Langrenn

Mamma Iversen: – Jeg trodde ikke det jeg så

Emil Iversen gikk en monsteretappe da Norge tok gull på herrestafetten.

Her feirer Emil Iversen stafettgullet sammen med ankermann Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund. Pål Golberg var fjerdemann på laget.
  • Johannes Strand

OBERSTDORF: – Dette er jo helt vanvittig.

Det sier Emil Iversens mamma, Unni Hovdal Iversen, mens hun går ut av det høylytte partyteltet til skistjernens fanklubb hjemme i Meråker.

Hun så nemlig VM-stafetten sammen med barndomskameratene til Emil.

– Vi trodde ikke det var mulig å ta igjen russeren. Det må jo ha skjedd noe med ham. Jeg trodde ikke det jeg så, sier mamma Iversen om sønnens monsteretappe i Oberstdorf.

– Uhyre vanskelig

På forhånd hadde Svein Tore Samdal uttalt til Adresseavisen at det eneste som kunne spolere norsk gulljubel var total smørebom eller uhell. Og på den første etappen kunne det se ut som Samdal fikk rett.

– Det er uhyre vanskelige smøreforhold på disse klassisketappene, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn da Pål Golberg tidlig på den første etappen måtte slippe russeren Alexey Chervotkin i det voldsomme snøværet i Oberstdorf.

Golberg valgte å gå på et par klisterski, noe som straffet seg. Da han vekslet lå Norge 56 sekunder bak det russiske laget.

Her feirer Emil Iversens fanklubb stafettgullet.

Monsteretappe av Iversen

Emil Iversen fikk dermed en formidabel jobb på den andre etappen. I motsetning til Golberg valgte Iversen å gå på et par rubbeski. Det fungerte bra i de krevende forholdene.

Allerede etter den første runden hadde Iversen tatt innpå 45 sekunder. Og da han vekslet med Hans Christer Holund, hadde han en luke på 23 sekunder ned til russeren.

Holund økte ledelsen til 35 sekunder på sin skøyteetappe, før det hele skulle avgjøres på den siste etappen. Aleksandr Bolsjunov tok igjen Johannes Høsflot Klæbo på den andre runden, men russeren klarte aldri å gå ifra trønderen.

Emil Iversen var helt sluttkjørt etter en enorm andreetappe i Oberstdorf.
Les også

Hun får en ny sjanse i VM

I den siste motbakken rykket Klæbo og fikk de nødvendige meterne ned til rivalen. Dermed ble det nok et norsk stafettgull i Oberstdorf.

– Johannes har jo full kontroll. Han er rågod på dette, sier Unni Hovdal Iversen.

Frankrike sikret seg bronsemedaljen, mens Sverige ble nummer fire.

– Seigt

Emil Iversen sier han håper fanklubben feirer stafettgullet på en ordentlig måte.

– Det varmer hjertet mitt å se at de koser seg og lager god stemning. Dette er mine aller beste kamerater. Jeg har sagt at de må feire på skikkelig vis hvis det blir gull. Nå håper jeg de gjør det, sier han.

Andreetappen beskriver skistjernen slik:

– Det var seigt å gå i dag. Rett og slett drittungt. Egentlig kjentes det ut som jeg gikk ei femmil. Men heldigvis hadde jeg gode ski og en kropp som fungerte. Da var det bare å nyte det. Å få Norge tilbake i gullkampen var utrolig gøy.

– Ekte kjærlighet

Da Adresseavisen pratet med mamma Iversen hadde hun nettopp sprettet champagnen hjemme i Meråker.

– Jeg ble høytidelig invitert til å se stafetten sammen med dem. Dette er jo barndomskameratene til Emil som har støttet ham gjennom tykt og tynt i alle år. Det er ekte kjærlighet, sier hun.

De aller fleste er jevngamle med Emil og har kjent ham siden barneskola.

– Jeg har jo vært læreren deres til og med. Det er jo utrolig morsomt. Til vanlig er jo fanklubben til stede på skirennene, og i dag føltes det ut som vi var til stede, sier mamma Iversen.

Les også

Hevder Klæbos største utfordring venter etter VM

– Hektisk

Også sønnen Mats og mannen hennes Ole Morten er til stede i Oberstdorf. Mats som servicemann for det norske landslaget og Ole Morten som trener for det norske kvinnelaget.

– Vi fikk en del meldinger underveis fra Mats, som kunne melde om problemer med skia. Plutselig sendte han to ulike meldinger til oss, der vi fikk høre at Emil både skulle gå på rubbeski og klisterski. Det tyder vel på at det var ganske hektisk der nede, sier Unni og ler.

– Her har det bare vært glede og jubel i dag. Etter Emils etappe ble vi helt satt ut. Vi måtte nullstille oss for å forstå at det ikke var over og avgjort. Etappen hans var jo helt uvirkelig.

Johannes Høsflot Klæbo hadde full kontroll i den avgjørende duellen med russiske Aleksandr Bolsjunov.

Tror på individuell VM-medalje

Før mesterskapet har Emil Iversen uttalt til Adresseavisen at han har «jævelig lyst på en individuell mesterskapsmedalje». Nå tror mamma Unni at det kan skje på den avsluttende femmila i helga.

– Jeg tror det er muligheter for at det kan skje i helga. Samtidig må alt klaffe. Formen er bra, men ski, føre og nok næring spiller også inn på ei femmil, sier hun.

Emil selv sier han har en sjanse til å ta den medaljen 29-åringen drømmer om:

– Sjansen er ikke stor, men den er likevel til stede. Hvis alt klaffer kan det gå. Det er en gyllen mulighet.

Men før det blir femmil, skal Unni og resten av fanklubben feire stafettgullet hjemme i Meråker. Fredagens VM-gull var Emils tredje i karrieren.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Ski-VM
  3. Ski-VM 2021
  4. Emil Iversen
  5. Johannes Høsflot Klæbo
  6. Pål Golberg
  7. Hans Christer Holund