Slik kan VM-lagene bli seende ut

OM LANGRENN: Siste sjanse for å vise seg frem med VM-form gikk denne helgen. Vi har sett på alle VM-distansene og hvem som mest sannsynlig går for Norge.

Johannes Høsflot Klæbos uttak til VM har aldri vært i tvil. Det handler mer om hvor mye han skal gå. Han går trolig fem øvelser. Men uttaket på de andre plassene er det fortsatt en del usikkerhet.

Norge har muligheten til å ta ut 12 løpere av hvert kjønn til VM-troppen. Fra denne troppen skal det tas ut løpere til 12 forskjellige øvelser. I Norge er det hard kamp om plass i troppen og enda hardere plass om å få lov til å gå en VM-distanse.

Derfor er det heldig for Norge at de dominerte langrennsøvelsene i siste VM. Alle distanserenn hadde norsk vinner. Og vinneren har friplass i neste VM. Dermed kan Norge stille med fem løpere i alle individuelle øvelser.

Helgen i Falun var siste sjanse til å vise seg frem internasjonalt for dem som kjemper om plassene. Vi har sett på hvordan det norske laget kommer til å se ut på alle langrennsdistanser i VM som starter i Oberstdorf 25. februar.

Det endelige laguttaket kommer ikke før dagen i forkant av øvelsen. Trenerne Eirik Myhr Nossum, Arild Monsen, Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad offentliggjør den samlede troppen kommende onsdag 3. februar.

Sprint klassisk kvinner

25. februar

Maiken Caspersen Falla er tittelforsvarer og har friplass. Hun får følge av Ane Appelkvist Stenseth. Tiril og Lotta Udnes Weng er svært aktuelle kandidater. Anna Svendsen lå lenge godt an, men skuffet litt i Falun. Mathilde Myrvold er også en kandidat.

Sprint klassisk herrer

25. februar

Johannes Høsflot Klæbo er tittelforsvarer og har friplass. Han vant i generalprøven i Falun. Erik Valnes, Emil Iversen, Pål Golberg og Håvard Solås Taugbøl tar trolig de fire ledige plassene. Sivert Wiig var lenge aktuell, men maktet ikke å overbevise i sin verdenscupdebut i Falun.

15 km skiathlon kvinner

27. februar

Therese Johaug er tittelforsvarer og har friplass. Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm er selvskrevne. Dermed er det to ledige plasser på distansen. Tiril Udnes Weng ligger godt an, og Ragnhild Haga har med sin formstigning meldt seg på. Outsider: Anne Kjersti Kalvaa.

15 km skiathlon menn

27. februar

Sjur Røthe er tittelforsvarer og har friplass. Han får følge av Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og mest sannsynlig Simen Hegstad Krüger som har hatt en veldig god formutvikling etter jul. Pål Golberg og Hans Christer Holund kjemper trolig om den siste plassen.

Lagsprint kvinner

28. februar

De to beste norske sprinterne gjennom sesongen Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth er det naturlige valgene. Men det kan være aktuelt å bruke en løper med stor kapasitet på den første etappen. Både Therese Johaug og Heidi Weng er aktuelle. Tiril Udnes Weng viste også god form i Falun.

Lagsprint menn

28. februar

Det naturlige valget vil være de sterkeste norske sprinterne Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes. Men Emil Iversen er i høyeste grad en kandidat. Han har kapasitet og mesterskapserfaring fra øvelsen.

10 km fristil kvinner

2. mars

Therese Johaug har friplass som regjerende mester. Heidi Weng og Helene Marie Fossesholm er også sikre kort. Ragnhild Haga har vist form på distansen hun vant i OL i 2018 og ligger godt an. Det gjør også Tiril Udnes Weng.

Sjur Røthe har friplass på 30 km i VM, og han er kandidat til fire andre øvelser.

15 km fristil menn

3. mars

Martin Johnsrud Sundby har friplass som regjerende mester. Johannes Høsflot Klæbo hadde trolig blitt tatt ut på distansen, men han velger trolig å stå over. Dermed ser det ut til at laget blir Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og så går kanskje siste plassen til sesongens lille sensasjon Harald Østberg Amundsen.

Stafett kvinner

4. mars

Therese Johaug er selvskreven, men usikkert på hvilken etappe. Trolig går hun den andre klassisketappen. Heidi Weng avslutter trolig, og Fossesholm går trolig tredjeetappen. Da er det Tiril Udnes Weng som ligger best an til å gå startetappen. Ragnhild Haga er også kandidat dersom formutviklingen fortsetter.

Stafett menn

5. mars

Uttak av det norske stafettlaget kan fort bli vanskelig. Men Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo er ganske sikre kort. Klæbo skal gå ankeretappen. Deretter vil formen underveis i VM avgjøre. Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Pål Golberg er de mest aktuelle slik det nå ser ut.

30 km kvinner klassisk fellesstart

6. mars

Therese Johaug er tittelforsvarer og har friplass. Heidi Weng, Tiril Udnes Weng går trolig også. Andre kandidater er Helene Marie Fossesholm, Lotta Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvaa. Det er alltid vanskelig å ta ut laget til den siste distansen i et VM. Det den lengste og en rekke løpere er preget av et tøft rennprogram de 10 foregående dagene.

50 km menn klassisk fellesstart

7. mars

Hans Christer Holund er regjerende mester og har friplass. Johannes Høsflot Klæbo har annonsert at han har lyst til å ha femmila som sin femte distanse i VM. Han får trolig gå. Pål Golberg. Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe er andre kandidater. En mann som Erik Valnes kan gå langt og han har avslutteregenskaper. Kan være aktuell. Martin Løwstrøm Nyenget er en outsider.