Sundby sviktet i skjebnerenn: – Det er for dårlig

LYGNA/OSLO (VG) I det viktige uttaksrennet før femmila i VM, klarte ikke Martin Johnsrud Sundby (36) å hevde seg helt i toppen. På kvinnesiden var Therese Johaug overlegen igjen.

  • Magnus Gamlem, VG
  • Jens Friberg, VG

Det var en avventende tremil i klassisk stil på Lygna, der ingen satte inn rykket for å sprenge feltet i løpet av det lange rennet.

På den måten fikk sprinterne alle tiders mulighet til å sikre seieren. Men Martin Johnsrud Sundby var med helt til slutten og la inn en skikkelig spurt den siste kilometeren i forsøk på å sette konkurrentene ut av spill.

Dessverre for veteranen klarte han ikke holde helt inn og han ble parkert opp den siste bakken. Til slutt gikk han inn til en tiendeplass, bak Niklas Dyrhaug, men foran Didrik Tønseth og Simen Hegstad Krüger.

– Det var litt bedre fysisk. Ryggen har vært et problem, men var noen prosent bedre enn så langt i sesongen. Jeg er glad for det, og at tar det med meg. Jeg redder meg inn på at det går sent underveis, og jeg får tøyd og bøyd. Det går sent fremover, men det er lite grann bedre, sier Sundby til VG.

Han mener det må en betydelig bedring til under NM kommende helg om han skal få gå flere distanser i VM.

– Jeg vet at jeg må på pallen under duatlon i NM, og da potensielt få en mulighet i Lahti. Vi får se, men dagens løp bærer ingen vei. Det er jo for dårlig. Det må jeg bare innse. Men jeg gidder ikke å konkludere før neste søndag, sier skistjernen.

Dagens løp blir brukt når landslagsledelsen skal vurdere hvem som får gå femmila under. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum synes ikke at Sundby gikk seg inn på laget med dagens prestasjon.

– Jeg skulle gjerne hatt han litt høyere. Det er det ikke noe tvil om. Det vet jeg at han selv også gjerne skulle ønske. Det er likevel et bedre skirenn enn han har gjort så langt denne sesongen, mener Nossum.

Les også

Stjerneskuddet Amundsen imponerer landslagseliten: – Han må til VM

Sesongbeste

Therese Johaug vant kvinnenes 15 kilometer med 74,9 sekunder foran Heidi Weng. Tiril Udnes Weng kom på tredjeplass.

– Dette var veldig bra, det beste skirennet jeg har gått på lenge. Jeg synes jeg løste det tekniske veldig bra i dag og kjente at den fysiske formen – og ikke minst dagsformen – var bare rå. Det var godt, sier Johaug til VG etter rennet.

Mens den norske langrennseliten gikk på Lygna, vant amerikanske Jessica Diggins Tour de Ski sammenlagt.

SAMLET FELT: Det var ingen som tok ansvar for å sette opp farten og sprenge feltet på tremila på Lygna.

Et surrehue

Johannes Høsflot Klæbo vant spurten, foran Pål Golberg og Erik Valnes, som alle la inn solide søknader til femmila i det kommende verdensmesterskapet.

– Det ble gått rolig, ikke noe kjempefart. Jeg hadde håpet at vi skulle gå jevnere, men det var for lett å ligge bak i dag. Da er det vanskelig å gå ifra, sier dagens vinner.

– Egnet tempoet deg?

– Hvis jeg skal være skikkelig kynisk, gjør det det. Samtidig er det viktig at disse rennene er så hard som mulig, og at det er så reelt som mulig det som skal skje senere

Martin Løwstrøm Nyenget og Eirik Mysen kolliderte, førstnevntes stav delte seg i to like før slutt, i det NRK-kommentator Torgeir Bjørn stemplet som «bajas-gåing» av sistnevnte.

– Jeg er jo et surrehue uten like, og jeg klarer ikke å holde hodet kaldt i avgjørende situasjoner og er ikke helt tilregnelig. Det var ikke meningen, sier Mysen til NRK, og sier at han fikk klar beskjed om at «det ikke hjalp» å beklage etter målgang.

Nyenget hentet seg inn og kom på en sterk femteplass, like bak Sjur Røthe.