Amundsen vant og kjemper om VM-plass: Mener landslagsløperne ble svette i pannen

Rekruttløper Harald Østberg Amundsen (22) tror flere landslagsløpere kjenner på presset om en VM-plass etter at han vant 15-kilometeren på Sjusjøen lørdag.

RASKEST: Harald Østberg Amundsen vant 15-kilometeren under norgescuprennet på Sjusjøen lørdag.

Mens flere av landslagsløperne sliter har rekruttlandslagets 22-åring fra Asker grepet mulighetene med begge hender. På Beitostølen ble han nummer to bak Hans Christer Holund, lørdag slo han alle på 15 kilometer friteknikk, som er VM-øvelse.

– Jeg tror noen føler seg presset bakfra. At de føler seg pustet i nakken. Det håper jeg de kjenner på. Det har de grunn til, sier Amundsen til VG etter superløpet på Sjusjøen.

Søndag går herrene 15 kilometer klassisk samme sted.

Amundsen var 17 sekunder foran Johannes Høsflot Klæbo i mål i går. Deretter var det landslagsløpere på 5., 7. og 10., 15. og 21. plass, mens Simen Hegstad Krüger ruslet i mål til en 36. plass.

– Med det løpet jeg gikk i dag tipper jeg de ble litt svette i pannen. Det er mange landslagsløpere som har litt å streve med, det er mange VM-plasser som ikke er avklart, sier Amundsen.

NUMMER TO: Harald Østberg Amundsen (t.v.) var nest best under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen, Hans Christer Holund vant. Sjur Røthe (t.v.) ble nummer tre på 15 kilometer friteknikk.

Og med Norge ute av verdenscupen ut året på grunn av coronapandemien, samtidig som det ikke er bestemt om Norge stiller i Tour de Ski, så har en landslagstrener aldri hatt dårligere grunnlag for å ta ut en VM-tropp enn Eirik Myhr Nossum har nå.

– Det er riktig. Mulig det var noe på 1950-tallet jeg ikke har oversikt over, men det er nok sånn, sier Nossum til VG.

Her står VM-kampen

Nå er det renn i Norge og NM som vil avgjøre hvem som får dra til VM i Oberstdorf i februar.

Her må løperne som vil gå i VM prestere:

  • Skandinavisk Cup på Lygna, 8.-10. januar: Sprint klassisk, 15 km. friteknikk, 30 km. klassisk.
  • NM på ski, Granåsen, 16.-19. januar: 30 km. fellesstart med skibytte, 15 km. friteknikk, sprint klassisk.
  • Verdenscup, Lahti, 23. januar: 30 km. fellesstart med skibytte.
BARE GULL: Norge tok seks av seks VM-gull på herresiden i Seefeld i fjor. Her snakker landslagstrener Eirik Myhr Nossum med pressen etter gullet til Hans Christer Holund (bak til høyre i bildet) på femmila.

Amundsen forteller at VM-drømmen er større etter seieren lørdag.

– Jeg mener at om jeg fortsetter på nivået som i dag, så kan VM bli aktuelt. Men det er flere landslagsløpere som ikke er til start i dag, sier Amundsen.

– Er ikke det litt defensivt?

– Jo, kanskje. Jeg tenkte på VM i dag. Men det er tidlig. Men VM-drømmen vokser når man drar på seg selvtillit, svarer Amundsen.

– God søknad

Landslagstrener Nossum har stor tro på at det blir VM. Han lar seg ikke stresse av en annerledes sesongoppladning til mesterskapet.

– At Harald vinner er en god søknad, men ikke noe mer, sier Nossum.

Det er flere enn Amundsen som har vært sterkere enn Klæbo denne sesongen, i Ruka staket Eirik Valnes fra trønderen på sprintoppløpet:

Det tilhører sjeldenhetene at løpere utenfor landslaget får gå i VM. Kristine Stavås Skistad fra rekruttlandslaget gikk sprinten i Seefeld i fjor. Sjur Røthe var Team Manpower-løper da han gikk inn til 4. plass på femmila i Holmenkollen i 2011. Therese Johaug var på juniorlandslaget da hun klinket til med VM-bronse på tremila i 2007. Men på grunn av coronaviruset og norgescuprenn med landslagsløperne, så er blokka til landslagstreneren ekstra full av navn i år.

I tillegg til Amundsen har Mikael Gunnulfsen fra Team Telemark meldt seg på i VM-diskusjonen med seier på 15 kilometer klassisk på Beitostølen i november.

– Det kommer gode søknader fra folk utenfor landslaget, men det er veldig tidlig å si noe om VM ennå. Det vi vet er at Beitostølen og Ruka som har vært, Lygna og NM blir veldig viktig for VM-uttaket, sier Nossum.

PS! Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var på pallen i verdenscupåpningen i Ruka på distanserenn, mens Hans Christer Holund hadde beste tid på jaktstarten. Norge har fire tittelforsvarerer som har friplass til VM.