsløpere.

— Nå må jeg ta vare på den gode følelsen og gjøre det samme i Gällivare neste helg, sa Johaug.

Slo suveren Bjørgen

I tidligere sesongstarter har Bjørgen pleid å være suveren på Beitostølen. Men for første gang ble hun slått av Johaug.

— Jeg hater å tape og vil jo vinne. Men noen ganger må en innse at noen er bedre. Jeg vet at det er høyt nivå på det Therese gjør. Det viser at jeg er med, for her er det snakk om små marginer. Jeg fikk bekreftet at jobben jeg har gjort i sommer og høst er bra, konstanterte verdens beste kvinnelige langrennsløper de siste sesongene.

Hun ledet med åtte sekunder etter to kilometer. Så knep Johaug sekund på sekund på sekund. I mål var avstanden 8,5 sekunder, som ikke er en stor differanse å snakke om.

- Før start hadde jeg som mål å roe meg ned, tenke kraft i hvert skyv og senke skuldrene. Tidligere har jeg "villet for mye" i de første rennene, jeg har blitt stresset og ikke gått teknisk bra på ski. I sommer og høst har jeg følt at jeg har vært veldig bra på trening, utfordringen har vært når startskuddet går. I dag fant jeg roen og gikkmer økonomisk på ski også, sa Johaug.

Men 24-åringen legger ikke veldig mye i seieren.

— Det var artig å ta steget helt øverst i dag. Men det er ikke Beitostølen folk husker når vi er i Val di Fiemme.

Ifølge Bjørgen har Johaug tatt nye steg i sommer og høst. Det bekreftet Johaug selv også.

Har jobbet

— Jeg har jobbet mye med styrke og teknikk i lett terreng, målet hasr vært å gå mer økomonisk der. Jeg følte jeg fikk det ut i dag. Jeg har nok tatt noen steg i riktig retning.

Bjørgen mente hun stresset og kavet for mye i åpningsrennet på Beitostølen. Hun tok nederlaget med ro - og følte selv hun fikk viktige svar.

— Jeg er i gang og har gjort mye riktig. Therese har løftet seg noen hakk fra i fjor og viste styrke. Det er høyt nivå over det hun gjør, sa Bjørgen, som følte seg sikker på at vinnerløpet ville vært en pallplass i verdenscupen.

— Jeg må bli enda mer skjerpet, i forhold til å beholde roen og gå teknisk på ski. Jeg kavet og stresset for mye. Jeg må roe meg ned noen hakk før neste helg.

Johaug og Bjørgen var i en egen liga på Beitostølen. Martine Ek Hagen, som går på rekruttlaget, ble nuemmer tre, 52 sekunder bak Johaug.

Nye navn

Martine Ek Hagen på tredjeplass er på det norske rekruttlaget, er 21 år gammel og har startet syv verdenscuprenn i sin karriere. Trolig gikk hun seg rett inn på det norske verdenscuplaget til åpningen i Gällivare neste helg hvor det skal konkurreres i nettopp 10 km fristil.

- Dette var jo bare kjempegøy, sa en veldig godt fornøyd Ek Hagen etter at hun hadde gått i mål.

De to i toppen var i det hele tatt i en klasse for seg selv under 10-kilomteren i fristil som åpnet langrenssesongen. Differansen var på 8,5 sekunder mellom Johaug og Bjørgen. Johaug var 52 sekunder foran Martine Ek Hagen. Kristin Størmer Steira på 4. plass var 1,05 bak og Heidi Weng på 5. plass var 1,07 bak.

— Avstanden ned til de andre skal vi ikke legge så veldig mye vekt på nå på denne tiden av året, sa Bjørgen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5